Mesevilág a házfalakon – a Hundertwasser-ház

A semmiben sem szabálykövető építész érdekes művei.

hundertwasser becs
Fotó: 123rf

Bécs 3. kerületében, közel a Duna-csatornához, a Kegelgasse és a Löwengasse sarkán áll az osztrák főváros egyik legkülönlegesebb és legtöbb látogatót vonzó épülete. Pedig a ház sokáig egyszerű, szürke tömb volt, mígnem a város különc szülöttének elképzelései alapján át nem építették.

Így született meg 1986-ban ez a mesébe illő épület, amely tarka színeivel és formáival messziről kitűnik a szomszédos házak közül. Az alkotó, Friedensreich Hundertwasser sajátos filozófiával közelített az építészethez: az egyenes vonalat szinte ellenségnek tekintette, „istentelennek és erkölcstelennek" nevezve azt, így nem csoda, hogy a róla elnevezett bécsi ház is ennek szellemében készült. E különleges látásmódról árulkodik mindjárt a hagyományos architektúra logikáját nélkülöző, aszimmetrikus formákat felvonultató homlokzat. „Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak, de szerintem ablakokból", vallotta a mester, és az épületnek valóban nincs két egyforma méretű és színű ablaka, de még a padlózata is hullámos formákat vesz fel. Kék, sárga, vörös és fehér színekben pompázó homlokzata pedig csak úgy vonzza a tekintetet. Hundertwasser emellett a természet elemeit is bevonta a tervezésbe: a háztetőn és az erkélyeken kis „kerteket" hozott létre, zöld oázist teremtve a városlakóknak. Az osztrák művész megítélése bohókás pozitivizmusa ellenére azonban korántsem egységes: míg egyesek korszakos zseniként beszélnek róla, mások szerint művei a giccs határait súrolják. A bécsi házához elzarándokló évi több tízezer látogató mindenesetre már szavazott…

Az „osztrák Gaudí"

Fotó: 123rf

A Spittelau metrómegálló részletei

Friedensreich Hundertwasser (1928–2000) erős színezésű, dekoratív festészetével vált országában ismertté, majd sajátosan eklektikus, organikus építészeti megoldásaival világhírűvé. Ma a 20. század egyik legeredetibb alkotóművészeként tartjuk számon, akinek munkássága a katalán építész Antoni Gaudíéval mutat rokonságot.

Az épület számokban

A Hundertwasser-házban 52 lakás, 4 iroda és 19 terasz található, valamint 250 fa és bokor öleli körül. Jelenleg egyetlen helyiség sem kiadó közülük, és az épület csak kívülről tekinthető meg.

Hundertwasser falu

A lakóházzal szemben található Hundertwasser falut egy abroncsműhelyből alakították ki. A bevásárlóközpontban egy bárt és több, jellegzetesen Hundertwasser-stílusú üzletet találunk.

Hundertwasser Múzeum

Fotó: 123rf

A Hundertwasser Múzeum bejárata


A művész életművéből rendezett kiállításnak otthont adó épület a lakóháztól néhány száz méterre található, ahol a mester festményeit, grafikáit, épületterveit vehetjük szemügyre, és megismerkedhetünk ökológiai témájú elképzeléseivel is. Az pedig talán már meg sem lep, hogy még a mosdóban is különleges látvány fogad bennünket…

Ökológiai szemlélet

Vízióival az osztrák művész több évtizeddel megelőzte korát: az ökológiai építészet hírnökeként a városi ember természet-közeliség iránti vágyát hirdette épületterveiben is.

Grüne Zitadelle

Fotó: 123rf

Az épületkomplexum felülről nézve egy körbeépített park

Hundertwasser utolsó építészeti projektje halála után öt évvel készült el a németországi Magdeburgban. A Zöld Citadella egy bérlakásokat, kávézót, boltokat és egy kis hotelt is magába foglaló komplexum, amelynek esztétikája szintén megosztotta a helyieket, ma mégis a város egyik leghíresebb látványossága.

AMI MÉG ÉRDEKELHET