A tél leglátványosabb sporteseménye videón

A Red Bull Ragnaroknek helyet adó Hardangervidda fennsík a téli extrémsportolók egyik zarándokhelye.

Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb hókite-versenyén, a Red Bull Ragnarokön közel 400 extrémsportoló száll jégre a norvég Hardangervidda fennsíkon, hogy elnyerje a leggyorsabbnak járó trófeát.

Ha minden jól megy (csak a járvány szólhat közbe), 2022 márciusában megrendezik a Red Bull Ragnarok hókite-versenyt, ezúttal tizenkettedik alkalommal, amelyen 30 nemzet atlétái állnak majd rajthoz. A sportolók 100 km-es távon versengenek egymással, közel 30 km/h sebességgel száguldva, repkedve.

A Hardangervidda fennsík kite-ozásra született

A 3422 km²-es norvég Hardangervidda fennsík egy hatalmas játszótér a snowkite-ozók számára. Mindegy, hogy síléccel vagy snowboarddal próbálkoznak a sportolók, garantáltan elérik a 30 km/h sebességet, ráadásul olyan a terep, hogy mindennap újabb és újabb részeket próbálhatnak ki a fennsíkon.

Ahogy minden neves kite helyen, ezen a fennsíkon sem mindig fúj elég erős szél, de akkor sem kell unatkoznunk a környéken: Geilóban, a téli sportok szerelmesei által jól ismert üdülőhelyen minden más téli sportot kipróbálhatunk, és ha szerencsénk van, még jávorszarvasokkal is találkozhatunk. Geilóban élvezhetjük a sífutást, a lesiklást, a biatlont, a kutyaszánozást, a szánkózást és a motorosszánozást is. És azt se felejtsük el, hogy ezen a környéken szinte minden házhoz, szálláshoz tartozik szauna, amely tökéletes levezetés lehet egy kellemesen fárasztó, sportos nap után.

Red Bull Ragnarok 2019-ben így nézett ki:

youtu.be

Two Kitesurfers Try Snowkiting in Norway | Red Bull Ragnarok 2019
AMI MÉG ÉRDEKELHET