Hol lehet a világ legmagasabban lévő gyorsétterme?

Egy jó hamburgermenü és epres shake a felhők fölött?

Fotó: Twitter

A McDonald's nem rég nyitotta meg legmagasabban lévő éttermét Tibetben.

Az amerikai gyorsétterem-lánchoz tartozó üzlet 3700 méter magasan található Tibetben, az UNESCO Világörökség részét képező fővárosában, Lhászában. Eddig az egyesült Királyságban volt a legmagasabb McDonald's, a Ben Nevis hegyen, ahol 1335 méter magasan várták a hamburgerezni vágyókat.

Lhásza mint turistaparadicsom

Fotó: Unsplash

A Potala palota a Dalai láma székhelye

A gyorsétterem a Potala-palotával (az UNESECO Világörökség része) szemben található , amely a 7. század óta a dalai láma téli palotája. A palota neve szanszkrit eredetű, és azt jelenti: Buddha helye, ezért is érdekes, hogy az étterem ilyen szentély közelében kaphatott helyet. Az önállóságra törekvő Tibet ezen részére Kína is igényt tart, és persze utóbbi úgy is hirdeti ezt az étteremet, hogy mostantól Kínában található a világ legmagasabban fekvő gyorsétterme. Hivatalosan azonban ez így fest: az étterem a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területén található.

Meki a Himaláján

Fotó: Fotó: Twitter

Mivel a Potala-palota a buddhizmus egyik legfontosabb szimbóluma évente rengeteg turistát vonz, így az étterem egészen biztosan nem fog üresen kongani. A hegyi gyorsétterem egyik pozitívuma, hogy 60 alkalmazottnak biztosít folyamatosan munkát. A hamburgerező ugyanolyan technikai feltételekkel és menüvel várja a helyi és külföldi betérőket, mint a világon bárhol: lehet mobillal is fizetni, és elérhető az önkiszolgáló rendelőfelület is. Tibet, Lhásza, a buddhizmus szentélyei, a Himalája - valamennyi igazi csoda, így nem véletlenül képezi a Potala-palota a Világörökség részét, és bár nyilvánvalóan megosztó jelenség, nem ez az egyetlen McDonald's, ami az UNESCO által védett helyen épült, mégis nagyon kilóg a környezetből.

AMI MÉG ÉRDEKELHET