A spanyolok ingyenessé teszik a rövid és középtávú vonatozást

Szeptembertől térítésmentesen vagy kedvezménnyel lehet használni a vonatokat.

Fotó: Shutterstock

A spanyolok gyorsan reagáltak az energiaválságra, és ingyenessé teszik a rövid és középtávú vonatutakat, hogy ezzel is arra ösztnözzék az ingázókat és turistákat, hogy autó helyett tömegközlekedéssel utazzanak.

A spanyol kormány pár napja jelentette be, hogy a helyi, rövid és középtávú vonatjegyeket ingyenessé teszi szeptember 1-jétől. A kedvezmény a Cercanías, Rodalies és Media Distance elővárosi vonathálózatokon, a 10 darabos jegytömbből álló retúrjegyekre vonatkozik, tehát olyan turisták tudják igénybe venni, akik külvárosban szálltak meg, de minden nap be szeretnének menni a városközpontba, de alapvetően a naponta ingázó spanyolokat akarják vele segíteni.

Tömegközlekedj, vonatozz!

A spanyol kormány arról is döntött, hogy az állami tulajdonban lévő közlekedési vállalatok szolgáltatásainak díját a felére csökkentik, tehát összességében Spanyolországban most olcsó az utazás, ha hajlandóak vagyunk lemondani az autó kényelméről. A kutatások azt mutatják, ahol jó minőségű a szolgáltatás, ott nagyon könnyen átszoknak az emberek a tömegközlekedésre, és ha nem is 100%-ban azt használják, egyre többet igénybe veszik, mert kényelmesebb és sokszor gyorsabb is, mint a dugóban araszolni órákig.

Európai trend

Fotó: Shutterstock

A madridi főpályaudvar, az Atocha induló vonatai

Nem a spanyolok az elsők, akik kedvezményes vagy ingyenes tömegközlekedést kínálnak: Németországban már nyáron bevezették a 9 eurós, korlátlan tömegközlekedést belföldön, Ausztriában is van már nagyon kedvezményes tömegközlekedési jegy tavaly ősz óta, a klímajegynek nevezett bérlettel még nyerni is lehet koncert- vagy színházjegyeket. Az európai nagyvárosokban nagy az igyekezet, hogy megkedveltessék az energiatakarékos, gazdaságos, biztonságos, környezettudatos és fenntartható közlekedést, most pedig „felgyorsították" az ösztönzési kampányokat a nagyon magas energia és üzemanyagárak miatt.

Forrás: CNN


AMI MÉG ÉRDEKELHET