Vajon melyik a legszebb nevű magyar városrész?

Népszerű hazai sorozat helyszíne is a különleges, Esztergomhoz tartozó település.

Fotó: Shutterstock

A füleinknek tetsző, dallamos vagy éppen szépen hangzó településnevek azonnal kíváncsivá tesznek minket. Egy szép név ugyanis gyakran arra enged következtetni, hogy a tulajdonosa is különleges. De vajon tényleg hihetünk a megérzéseinknek?

Az interneten szinte Dunát lehetne rekeszteni azokkal a szavazásokkal, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, hogy melyik Magyarország legszebb nevű települése. Az eredmény talán nem is fontos, a lényeg az, hogy olvasgatás közben új ismeretekkel is gazdagodhatunk. Cikkünkben bemutatjuk nektek az ország egyik legfestőibb városrészét, amelynek a neve is csodálatos.

Ez pedig nem más, mint Pajkaszeg, azaz Pilisszentlélek

Valószínűleg mindenki ismeri az RTL Klubon futó népszerű sorozatot, A mi kis falunk című szériát, amely egy kis közösség vicces mindennapjaiba enged betekintést. A sorozat a szlovák Horná Dolná sorozat magyar adaptációja, a forgatás pedig az említett településen, Esztergom egy városrészében, Pilisszentléleken zajlik.

A nagysikerű sorozatban többek között olyan magyar hírességek játszanak, mint Csuja Imre, Szabó Győző, Lengyel Tamás, Udvaros Dorottya vagy éppen Reviczky Gábor. A széria immár a hatodik évadot koptatja, az elképesztő sikere pedig Piliszentléleket is a kirándulók egyik kedvelt célpontjává tette az évek alatt. 1907-ig egyszerűen Szentléleknek hívták az akkor még különálló települést, amelynek a neve rendre felbukkan, mint az egyik legszebb, ha éppen nem a legszebb, magyar településnév.

A természet ölelésében

Pilisszentlélek csupán 1985 óta tartozik közigazgatásilag a közelében fekvő városhoz, Esztergomhoz. A település a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik, legfőbb látványossága pedig a meseszép környezetben található, egykori pálos kolostor romja.

Bár a környék már a sorozat előtt is kedvelt célpontja volt a természetjáró turistáknak, hiszen egy gyönyörű völgyben bújik meg, közel Budapesthez, a széria is kétségtelenül dobott a népszerűségén. Ha olyan túrát terveztek, amely során a sorozatbeli Pajkaszeget is szeretnétek felkeresni, akkor érdemes megnézni még a környéken a Felső-Ecset-hegyet, illetve az István-tetőt is, ahonnan csodálatos látvány tárulhat a szemeitek elé.


AMI MÉG ÉRDEKELHET