Az új, kínai mágnesvasút gyorsabb lesz a repülőknél

A lebegő vonat végsebessége igazán figyelemre méltó.

Fotó: Instagarm

Kína legújabb gyorsvasútja HTS (magyarul magas hőmérsékletű szupravezető) maglev technikával száguld majd. A könnyű, szénszálas anyagból készült lebegő vonat prototípusát néhány napja mutatták be. Az új kínai technológiával készült elektromágneses vonat a fejlesztők szerint nemcsak megdönti a most leggyorsabb japán Sinkanszen vasút sebességi rekordját (500 km/h), de a megépítése, üzemeltetése és fenntartása sem lesz olyan költséges, mint a japánoké.

A Drive.hu-n igyekszünk mindig beszámolni mindent technikai újdonságról, újításról vagy felfedezésről, ami az utazást érinti. A vasutakat kifejezetten szeretjük, akár régi, gőzös, akár kicsi, gyerekeknek való vagy a legszebb környezetben halad. Most Kína dobott be egy modern gyorsvonatot. A csengdui Délnyugati Csiaotung Egyetem kutatói leleplezték a modern lokomotív prototípusát.

Fotó: Facebook

A mozdonykocsi

A januári bemutató ünnepségen letesztelték a közlekedési eszközt egy 165 méteres sínpályán, úgy tervezik, az új maglev vonat átlagosan 650 km/órás sebességgel tud majd száguldani Kína városai között. Végsebessége akár 800 km/h-t is elérheti, és ez nagyon fontos, hiszen Kína túlnépesedett, hatalmas metropoliszai között nehéz megoldani az ingázók utaztatását, ez pedig egy kényelmes és nagyon gyors megoldás lehet majd az ott élőknek és az ide utazó turistáknak. Sanghajban már működik maglev gyorsvasút, ám annak a végsebessége „csak" 420 km/h. A sanghaji mágnesvasút a 27 milliós lakosú Sanghaj belvárosából a repülőtérre viszi az utasokat – ez mindössze egy 30 km-es út. Annak idején 1999-ben állapodtak meg a vasút elkészítéséről, amely 2004. január 1-jén el is indult. 2011 óta pedig Peking-Sanghaj között extra hosszú elektromos gyorsvasút (átlagosan 380 km/h-val közlekedik, így alig 4 óra az út megállás nélkül) pálya üzemel, amely 1318 km hosszú és a világ egyik leghosszabb viaduktja is a vonal része.

A szupergyors lokomotív prototípusa:

www.facebook.com

China Unveils Prototype Superfast HTS Maglev Train
AMI MÉG ÉRDEKELHET