A világ leghosszabb függőhídja idéntől Portugáliában van

Átsétálni az Arouca 516 nevű gyalogos függőhídon önmagában is extrém élmény.

Fotó: Getty Images

Portugáliát súlyosan érintette a koronavírus-járvány, ezért a hidat csak idén áprilisba adták át a közönségnek. A függőhidat 2017-ben kezdték építeni, de nem volt körülötte nagy hírverés. Amikor azonban már látványos volt az építkezés, egyre több fotó jelent meg a közösségi médiában az építőmunkások privát profiljain. Az Arouca 516 jelenleg a leghosszabb függőhíd a világon, ezzel megelőzte az eddigi rekordert, a zermatti Charles Kuonen függőhidat, amely 494 méter hosszan feszül az Alpok egyik völgye fölött.

Miért pont Aroucában?

Fotó: 123rf

A portugáliai Aroucában épült meg a világ leghosszabb függőhídja, amelyet 175 méter magasan feszítettek ki 2 hídoszloppal a Paiva folyó fölött. Hogy miért itt kapott helyett ez a látványosság? Arouca csak egyórányi autóútra van Portótól, népszerű kirándulóhely, az extrém túrákat kedvelők körében az Arouca Geopark régi kedvenc, most pedig egy extrém hidat is kaptak a vakmerő kalandjaikhoz.

Őslénypark a talpunk alatt

Fotó: Getty Images

Arouca része az UNESCO európai geopark-hálózatának. Az Arouca geopark geológiai örökség rengeteg őskori lelettel – remekül összefoglalja a park fontosságát a szlogenjük: Your Place In History, azaz a helyed a történelemben. A területen rengeteg ősmaradványra bukkantak, olyan különleges leletek találtak, mint 465 millió éves óriási tengeri trilobiták. A park úgy reklámozza magát, mintha a terület egy élő könyv lenne, amiben térben és időben is utazhatunk: bemutatja a bolygónk történetét, a hegyek, folyók kialakulását, a növényzet fejlődését. A 328 négyzetkilométeres területen 41 geohely, azaz geológiai lelőhely van több száz millió évre visszamenőleg.

Extrém sportolók, figyelem!

Fotó: Getty Images

És akkor ejtsünk szót arról, hogy mit lehet még a geoparkban csinálni: gyakorlatilag minden bátor sportrajongó megkaphatja az adrenalinadagját Aroucában, legyen szó terepbicikliről, hegymászásról, sziklamászásról, canyoningról, vadvízi kenuzásról vagy raftingról. A hegyek, a vízesések és maga a folyó rengeteg kalandot biztosít, ha Portóban nyaralunk, ezt a helyet és a függőhidat semmiképp nem szabad kihagyni!

Az Arouca 516 várja a lelkes és nem tériszonyos természetjárókat:

youtu.be

World’s longest pedestrian suspension bridge Arouca 516 opens in Portugal
AMI MÉG ÉRDEKELHET