Díjeső a Vadlovaknak

Török Zoltán hortobágyi ménesről szóló természetfilmjét minden héten rangos díjjal jutalmazzák.

A film rendezője 10 éve, a Vad Magyarország című filmjével mutatta meg, milyen gazdag és csodálatos környezetben élünk, majd pár évvel később elkezdte foglalkoztatni a világ egyik legnagyobb szabadon élő ménese, a hortobágyi vadlovak élete. A filmet hivatalosan csak október 21-én mutatják be itthon, de már most rengeteg nemzetközi természetfilmes díjat megkapott.

A nemzetközi stáb négy éve augusztusban kezdte a forgatást a Hortobágyon azzal a szándékkal, hogy évekig kísérjék Csepke, a csikó cseperedését. Így született meg a Vadlovak – Hortobágyi mese című természetfilm, melyben Csepke szemével látjuk a vidéket, a lovak mindennapjait, az évszakok változását a pusztán, a ménesen belüli konfliktusokat és a természettel való megküzdést is. Ezek a Mongóliából származó Przsevalszkij-vadlovak már a kihalás szélére kerültek őshazájukban, ma pedig a magyar pusztán, a védett Hortobágyon nyugodtan és biztonságban élhetnek.

Megmentett „filmsztárok"

A Przsevalszkij-ló a házi ló legközelebbi rokona, a múlt században a vadon élő példányok kihaltak, az utolsó szabadon élő egyedet 1960-ban látták. Majd egy tenyésztési programnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy végleg kihaljon ez a faj. Összesen 12 példány élt európai és amerikai állatkertekben, belőlük lett mára egy 2000 egyedet számláló állomány világszerte, melyből Mongóliába is visszatelepítettek. A Hortobágyi Nemzeti Parkban 300 egyedből álló ménes él, és csak szakemberek, kutatók mehetnek a közelükbe, szigorúan engedéllyel.

Őszi díjeső

És akkor nézzük a díjakat! Augusztusban az amerikai Animal Behavior Society filmes versenyen első díjat kapott Török Zoltán filmje, majd szeptember 19-én a legjobb rendező díjat is neki ítélték az észtországi Matsalu Nature Film Festivalon. Múlt héten pedig az egyik legrangosabb természetfilm fesztiválon, a Green Screen Internationales Naturfilmfestival Eckernförde zsűrije ítélte a Vadlovaknak a legjobb film díját. Érdemes egyébként a rendező-operatőr saját Facebook-oldalát követni, mert rengeteg werkfotót oszt meg a forgatásról, a szélsőséges környezetről, körülményekről: hol hóban, latyakban térdelve, hol a legnagyobb hőségben, nyáron mutatja meg a stábot. Láthatjuk, mennyi felszereléssel, milyen érdekes eszközökkel, technikákkal filmezték a vadállatokat. Ha szereted a természetfilmeket, ebben az alkotásban egészen biztosan nem fogsz csalódni!

A hatalmas pentezugi ménes egyik lócsaládjának története:

youtu.be

Vadlovak - Hortobágyi mese (6) hamarosan a mozikban!
AMI MÉG ÉRDEKELHET