Autóutak, amelyeket a félősek jobb, ha kihagynak

És nem a gumidefekt esélye a nagy, hanem...

himalaja himalaya
Fotó: Getty Images

Nincs olyan ember a földön, aki ezeken a sztrádákon ne markolná erősen a kormányt, mégis használják őket, mert muszáj: vagy nincs más útvonal vagy egyszerűen a sofőrök munkája, életük része ez a veszélyforrás.

Lehet kirándulni az Andokban biciklivel, ha életben szeretnénk maradni? Milyen lehet egy sivatagi út, ahol csak drogfutárok és embercsempészek közlekednek? Vajon melyiknél nagyobb a rizikófaktor? Nehéz megállapítani, mindenesetre a következő válogatásban akadnak olyan utak, amelyeken még a legtapasztaltabb helyiek is kétszer meggondolják, hogy elindujlanak-e.

101-es országút, Mexikó

Fotó: 123rf

101-es országút, Mexikó

A világ egyik legveszélyesebb útja egy teljesen sík, jó minőségű aszfalttal burkolt autópálya – a mexikói drogkartell tagjai is szeretik ezt az útvonalat, úgyhogy turistaként semmiképp ne vegyük igénybe. Rengeteg filmeben láthattuk már vagy ezt, vagy egy ehhez hasonló autópályát Texasban, gondoljunk csak a Totál szívásra (Breaking Bad) vagy a Narcos: Mexikóra. Az út a mexikói határtól, Matamorostól (az amerikai oldalon a texasi Brownsville helyezkedik el) Ciudad Victoriáig húzódik, és egyértelműen a bűnözők territóriuma, ahol ember- és fegyvercsempészek, gyerekrablók, kábítószer-kereskedők utaznak, sokszor lelőtt holttesteket és furcsa dolgokat maguk után hagyva.

Kabul-Dzsalálábád autóút, Afganisztán

Fotó: Instagram

Kabul-Dzsalálábád autóút, Afganisztán

Az afgán fővárost, Kabult és a Dzsalálábádot összekötő hegyi útvonal nem csupán azért veszélyes, mert kaotikus a közlekedés, de humanitárius okokból sem a legbiztonságosabb. A Hindukus-hegységben húzódó szerpentinen a túlrakodott teherautóktól a tömött buszokig és mezőgazdasági gépekig mindenféle jármű közlekedik. A néhol több száz méteres szakadékok fölött kanyargó úton semmiféle korlát vagy más biztonsági sáv nincsen, sőt, néhol látszik, hogy a kőpadkát már valaki elsodorta, amikor lezuhant.

Zoji La-hágó, India

www.instagram.com

A Himalája nyugati oldalán, Kasmír tartományban található ez a hegyi útvonal, ahol az utazást rendszeresen nehezíti az erős szél, a rossz útviszonyok (sár, hóvihar, lehulló kövek, keskeny sávok) és természetesen itt sincs sehol szalagkorlát. A Himalája útjait tartják a világ leveszélyesebbjeinek, de ez azok közül is a legrázósabb – még a helyiek szerint is. Az útnak azt sem tett jót, hogy Indo-Pakisztáni háborúban, 1947-ben itt még harci járművek, tankok is áthaladtak.

Yungas út, Bolívia

Fotó: Instagram

Yungas út, Bolívia

Más néven Death Roadnak, azaz halálútnak is nevezik. A bolíviai Észak-Yungas út egy 61-69 kilométeres szakasz Yungas megyéjében, La Paztól Coroicóig, amely egyébként az extrém terepbiciklisták egyik kedvence, érdemes azonban meggondolni, hogy kipróbáljuk-e, mivel 200-300 ember hal meg ezen az útszakaszon évente. Szélessége átlagosan 3 méter, tehát az egymással szemben elhaladó autók sokszor súrolják egymás oldalát. A kavicsos, néhol saras felületen még egy tapasztalt vezetőnek is nehéz dolga akad, ráadásul a hegyekben gyakran alászálló köd sem növeli a komfortérzetet az éles hegyi kanyarokban.

Karakorum-út, Pakisztán

Fotó: Instagram

Karakorum, Pakisztán

A Karakorum hegylánc Pakisztán, India és Kína határvidékén terül el, ez a veszélyes, 1300 km hosszú útvonal pedig az úgy nevezett „baráti sztráda" Kína és Pakisztán között, ám valójában egy cseppet sem barátságos: általánosak errefelé a földcsuszamlások és az alázúduló kőgörgetegek vagy lavinák, amelyek tulajdonképpen nem egy végig aszfaltozott útra esnek, hanem sokszor a hegybe vájt sziklateraszokra, amelyeket útnak neveznek. A helyenként a 4693 métere magasságig is felkúszó és ezzel a világ legmagasabban lévő közútja címet elnyerő szerpentin keskeny, és rengeteg busz közlekedik rajta, tömve a K2 csúcstámadására készülő hegymászókkal.

Patiopoulo-Perdikaki út, Görögország

youtu.be

Biking at Patiopoulo-Perdikaki road(one of the most dangerous road of the world)

Ilyen biciklivel legurulni Európa egyik legveszélyesebb földútján, ahol évente rengeteg az autóbaleset, a gyalogos sérülés, valamint temérdek állat is kileheli itt a lelkét. A meredek, keskeny kavicsos úton minden megcsúszik, nehéz megállni és könnyű kisodródni, este pedig különösen kockázatos használni, mivel nincsen közvilágítás sem az úton, sem a környékén.

Canning Rock Route, Ausztrália

Fotó: Instagram

Canning Rock Route

Ez a nyugat-ausztrál földút 1700 kilométer hosszú, és végig sivatagon halad át, egyetlen egy lakott települést érintve. Nagyjából három hét alatt lehet átkelni rajta egy átlagos négykerék meghajtású autóval. Üzemanyag, étel, rengeteg víz, jó tájékozódási képesség nélkül nem érdemes elindulni rajta, és az sem árt, ha alap dolgokat meg tudunk javítani mi magunk is az autón. Üzemanyagot nomád bennszülöttektől vásárolhatunk az úton, ha szerencsénk van, és találkozunk velük a sivatagban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET