A tiszta autó titka a...

Nincs benne semmi rejtélyes, csak a megfelelő tisztítószerekhez és -eszközökhöz kell nyúlni.

Fotó: Unsplash

Szeretnénk, ha autónk belső tere is sokáig megőrizné újszerű állapotát? Íme, néhány tanács azoknak, akik saját kezűleg akarják alaposan és szakszerűen karbantartani szeretett autójuk utasterét, hogy a hosszú utak is mindig komfortosak legyenek.

Megfelelő tisztítás és ápolás hiányában a por és az egyéb kosz könnyen tönkreteheti az autó fényezését, de a belső térben is rengeteg kárt okozhat. A nagyobb igénybevételnek kitett felületek folyamatosan kopnak, így megfelelő karbantartás és tisztítás nélkül az ajtókárpitok, az ülések, a kormány, a kezelőszervek és a műszerfalborítás is elhasználódhatnak, elnyűtt látványt nyújthatnak.

Óvatosan a műszerfallal!

Fotó: Unsplash

Ennek elkerülésére az első lépés a rendszeres porszívózás, de fontos tudni, miként tisztítsuk és óvjuk a kényesebb felületeket. Az ülések és a szőnyegek esetében nincs különösebb trükkje a porszívózásnak, a lényeg az alapos munka. A műszerfalhoz érve azonban nem árt az óvatosság, mert könnyen megkarcolhatjuk azt. Ha a készülékünkhöz nem tartozik kefés tisztítófej, akkor biztosabb megoldás, ha egy puha ecsettel finoman a porszívóhoz seperjük a szennyeződéseket. A ventilátort bekapcsolva porszívózzuk ki a szellőzőket is!

Megújuló bőrfelületek

Fotó: Unsplash

Rendszeres ápolás mellett a bőrkárpit hosszú ideig megőrzi újszerű állapotát, ám ehhez elengedhetetlen, hogy ne csak tisztítsuk, de pótoljuk is a bőrből folyamatosan távozó esszenciális olajakat . A tisztítókészítmények esetében olyat válasszunk, amely nem szárítja ki a bőrt. Miután a bőrre permeteztük, néhány percig hagyjuk hatni, majd keféljük át egy finom sörtéjű eszközzel. A napsütés által „kiszívott" természetes olajtartalmat bőrápoló balzsammal állíthatjuk vissza. Jó hír, hogy már évi két-három kezeléssel megelőzhetjük, hogy kiszáradjanak és megrepedezzenek a bőrfelületek.

Kárpitwellness

Fotó: 123rf

A szövetkárpit karbantartása valamivel egyszerűbb (még szerencse, hiszen egy-két autóban sok üdítőt, sarat és ételmaradékot kell „elviselne"), de ez is odafigyelést igényel, ha a kívánt eredményt akarjuk elérni. Először is fontos, hogy jó minőségű kárpittisztítót használjunk. A beltéri samponként is ismert vegyszerrel finoman permetezzük be a felületet, vigyázva arra, hogy ne áztassuk túl. Pár perc múlva mikroszálas kendővel, fentről lefelé haladva dörzsöljük át a kárpitot. Mivel rövid idő alatt jelentős mennyiségű szennyeződést szív magába, a kendőt rendszeresen forgassuk és öblítsük ki. Makacs foltok esetén enyhén nedves szivaccsal óvatosan dörzsöljük át a felületet. A beltéri sampon a műanyag elemek és a biztonsági öv tisztítására is alkalmas.

Ragyogó króm

Fotó: Unsplash

A belső és a külső krómozott felületek tisztításakor kerüljük az erős tisztítószereket, hiszen azok reakcióba léphetnek a krómbevonattal és foltot hagyhatnak rajta. A krómtisztító paszták eltávolítják a kisebb karcolásokat és az oxidáció okozta foltokat, az általuk képzett vékony filmréteg pedig véd a korróziótól. A pasztát száraz ruhával, vékonyan kenjük fel az adott felületre, majd néhány perc után gyengéden dörzsöljük át.

Hogy mivel tisztíts? Mutatjuk!

Turtle wax kefés bőrtisztító hab szagsemlegesítővel

Fotó: Homasita


Nedves műszerfaltisztító kendő

Fotó: dm


Liqui Moly Autótisztító kendő

Fotó: Olajwebshop


Vanish Oxi Action szőnyeg- és kárpittisztító spray

Fotó: Rossmann


Sonax krómtisztítópaszta

Fotó: Ketmolnarauto


AM szilikonspray autóbelsőhöz

Fotó: Autófejlesztés


Arexons Auto Wash and Wax autósampon és védőviasz

Fotó: Tisztítástechnológia


Millefiori Icon Oxygen autóillatosító

Fotó: Notino


AMI MÉG ÉRDEKELHET