A Kárpátok legszebb csúcsai: Bucsecs-hegység

2505 méteres magasság, felvonó, menedékház, fent a hegyen pedig elképesztő látvány és egy Szfinx vár.

Fotó: Unsplash

A kelet-közép-európai túrázók azért szeretik a Bucsecs ormait és útvonalait, mert meglehetősen jól megközelíthető, remek errefelé az infrastruktúra, és az időjárástól függően válogathatunk az útvonalak között.

A Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa az Omu, ami Brassó megye és Prahova megye határán Románia kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. Megközelíteni délről érdemes, a hegység keleti gerincén végighaladva. A Bucsecs-hegység egy teljesen jól kiépített, turisták, kirándulók számára kényelmesen látogatható hegyvidék. A gyakorlott és kevésbé edzett hegymászók egyaránt megtalálják itt a számításaikat, ráadásául felvonó is van, ha nem feltétlenül lábon szeretnénk feljutni a 2200 méteres magasságba. Ha pedig a csúcsra törtünk, a Babele-sziklához (Omu-csúcs) felszállító libegőtől rövid sétára van a fűtött Babele menedékház, ahol akár meg is szállhatunk éjszakára – ez lényeges, ha több napra érkezünk, hiszen a hegyet évi 200 napon hó borítja, ráadásul 220 napon fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Fotó: Instagram

Bucsecs-hegység

Bár gyalogosan is tökéletes választás, a Bucsecs azon kevés 2000 méter körüli hegységek egyike Európában, ahol biztonságos terepbringázásra is van lehetőség. Igaz, télen gyakoriak a lavinák, úgyhogy a Bucsecs Nemzeti Parknál érdemes előre informálódni a helyi időjárási viszonyokról, ha havas túrát tervezünk.

A Bucsecs azért is kedvelt kirándulóhely, mert a szél, amelyet nem fognak fel a fák, nagyon érdekes, látványos kőalakzatokat formált az évezredek alatt.

De visszatérve a látványosságokhoz: a hegyplatón látható például a Szfinxnek nevezett, híres sziklaképződmény, a Caraiman-csúcson (2284 m) pedig az első világháborús hősök emlékműve, egy 45 m magas vaskereszt. 2000 méter fölé emelkedik még a Leaota-csúcs (2133 m), míg a Királykő a Dambovita és a Barca folyók völgyei közötti részen található – ez a hatalmas mészkőszikla-képződmény talán a Kárpátok legszebb része.

Drónfelvétel a Bucsecs legszebb csúcsairól és völgyeiről

youtu.be

Amazing, Stunning Bucegi - 4K drone film
AMI MÉG ÉRDEKELHET