Szardínián megvan minden, amiért érdemes Olaszországba utazni

Tudtad, hogy Olaszország leghosszabb egybefüggő strandja is Szardínián van?

Fotó: Getty Images

Egy szardíniai nyaralásra még az olaszok is elismerően csettintenek: a gyönyörű sziget ugyanis összesűrítve kínálja mindazt, amiért érdemes Olaszországba utazni. Az alacsony népsűrűségnek köszönhetően Szardínia azon kevés európai régiók egyike, ahol a modern gazdaság és a természet harmonikus kapcsolata áll fenn. Még érdemes egy gyors késő nyári, kora tavaszi utazásra benevezni Szardínián, hiszen ilyenkor az idő még meleg, de már nincs tömeg.

Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, több mint 24.000 négyzetkilométeres területével jóval nagyobb, mint például Szlovénia. A mindössze 1,7 millió ember által lakott hatalmas sziget Olaszországon belül különleges autonómiát élvez. Az olasz mellett hivatalos a szárd nyelv is, amely az újlatin nyelvek közül hangzásában a legtöbbet őrizte meg a latin nyelvből.

Alghero – Spanyol emlékek

Fotó: Getty Images

Alghero kikötője

Szardínia legizgalmasabb városa a csaknem ezeréves városfallal körülvett Alghero. A sziget északnyugati részén fekvő település lakosságának jelentős része katalán származású. Az egykori spanyol-katalán uralmat idézi az óváros épületeinek stílusa, a mintás térkövekkel kirakott utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha Katalóniában lennénk.

Alghero középkori óvárosa gyalogosan kényelmesen bejárható, hangulata pedig egyenesen mesés. A legjobb minőségű szardíniai gasztronómiai specialitásokat itt lehet beszerezni, de emléktárgyakat és ajándékokat is itt érdemes vásárolni; a város híres az itt honos vörös korallból készített autentikus ékszerekről.

Costa Smeralda – A smaragd álom

Fotó: Getty Images

A Smaragd-part

Algheroval átellenben, a sziget északkeleti részén található Szardínia első számú turisztikai célpontja, a Costa Smeralda, azaz a Smaragd-part. Ez az Olbiától észak felé mintegy 50 kilométeren át húzódó partszakasz a smaragdzöld színű, kristálytiszta tengerről kapta a nevét. A lenyűgöző táj és a smaragdzöld tenger párját ritkító látvány – nem csoda, hogy a Smaragd-part híres és gazdag látogatók sokaságát vonzza a világ minden tájáról. Európában valószínűleg itt futhatunk össze a legtöbb világsztárral, amint éppen nyári vakációjukat töltik. Olbia környékén kirándulva mindenképpen érdemes felkeresni a Cala Brandinchi strandot, amelyet sokan a világ egyik legszebb strandjának tartanak, a turisztikai magazinok pedig gyakran „kis Tahitiként" emlegetik.

Cagliari – Történelem és romantika

Fotó: Usplash

Cagliari sikátorai

Szardínia regionális fővárosa ugyanúgy hét dombra épült, mint az ókori Róma. A Cagliari óvárosát körülvevő városfal csaknem teljes egészében fennmaradt, ennek egyik kiemelkedő látványossága a mészkőből épített 13. századi Elefánt-torony (Torre dell'Elefante). A Castello domb tetejéről csodálatos kilátás nyílik a környékre és a hangulatos kikötőre. A város színes házai és templomai közt tett séta közben gondozott, szépen karbantartott parkokban lehet megpihenni, de Cagliari botanikus kertjét is érdemes felkeresni, ahol különleges szubtrópusi növényeket tekinthetünk meg. A kert egyik turistalátványossága a „Ficus Monumentale", egy hatalmas méretű nagylevelű fikusz (Ficus macrophylla).

Cagliariban található Olaszország leghosszabb egybefüggő strandja, a Spiagga del Poetto, amely mintegy nyolc kilométeren át húzódik. A partot fehér homok borítja, és dús növényzet övezi, infrastruktúrája pedig remekül kiépített.

Gasztrokalandok

Fotó: 123rf

Sebadas con miele

Mivel Szardínia sziget és jellegzetes helyi alapanyagai vannak, maga a gasztronómiája is elég könnyen beazonosítható és sajátos. A rengeteg sajt, a remek tésztaételek és a jó bor már önmagában elég lenne, hogy a szárd konyha miatt Szardíniára utazzunk, de nézzük, milyen finomságokat főznek ott. A maloreddus egy nokedli féle durum lisztből, amit kolbászos, paradicsomos fűszeres szósszal tálalnak. A culingionis juhtúróval vagy burgonyával töltött kifőtt tészta, melyre paradicsomos szószt és reszelt juhsajtot tesznek. A porcheddu a faparázson sütött malachús, emellett bárányt, kecskét, vaddisznókolbászt is sütnek parázson. Kétféle ragulevest is kóstolhatunk a szigeten: a Suppa Cuatát vagy Zuppa Galluresét. Ezek sűrű, laktató ételek, helyi kenyeret rétegeznek sajttal egy hőálló tálban és ezt felöntik marhahúslevessel, ezt sütőben összesütik, amíg a tetején meg nem olvad és pirul a sajt. Nem hagyhatjuk ki a casadinast sem, amely egy ricottás sütemény, amelybe citrom- és narancshéjat is reszelnek. A sebadas con miele egy szintén friss sajtos édesség, amelyet helyi mézzel csurgatnak le. Szardínián persze többféle tengeri halas fogás is van, szinte minden tésztafélét kérhetünk tenger gyümölcseivel és választhatunk grillezett halakat is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET