A legjobb folyami hajóutak a világon

Budapesttől Amazóniáig tart a listánk, érdemes belekukkantani!

Fotó: Getty Images

Bár 2020 nem a legkiszámíthatóbb utazásszervezés szempontjából, azért álmodozni ér, és lehet hosszú távra tervezni. A folyami hajózás egy teljesen más életérzés – igaz, kötöttebb is –, mint az óceáni hajózás, de a sok megálló miatt több látnivalót is tartogat.

Ha a nemzetközi hajózás éppen nem lehetséges, akkor se keseredjünk el, hiszen itthon a Duna és a Tisza hosszú szakaszain is hajózhatunk. Tévhit, hogy csak idősek szeretik a folyami hajózást, vagy hogy nincs elég luxus vagy komfort ezeken a hajóóriásokon. Minden kényelmet és extra szolgáltatást megkapunk, sőt sokkal otthonosabbak és családiasabbak, mint egy több ezer férőhelyes transzatlanti óriás.

Észak-Olaszország

Fotó: Unsplash


Az Uniworld észak-olaszországi, 10 napos hajóútja Velencéből indul, érinti Milánót, Bolognát, Ferrarát, Veronát, Chioggát, a Velence körüli szigeteket (Murano, Burano Torcello) és siklik vissza Velencébe. Egy ilyen út során sokkal többet megismerhetünk Itália kultúrájáról, gasztronómiájáról, építészetéről, mintha mondjuk csak Veronába vagy Velencébe mennénk repülővel, majd az ott töltött pár nap után hazautaznánk.

Az egyik velencei hajó belülről

Fotó: Instagram

Uniworld Cruises


Kelet-Európa

Fotó: Instagram

A Viking Ageir a Dunán

A Dunán elhajózhatunk Bukaresttől Budapestig, ehhez Horvátországon és Szerbián is át kell jutni, ráadásul a Viking River Cruises útjának része a Vaskapu-szoroson való áthajózás is, ami önmagában is nagy élmény. Ez a szurdok a római kor óta a Kárpát-medence és a Balkán határa. A miocén korban jött létre, amikor eltűnt a Pannon-tenger, és ez a szurdok vette át a helyét.

Saône-Szajna-Rhône

Fotó: Unsplash

Párizs, Szajna

A Grand France elnevezésű hajóút Párizsból indul a az Uniworld egyik boutique hajóján, amelyen igazi francia buodoir várja az utazókat. Az utazás során bepillantást nyerhetünk a kultúrába, a történelembe (Szent Johannától a második világháborúig), világhírű művészek életébe, a sokszínű építészetbe, és néhány nap alatt sokkal többet megtudhatunk az országról, mintha egy 5 napos párizsi utazásra fizettünk volna be és belvárosi szállodában szállnánk meg.

Snake és Columbia

Fotó: 123rf

Columbia folyó

Amerikában sem mindenki az óceánra vagy trópusi szigetekre vágyik, hanem sokan egy nyugodt, kellemes hajós utazásra valamelyik folyón a Sziklás-hegységben. Az American Cruise Lines többféle folyami utazást is szervez hatalmas luxus hajókon. Ezek a hoteljárművek inkább modernebb, letisztultabb berendezést kaptak, szemben az Európában kedveltebb romantikus, túldíszített, sok faragott fát és bársonyt felvonultató hajóbelsőkkel. A 8 napos út Portlandből indul, a csomag része a kultúra és a szórakozás, hiszen minden nap színházi előadásokat nézhetünk, csodálhatjuk a Sziklás-hegység és a szép tavak látványát.

Amazonasi dzsungeltúra

Fotó: Instagram

Amazonasi hajózás

Talán ez a műfaj kakukktojás a folyami hajózási összeállításunkban, mert az Amazonasra inkább a természet csodáiért megyünk, és nem kastélyok, paloták, parkok és középkori hidak látványa miatt. Az Amazonas bolygónk második leghosszabb folyója, 7000 km hosszú és több dél-amerikai országot is átszel. A Rainforest Cruisesnál nemcsak brazil utazásra fizethetünk be, hanem perui és ecuadori szakaszon is nyaralhatunk. A cég flottájában vannak modern, néhány éves hajóóriások és ilyen csodálatos, felújított nosztalgia járatok is. A hajózási társaság egyik nagy előnye, hogy támogatják az esőerdők fennmaradását, védik a környezetet, és fenntartható módon hajóznak a folyón. Amazónia 30 millió állatfajnak ad otthon, amelyek közül számos veszélybe került a tavalyi hatalmas esőerdőtűzben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET