Vidd magaddal! – Forró levesek hideg napokra

Sosem voltak még ilyen sikeresek az elviteles levesek, most az egész országból ajánlunk levesezőket.

Fotó: Getty Images

Nincs lélekmelengetőbb étel a téli zimankóban egy tál vagy pohár gazdag levesnél. A krémleveseket például egy nagy séta közben is elfogyaszthatjuk!

Számos okunk van a hűvösebb hónapokban a levest választani, hiszen egyrészt kiválóan kompenzálhatjuk vele, hogy ebben az évszakban jellemzően kevesebb folyadékot fogyasztunk, másrészt a legtöbb leves tetemes mennyiségű zöldséget is tartalmaz, amelyekkel az immunrendszerünket is felturbózhatjuk. Ha mindez nem lenne elég, a különleges ízvariációk és lehetőségek száma szinte végtelen.

SOUPer – Csak gazdagon!

Fotó: Facebook

Januárban nyílt Budapesten a SOUPer leves food truck. A MOM Sport mellett parkoló kocsiból olyan gazdag húslevest vihetsz magaddal, mint a nagyi klasszikus vasárnapi fogása. Az húsleves alapba azt kérsz, amit csak szeretnél, és hamarosan vegán levesek is elérhetőek lesznek a kínálatukban.

Cím: 1124 Bp., Csörsz u. 14-16.

Dobrumba – Keleti ízek

Fotó: Instagram

Nemcsak annak kötelező kipróbálni a Dobrumba harira levesét, aki inkább a húsmentes vonalon mozog, hanem annak is, aki nem hisz abban, hogy lehet tartalmas levest készíteni hús nélkül. A marokkói eredetű fogás egy valódi fűszerbomba, ráadásul a benne található zöldségeknek és hüvelyeseknek köszönhetően senkiben nem hagy hiányérzetet. A Dobrumba többféle menü összeállítással is csalogat, érdemes menüben kipróbálni.

Cím: 1074 Budapest, Dob u. 5.

Soup Port Levesbár – Jól pho-znek!

Fotó: Facebook

A Soup Port Levesbár pho levesével (lehet húsos, rákos vagy vega) egy teljes étkezést is könnyedén kiválthatunk, hiszen tartalmaz mindent, amire szükségünk lehet: ízletes, karakteres alaplevet, tésztát – jelen esetben rizslisztből –, sok-sok zöldséget és friss zöldfűszert, valamint igény szerint húst (általában marha-, illetve csirkehúst) vagy tenger gyümölcseit.

Cím: 6722 Szeged, Szentháromság u. 15.

Bori Mami – A csángó gulyásleves

A ragulevesek királya a gulyásleves és a Bori Mami verziója is igazi energiabomba, hiszen ettől a gazdag, marhahús alapú levestől egy kiadós téli túra után is garantáltan visszanyerjük a lendületünket. A legbitangabb gulyások ugyan a nyári bográcsozások alatt születnek, de szabad tűz nélkül is érdemes felkerekednünk ezért a lélekmelegítőért.

Cím: 3200 Gyöngyös, Belváros tér 7.

MoszkvaTér Bisztró – Orosz mestermű

Fotó: Instagram

A borcs leves a tél egyik legjobb fogása, tulajdonképpen, ha elég sűrű, akkor már szinte főétel. A MoszkvaTér Bisztró szláv levesének elkészítése egy valódi rituálé, hiszen összetevőinek listája kifejezetten hosszú. Az elkészítés során külön párolódik a cékla, főnek a zöldségek és a húslé, utóbbi jellemzően marhából vagy sertésből készül. Tálaláskor pedig természetesen elmaradhatatlan a leves mellől a tejföl! A bisztró a Belvárosi Piacon van, és a borcs mellett a szoljanka levest és a pelmenyit tésztákat is érdemes kipróbálni.

Cím: 1054 Bp., Hold u. 13.

Ikon – Mesteri tésztás leves

Fotó: Instagram

A ramen lehetne akár a pho japán unokatestvére is, hiszen a koncepció hasonló: egy nagy tál forró húslevesben landol minden, ami szem-szájnak ingere. A recept szerint itt a tészta búzából készül, feltétként pedig leggyakrabban sertéshús és tojás gazdagítja a gyakran szójaszósszal vagy miszópasztával ízesített alaplevet. A debreceni Ikonban muszáj megkóstolni ezt a fogást!

Cím: 4025 Debrecen, Piac u. 23.

Fruccola – Friss, zöld, egészséges

A budapesti Fruccola hálózat kávézó és salátabár, de leginkább attól népszerű, hogy összeválogatható, laktató salátáival és napi leveseivel az egészséges életmód kedvelői változatos és bőséges menüt kaphatnak. A képen egy spenótos petrezselyemkrém levest láthatunk cukkinispirállal, de már színes-illatos-finom gyerekleveseket is rendelhetünk Fruccola Sup Kids néven, amelyeket maci üvegekben szállítanak ki.

Cím: MOM Park (1052 Bp, Lisszabon sétány) vagy Bp., Arany János utca 32.

Tökmag street food – Vegán mennyország

Fotó: Facebook

A Tökmag Vegan Street Food Budapest egyik legjobb vegán büféje, még azok is odavannak érte, akik sosem mondanának le végleg az állati eredetű ételekről. A kihagyhatatlan céklaburger (mindig 3 féle zöldségburger van, de a cékla állandó) előtt érdemes a 2 napi levest is megkóstolni, mert mindig szuper kombinációkat kínálnak, tényleg sűrű, laktató és nagy mennyiséget kapunk, ráadásul olyan forrón teszik a papírpohárba, hogy akár egy hosszabb, téli, pesti sétán is elkísérhet bennünket a krémlevesük.

Cím: 1136, Budapest, Hollán Ernő u. 5.

AMI MÉG ÉRDEKELHET