1 éve Balin: Anett és Lóránd a szigeten ragadtak

„Balin soha nem fogy el a látnivaló" – állítják, és el is mesélik, mit érdemes megnézni.

Fotó: Anett és Lóránd

Anett és Lóránd 13 hónapja ragadtak Balin - ázsiai körútjuk kellős közepén ütött be a Covid-járvány, és mivel a sziget lezárt, kénytelenek voltak ott kialakítani az életüket. Ez persze egyáltalán nem esik nehezükre, és minden nap hálát adnak a sorsnak, hogy ott élhetnek. Anett és Lóránd nagyon vidám pár, árad belőlük a jókedv, az optimizmus. Időközben összeházasodtak, dolgoznak, sportolnak és lelkesen fedezik fel a sziget gyöngyszemeit.

Hogyan is mentetek világgá?

Anett: 2018 januárjában döntöttünk, hogy utazgatni fogunk, amire tudatosan készültünk. Amikor elérkezett az idő, 2019 elején felmondtuk az albérletet, az összes holminkat bepakoltuk egy raktárba és útra keltünk.

Lóránd: Igazából az volt a tervünk, hogy egy évig utazgatunk Ázsián belül, és megnézzük, hogyan tudunk menet közben dolgozni.

Anett: Nekünk ez azért volt könnyebb, mert otthon is online dolgoztunk. Amikor a „teszt-utazásról" hazatértünk 2019 karácsonyán, már tudtuk, hogy igazából csak pár hetet töltünk otthon és folytatjuk az utazást – mindkettőnknek nagyon bejött. Úgy terveztük, hogy két hónapot Balin töltünk, majd továbbállunk a Fülöp-szigetekre, utána pedig Vietnám jön. Ezt már nem tudtuk tartani, mivel itt, Balin ért minket a Covid-járvány.

Lóránd: Az egész országot lezárták, se ki, se be.

Mit csináltatok, gyorsan kerestetek egy hosszú távú albérletet?

Anett: Nem, mert szeretünk a szigeten belül is jönni-menni. A lakhelyünket is folyamatosan változatjuk, két-, háromhavonta új lakásban lakunk. Mivel most kimondottan sok kiadó ingatlan van, elképesztően jó áron lehet magas színvonalú, luxusingatlan bérelni. Régen sem voltak túl drágák, de most pláne.

Most milyen házban laktok?

Anett: Egy óriási, 400 nm-es, medencés villát bérelünk két másik párral, külön masszázsteremmel. Normál esetben ezt nem tudnánk kivenni, örülünk, hogy erre most lehetőségünk adódott.

Az ételek is ilyen jó áron vannak?

Anett: Annyira jó áron, hogy nem éri meg főzni, inkább rendelünk vagy elmegyünk vacsorázni . A helyi kaják 400 forinttól indulnak, de azok már főételnek számítanak, jól lehet lakni velük. Azt is imádjuk Baliban, hogy hihetetlen vega-, vegán ételkínálatuk van. Korábban nagy húsevők voltunk, de most 95%-ban vegetáriánus menüt kérünk.

Lóránd: Olyan hamburgereket lehet enni, amiről meg nem mondanád, hogy nem hús van benne. A jackfruit a bali konyha igazi jolly jokere, sózva, borsozva szuper húshelyettesítő. Ez korán leszedve íztelen és remekül működik húsok helyett, de ha már megérik, túl édes hozzá.

Fotó: Anett és Lóránd

Keramas Beach, Bali

Nincs Balin semmilyen korlátozás?

Lóránd: Vannak, de sokat változtak. Tavaly márciusban kötelező volt mindenhol a maszkhasználat, üzletekben, utcán még robogón is. Az utakon blokádokat alakítottak ki és a járműveket is fertőtlenítették – ezek a szigorú intézkedések már nincsenek. A szupermarketekben, éttermekben még most is fertőtlenítik a kezeket, mérik a hőmérsékletet.

Anett: Akkor minden turistalátványosságot, partot, vízesést lezártak az emberek elől, de ez is csak pár hónapig tartott, most minden újra nyitva van. Lehet strandolni, az éttermek is várják a vendégeket. Az ország viszont ugyanúgy zárva van, mint tavaly márciusban, nem engedik be a turistákat.

Hogy telik egy napotok?

Lóránd: Attól függ, próbáljuk változatossá tenni az életünket. Átlagosan napi négy órát dolgozunk, de mellette csobbanunk a medencében, kirándulunk, eddzünk, barátokkal találkozunk.

Mivel foglalkoztok?

Lóránd: Én alapvetően grafikus vagyok, most animációs munkákat csinálok, Anett pedig enteriőr fotós és közösségi média menedzser, ő kezeli az Instánkat is.

Anett: Fontos, hogy a munka mellett kiélvezzük, milyen csodálatos helyen élünk. Nem szeretnénk egész nap gép előtt ülni, annak ellenére sem, hogy sok tervünk van és haladni szeretnénk a munkánkban. Ha tehetjük, több napos felfedező körutakat is beiktatunk.

Lóránd: Vannak a tipikus turista spotok, amit mindenki ismer a könyvekből, Instagramról, de azokon kívül is sok-sok szép hely van. Mi a helyi barátoktól kapunk infókat, mit érdemes megnézni vagy térképen kinézünk helyeket, majd nekiindulunk.

Anett: Végtelen sok hely van, amit fel kell fedeznünk. Annak ellenére, hogy milyen kicsi Bali, soha nem fogy el az élmény.

Fotó: Anett és Lóránd

Bali

Mi az, amit nem érdemes kihagyni Balin?

Lóránd: Attól függ, mennyire időre jössz?

Mondjuk egy hónapra, annál kevesebbre talán nem is érdemes.

Anett: Mi is azt mondjuk, minimum két hét kell.

Lóránd: A három hét már egész jó!

Anett: Igen, annyi kell, hogy az egész nyaralás ne rohanásban teljen. Mi azt mondjuk, nem szabad egy helyben maradni, pár naponta érdemes változtatni a helyszíneken. Általában így nyaralnak errefelé.

Lóránd: Bali nagyon változatos, mindegyik része más embereket vonz. Vannak vulkanikus hegyek, tengerpartok, dzsungelek, kanyargó, bővizű patakok. Sokan járnak ide szörfözni. Uluwatu tökéletes erre, nincsenek nagy bulik ott, inkább nyugis az egész, mégis jókat lehet sportolni.

Anett: Hú, ott gyönyörű tengerparti részek vannak. Igaz, előtte kell egy kis sziklamászás, hogy lejuss a vízhez, de megéri!

Lóránd: És gyönyörű a korallzátony. Gyerekkel, családdal inkább Sanurt ajánlom, tipikus fehérhomokos parttal, csendes vízzel, remek éttermekkel, ráadásul mindenféle vízi sportot is ki lehet próbálni. Mi most Ubudban lakunk, ez kicsit dzsungelesebb, sok vízeséssel, rizsföldekkel és itt nagyon erős a kultúra, a helyiek hűen követik a tradíciókat.

Anett: Gyönyörű ruhákban járnak a nők. Mi itt érezzük leginkább a természet erejét, amire szükségünk van. Ha egyszer erre jársz, mindenképpen menj el a vulkanikus részre is, a Mount Agung környékére.

Lóránd: Tényleg, az is hihetetlen! Amikor először jártunk ott, percekig álltunk szótlanul előtte. Nehéz szóban leírni azt a monstrumot.

Anett: De Bali mellett Nusa Penida sziget is egy gyöngyszem. Ott olyan a tengerpart, mintha egy plakátról ugrott volna le.

Lóránd: Az a legjobb az egészben, hogy itt minden nagyon közel van, maximum két óra minden robogóval. Amit így felsoroltunk, azok is fél-, egy órára találhatók egymástól.

Fotó: Anett és Lóránd

Nusa Penida, Bali

Ezek szerint robogóval jártok.

Anett: Most, hogy alig vannak a szigeten, jól lehet közlekedni autóval is, de normál helyzetben esélytelen. Állnak a kocsik a dugóban, csak motorral lehet haladni.

A helyi lakosok kedvesek?

Anett: Ez a másik varázsa a helynek, mindenki köszön, kedvesen mosolyog.

A nagy ázsiai felfedezés során, milyen élmények értek benneteket?

Anett: Amikor elkezdtünk utazni, Thaiföld volt az első állomásunk, utána jött Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Maldív-szigetek. Ezeken a helyek két-, három hónapot töltöttünk, ezután következett Bali.

Szingapúr Bali ellentéte, hogy tetszett?

Lóránd: Az egyik kedvencem, főleg, mert 4 évvel ezelőtt ott jegyeztem el Anettet.

Anett: Nem tudjuk, milyen lenne ott élni, mert mi csak néhány hetet töltöttünk ott, de imádjuk. Az egész olyan futurisztikus, mintha egy jövőben játszódó filmben lennél. Az egész város egy szórakozató központ, nem megszokott ázsiai minőségben.

Lóránd: Nagyon más, mint a többi ázsiai ország. Minden pontosan meg van tervezve, az utolsó fűszál is úgy áll, ahogy kell. Ha valaki Balira jön, mindenképp Szingapúrban szálljon át, és töltsön el pár napot ott. Mi nagyon szeretjük a trópusi helyeket tengerparttal, pálmafákkal, de néha nagyon hiányzik a nagyváros. Ezért van, hogy amikor utazgatunk, mindig egy hónapot eltöltünk nagyobb városokban – Kuala Lumpurban, Szingapúrban, Bangkokban.

Anett: Tavaly muszáj volt elmennünk Jakartába. Olyan jól esett a városi nyüzsgés, a felhőkarcolók, de az itteni nyugi is. Arra jöttünk rá, hogy minket a változatosság éltet.

Ha lehet, folytatjátok az utazást?

Anett: Igen, csak a Covid miatt álltunk le, sok tervünk van még.

Lóránd: Jó kérdés, mert bennünk is alakul, de most az a terv, hogy Bali lesz a központ, és innen utazgatunk Ázsián belül és távolabb.

Fotó: Anett és Lóránd

Uluwatu, Bali

Hiányzik Magyarország?

Anett: A családjaink nagyon.

Lóránd: Igen, mindkettőnknek. Ilyen sok ideig még soha nem voltunk távol. Nyáron szeretnénk haza menni, sőt a nyarakat ott akarjuk tölteni.

Az esküvőtök is igen szűk körben zajlott, viszont álomesküvő volt a javából.

Lóránd: Nagyon különleges élmény volt.

Anett: Először csak viccelődtünk az egész esküvő-dologgal.

Lóránd: Tényleg így volt. Idén leszünk együtt 13 éve, de Anett kezét 8 év után kértem meg, és akkor azzal poénkodtunk, hogy az esküvőt is 8 év után tartjuk meg. Tavaly év vége felé aztán egyre többet beszélgettünk arról, mi lenne, ha mégis korábban összeházasodnánk. Hiszen minden megvolt hozzá, amiről korábban álmodoztunk: napfény és tengerpart.

Anett: Óriási szerencsénk volt, mert épp újraindította a magyar nagykövetség Jakartában a legális esküvőhöz szükséges családi álapot igazolás kiállítását, ez is olyan sorsszerű.

Fotó: Anett és Lóránd

Uluwatu, Bali

Kikből állt a násznép?

Anett: Elég sok barátot szereztünk az elmúlt hónapokban, akik szintén tavaly február, március óta élnek itt. A világ minden tájáról vannak barátaink.

Lóránd: Az esküvőn voltak hollandok, mexikóiak, ausztrálok, lettek, indonézek, amerikaiak.

Anett: Nagyon jó kis csapat, akik nélkül nem lenne olyan jó itt élni. Így teljes az életünk Balin.

(Itt követhetjük Anett és Lóránd mindennapjait a szigeten: Instagram/@tropicexplorers)

Szöveg: Sinkó Edit

Bali legjobbjai Anett&Lóránd képein:

Fotó: Instagram

Palawan, Bali


Fotó: Instagram

Pantai Melasti, Bali


Fotó: Instagram

Ubud, Bali


Fotó: Instagram

Kintamani, Bali


Fotó: Instagram

Bali


Fotó: Instagram

Bali


Fotó: Instagram

Green Bowl Beach, Bali



AMI MÉG ÉRDEKELHET