Korán esteledik? Lessük az eget csillagvizsgálókból!

A téli időszámításra átállva hamar előbukkannak a csillagok, így egy hétvégi kirándulás tökéletes végállomása lehet egy obszervatórium.

svabhegyi csillagvizsgalo

Sokan nem is tudják, hazánkban milyen sok csillagvizsgáló, kutatóállomás és amatőr csillagda van. Most azokat mutatjuk meg, amelyek a nyilvánosság előtt is nyitva állnak.

Nemcsak tudományos célból érdemes ellátogatni egy „csillagdába" (ahogy régen nevezték a csillagvizsgálókat), hiszen a csillagokat bámulni, a csillagképeket kutatni az egész családnak nagy élmény lehet. Magyarországon július a legnaposabb hónap és december a legborúsabb, de összességében egy évben 80-120 napon tiszta az ég, amikor jól lehet az eget vizsgálni. Bemutatjuk a szabadon látogatható obszervatóriumokat, amelyek környékén azért más programok is várnak bennünket.

Svábhegyi csillagvizsgáló

Fotó: Facebook/Kuli Zoltán

Svábhegyi csillagvizsgáló

Ez a budapesti csillagvizsgáló egy interaktív csillagászati élményközpont, rengetegek programjuk van. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban található a főváros legnagyobb bemutatótávcsöve, de részt vehetünk lézeres csillagképtúrán, vizsgálhatunk napkitöréseket, és tanulmányozhatunk holdkrátereket éjjel. 3D-s űrfelvételeket nézhetünk, galaktikus gázködökről hallgathatunk előadást és további ezekhez hasonló, érdekes programok várnak a csillagvizsgálóban. A csillagvizsgálást összeköthetjük egy fogaskerekűzéssel, kisvasutazással vagy egy nagy sétával a Normafán.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Fotó: Facebook

Pannon Csillagda

A Balaton-felvidék rengeteg programot ígér, elég ha a Tanúhegyekre, a badacsonyi borászatokra, a Folly arborétumra vagy a romtemplomokra gondolunk. Ha pedig ezen a környéken kirándulunk, akkor nem szabad kihagyni a Pannon Csillagdát. A csillagvizsgáló egy modern és impozáns épületben található, ahol rendszeresen szerveznek másfél-kétórás programokat. A mai városlakó a fényreklámok, a közvilágítás és a szmog miatt már ritkán lát csillagfényes éjszakát, ezért ahogy a Csillagda prospektusa találóan megfogalmazta: „Már nemcsak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, hanem a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre." És hogy miért éppen Bakonybélben? A falu a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként viszonylag kedvező helyzetben van fényszennyezettség szempontjából, így alkalmassá vált egy csillagászati élménycentrum létrehozására.

Zselici Csillagpark

Fotó: FacebookZselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében létesült a Zselici Csillagpark, így adott a zöld környezet (és kirándulóhelyek) és az alacsony fényszennyezettség, amely lehetővé teszi a kellemes égi vizsgálódást. A mesterséges fények hiánya miatt itt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Az ide látogatók a multifunkcionális csillagvizsgáló mellett egy 25 méter magas kilátóból is megnézhetik a csodás tájat, az éjszakai túrák útvonalát adó „csillagösvény" pedig izgalmas családi programnak ígérkezik.

Piszkéstetői Obszervatórium

Fotó: Facebook

Piszkéstetői Obszervatórium

Mostani nevén: CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet az obszervatórium 1899-ben jött létre, Konkoly Thege Miklós ógyallai magán obszervatóriumának jogutódjaként. Az itt zajló kutatómunka miatt csak előre egyeztetett időpontban látogathatjuk csak a csillagvizsgálót (ilyenkor nagyjából másfél órás előadást hallgathatunk meg), piszkéstetőn azonban sajnos nincsen lehetőség éjszakai nézelődésre, mert olyankor a tudományé a főszerep. Piszkés-tető a Mátrában található, rengeteg túraútvonallal a környéken, tehát csak választanunk kell közülük, vagy akár libegőzhetünk is.

Óbudai Polaris Csillagvizsgáló

Fotó: Facebook

Óbudai Polaris Csillagvizsgáló

Ez a fővárosi csillagvizsgáló 1979 óta működik. Volt ugyan egy időszak, amikor nem volt látogatható a Polaris, de napjainkban ismét szerveznek éjszakai csillagleseket, sőt a rendkívüli csillagászati események alkalmával is nyitva vannak. Indulás előtt érdemes érdeklődni, hogy pontosan mikor lehet menni, mennyi látogatót tudnak fogadni. (Amikor a járvány miatt nem lehetett nyitva a csillagda, a lelkes csillagászok virtuális előadásokat tartottak az érdeklődőknek.) Most azonban nyitva van az obszervatórium, amelynek távcsövével nem rég egy nagyon részletes Mars-fotó készülhetett.

+1 Utazó Planetárium

Fotó: Facebook

Utazó Planetárium

Igaz, nem valódi obszervatórium, mégis ajánljuk, mert remek program. „Karnyújtásnyira az Univerzum" a szlogenje a szolgáltatásnak, amelynek lényege, hogy az Utazó Planetárium bárhol felállítható sátraiban szuper előadásokat hallgathatnak az egészen kicsik, a kamaszok és a felnőttek is. Összesen 21 féle programjuk van az általános csillagászattól a marsi NASA-expedíciókon át a távcsövek bemutatásáig.

AMI MÉG ÉRDEKELHET