Európai csokitúra – A legédesebb bakancslista

Minőségi édességek után kutattunk a kontinensen, és olyan is akad a listánkon, aminek megvásárolásával másokon segíthetünk.

Fotó: Unsplash

A csokoládé nem egyszerűen egy édesség: ha akarjuk, gourmet különlegesség, ha akarjuk, energiaforrás, ha akarjuk, gyógyír szerelmi bánatra. Sőt, Magyarországon még adakozási lehetőség is. Mutatjuk, hol és mit érdemes kóstolnia annak, aki megszállottan keresi a kontinens legjobbját.

Még a konkrét napját is tudjuk, mikor változott meg az édességkedvelő európaiak élete: 1502. augusztus 15-én, negyedik amerikai misszióján botlott Kolumbusz Kristóf és fia, Ferdinánd az első kakaóbabba. Ezután hódítók egész sora ismerkedett meg a belőle készült itallal, és próbálta megszerettetni az előkelő spanyolokkal az óhazában, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Volt azonban valami ebben a termésben, ami nem hagyta nyugodni a világ kísérletezőbb felét, így több évszázados fejlesztés során a keserű őrleményből mennyei desszert vált. Európa azóta is híres a csokoládéiról, összegyűjtöttünk hát öt plusz egy ikonikus helyszínt, amelyeket ideje a bakancslistájára tűzni minden kezdő és haladó csokifüggőnek!

Csokoládévonat – Montreaux, Svájc

A tejtermelésben élen járó ország neve a minőségi csokoládé egyik gyakori jelzője. Nem véletlenül több reklámban is magas hegyek zöld rétjein sétáló (időnként lila) tehenek hirdetik a tejben gazdag csokoládé krémességét. Svájcban igazán nem kell sokat mennünk, hogy jó csokiba botoljunk, de a Chocolate Train még ezt is leegyszerűsíti. A Montreaux-ből induló vonat gyönyörű, 1915-ben készült kocsikban visz el egy egész napos körútra. Ennek csúcspontja a Cailler gyár meglátogatása, ahol történelemről, gyártásról és profi kóstolásról tanulhatunk. A vonat a járványhelyzetre való tekintettel 2021 tavaszától közlekedik újra.

Fotó: Instagram

Neuhaus

Nem keserű pirula – Brüsszel, Belgium

A svájci csoki méltó párja a nem kevésbé híres belga. Belgium erőssége – már ami a csokoládét illeti – a pralinéban rejlik: innen erednek ezek a könnyű, olvadós, töltött bonbonkülönlegességek. Mindjárt Brüsszel főterén, a Grand Place-on találjuk az egyik legrégebbi és legismertebb csokoládéház, a Neuhaus üzletét. A család ősatyja a 19. század végén még gyógyszertárában a pirulákat burkolta csokoládéba betegei örömére, majd 1912-ben unokája fejlesztette ki a világhírűvé vált belga pralinét.

Fotó: Instagram

Cité du Chocolat

Cité du Chocolat – Tain l'Hermitage, Franciaország

Az igazi connoisseurök már bizonyosan ismerik a Valrhona nevét, hiszen például a világ legprofibb cukrászainak jó része is az ő alapanyagukkal dolgozik. A Lyon közelében elterülő kis faluban, Tain l'Hermitage-ban található élményközpontjuk, a Cité három kulcsszava a „Le goût, le geste et la matière", azaz „az íz, a gesztus és az anyag" – ennek megfelelően interaktív eszközökkel igyekeznek a látogatók mind az öt érzékére hatni. Például végigkövethetjük egy töltött bonbon elkészítésének az útját, és egy csokilaborban magunk is a legmodernebb vagy épp legőrültebb édességreceptekkel kísérletezhetünk.

Fotó: Instagram

Museu de la Xocolata

A legfinomabb múzeum – Barcelona, Spanyolország

Ha már a spanyol gyarmatosítóknak köszönhetjük a kakaóbab behozatalát, az a minimum, hogy Spanyolországban találnunk kell egy jó csokoládémúzeumot. A barcelonai Museu de la Xocolatában mindent megtudhatunk a cserje és termése fogyasztásának történetéről, régi uralkodók dekadens szokásairól, és persze arról is, hogyan formálódott ebből mára egy óriási iparág. Szerencsére nem kell kóstoló nélkül kibírni ezt az ínycsiklandó fejtágítást.

Fotó: Instagram

Le Chocolat Alain Ducasse

Aki forrón szereti – London, Nagy-Britannia

A britek a forró italok királyai, ők már csak tudják, hogyan kell felmelegíteni az emberek lelkét egy szürke, esős napon, a tea mellett a forró csoki műfajában is kiemelkedően teljesítenek. Ha Londonban járunk, érdemes betérni a sztárszakács, Alain Ducasse kávézójába (Le Café Alain Ducasse) a King's Cross pályaudvar közelében. Két egységet találunk egymás mellett, a Café mellett aLe Chocolat Alain Ducasse is üzemel, ahol magunk is meggyőződhetünk arról, miért is vált olyan híressé Monsieur Ducasse csokoládéja.

Fotó: Instgram

Chocolate by the River

Csokis álmok – Maribor, Szlovénia

A szlovén csokoládé ugyan talán nem olyan híres, mint belga és svájci társai, de ha szívesen kombinálnánk a csokit és a wellnesst, akkor érdemes Maribor felé vennünk az irányt. A Chocolate by the River glampingje a Dráva gyönyörű és csendes vidékén helyezkedik el. Mivel egy helyi édességgyártó cég a tulajdonosa, első kézből tudják, mivel kell kielégíteni a csokoládéfüggők vágyait: itt még a fogkrém is csokoládéból van! A dizájnos kis házak mind egy-egy kakaófajtáról kapták a nevüket, a programok közt pedig többek közt csokoládékészítés, -kóstolás és masszázs is szerepel. A plusz kalóriákat pedig egy kis úszással vagy túrázással kompenzálhatjuk.

Fotó: Instagram

KockaCsoki–Kockapont

+1: Jótékony csoki: KockaCsoki – Budapest

A Gyermekgyógyító Program keretében a MOL által is támogatott KockaCsoki Alapítvány a Dénes család személyes történetével indult: amikor a fiukat autizmussal diagnosztizálták, a szülők a csokoládékészítés szigorú metódusán keresztül igyekeztek neki segíteni, ma pedig már egy egész, autistáknak szóló csokigyártó programot állítottak össze. Dózsa György úti kávézójuk, az autistákat alkalmazó KockaPont csokikóstolóhely (jelen pillanatban csak a webshop működik) mellett egy befogadó közösségi tér is, ahol időnként workshopokon és különböző előadásokon is részt vehetünk. Finomságaikat pedig akár a weboldalukról is megrendelhetjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET