A világ 6 leglátványosabb természetes fürdőhelye

Úszd körbe a világot!

Fotó: Shutterstock

Ismerd meg azokat a folyókat, tavakat, vízeséseket és medencéket, amelyek egyedülálló és felejthetetlen élményt nyújtanak.

A nyílt vízi úszás először kicsit kellemetlenül hathat a víz hidegsége miatt, de annál nagyobb élményt nyújt később, és az egészségednek is jót teszel vele. Sokat segíthet a stresszes élethelyzetek feldolgozásában, csökkentheti a szorongást, és kutatások bizonyítják, hogy a demencia megelőzésében is nagy szerepe van. Miért pont te ne élnél a szabadon úszás lehetőségeivel? Ha idén nem is jutsz el ezekre a helyekre, álmodozni mindig lehet, és arra is tökéletes ez a lista, hogy kibővítsd a bakancslistás helyeidet.

Calanques Nemzeti Park, Franciaország

Fotó: Shutterstock

Ezeket a Marseille és Cassis közötti sziklákat nem a legkönnyebb megközelíteni, de a cél minden verejtékcseppet megér. Nem véletlenül emlegetik ezt a helyet Provence egyik legszebb természeti csodájaként, ugyanis a két óceáni öböl (Calanque de Port Pin és Calanque d'En Vau) éppen olyan idilli, mint ahogyan azt a képeslapokon láthatod. Mivel nyáron elég sok a turista, érdemes minél korábban kimenni, hogy lehetőleg senki ne zavarjon a mártózásban. A tíz éves parkban lehet hegyet mászni, túrázni, búvárkodni, evezni és számos nagy múltú épületet, erődöt, barlangot és művészházat is felkereshetsz.

Red Beach, Görögország

Fotó: Shutterstock

A vulkanikus homokos strand az Égei-tengeri Santorini szigetén található. Vörös színe a vas oxidációjának köszönhető, marsbéli hangulatot idézve a tájnak. A sziget annak idején része volt egy vulkánnak, amely i.e. 1613 körül tört ki, és több ősi civilizáció pusztulását eredményezte a Földközi tenger keleti medencéjében. A vörös strand a sziget délkeleti részén Akrotiriben helyezkedik el, körülbelül 8 kilométerre Firától. Ha épp forróság van, itt még melegebbre számíthatsz a homok sötét színe és a talaj minősége miatt. De sebaj, mert azonnal megmártózhatsz a hűs türkizkék tengervízben, és ha a part közelében úszkálsz, megérezheted a meleg vízáramlatokat, amelyek a földalatti termálforrásokból erednek – tökéletes hely egynapos pihenéshez, és persze a különleges képanyagokhoz, amit itt készíthetsz. Az Instagram-profilodat itt biztosan kimaxolhatod erre a nyárra.

Devil’s Pool, Zambia

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy elsőre nem annyira csábító az Ördög medencéjében úszkálni, de megnyugodhatsz, itt nagyobb valószínűséggel lelsz angyali, mint démoni élményre. A Victoria-vízesés (a világ hét természeti csodájának egyike) szélén elhelyezkedő, természetes medence kizárólag túrával érhető el a Livingstone-szigetről. A medence augusztus közepétől januárig tart nyitva, a Zambézi folyó szintjétől függően, ezért így érdemes kalkulálni a látogatással. Befizethetsz egy teljes Livingstone-szigeti túrára is (110 dollártól kezdődnek az árak, napi ötször indulnak), ami elképesztő egész napos programot nyújt. Ez az a hely, ahol minden fakultatív eseményre érdemes pénzt szánni, ráadásul a Livingstone-sziget nyereségének 1 %-val közvetlenül a vízesés közelében, a Mukuni faluban élő közösséget támogatod. Az évek során az így befolyt pénzt tanári házak építésére, az oktatásra és az egészségügyi ellátásra, legutóbb pedig egy hatalmas közösségi farm felépítésére használták fel, amely nemcsak élelmet biztosít, hanem a fenntartható, biogazdálkodás oktatóközpontja is.

Heaven Lake, Kína

Fotó: Shutterstock

A mennyország tó egy hatalmas krátertó Kína és Észak-Korea határán, mintegy 2189 méteres magasságban, a Baekdudaegan és a Chanbai hegyláncok részét képező vulkanikus, Paketu-hegy kalderáján. A világ legmagasabb vulkáni tavának vize télen jeges és nyáron sem a legmelegebb, sőt inkább kimondottan hideg, de a kilátás mindenért kárpótol. Itt valóban testközelből ismerheted meg a természet adta erőket, feltöltve az energiaraktáraidat. Maga a tó körülbelül 3 kilométer hosszú, felszíne félhold alakú, a legmélyebb pontján pedig körülbelül 100 méter mély. A tiszta víz csendesen megbújik a hegyek között – itt hihetetlen csend és éteri látvány vesz körül. Úszás után sétálhatsz is a zöldellő lucfenyők között, egy könnyen követhető ösvény vezet körbe a tó körül. Érdemes előre tájékozódni, mert nem minden időszakban lehet úszni a tóban.

Crystal River, Florida, USA

Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a lamantin fővárost! Ezen a helyen élnek azok a tengeri tehenek, amelyekkel közösen úszhatsz a természetes közegükben. Mindenképp foglalj le egy úszótúrát, hogy közvetlen közelről élvezhesd az ultracuki szirének társaságát! Sehol máshol nem találsz több lamantint, mint itt: telente mintegy 500–1000 állat talál itt természetes melegvizes menedékre, sőt a meleg nyári hónapokban is előfordul, hogy 100 körüli lamantin marad ezen a helyen. Arra készülj, hogy mielőtt vízbe mennél, az itt dolgozók egy gyorstalpaló keretében megtanítanak a tehenek viselkedésére, hogy ne érjen se téged, se őket semmilyen meglepetés. A túrák egész évben zajlanak.

Kravica-vízesés, Bosznia-Hercegovina

Fotó: Shutterstock

A Ljubuskitól 7 kilométerre található vízesés egyedülálló természeti szépség, amit a mészkő terepen átfolyó és ezért jelentős tufa lerakódású Trebižat folyó alkotott. Az itteni infrastruktúra rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, amit a hely egyre növekvő népszerűsége is bizonyít. Nem nehéz megérteni, miért özönlenek ide olyan sokan a perzselő nyárban: a kristálytiszta víz tökéletes úszásra, a vízesések pedig gyönyörű hátteret biztosítanak hozzá, de vízi sportokra is bőven van lehetőség. A nagy vízszint- és növényzetváltozásoknak köszönhetően a Kravica-vízesés minden évszakban más és más élményt nyújt, ezért érdemes más, kevésbé népszerű hónapokban is felkeresni.

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET