Norvégia gigantikus vízesése fölé hidat emeltek

A 182 méteres zuhatag ebből a perspektívából még csodálatosabb.

Fotó: Getty Images

A Vøringsfossen alatti 50 méteres mélységbe tekinthetünk le az új építményről. A Låtefossen vízesés előtti autóúton elhaladni pedig életreszóló élmény.

A híd tervező mérnöke, Carl-Viggo Hølmebakk a 99 lépcsőből álló hidat közel 10 évig építette, de érdemes volt ennyit várni rá, mert nincs olyan építmény közel s távol, amely ennyire jól megmutatja az építészet, a technológia, az infrastruktúra és a természet összhangját – állítja a tervező, de erről mi magunk is megbizonyosodhatunk a videó és a képek alapján. A legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan erős és stabil hidat kellett építeni, ami biztonságosan kapcsolódik az öreg, történelmi múltra visszatekintő úthoz, valamint a sziklafalhoz – mindezt úgy, hogy közben emeli a vízesés látványának értékét.

A 182 méter magas zuhatag vize aMåbødalen-völgybe ömlik le, a híd pedig ezen a völgyön ível át. Az újítás része volt egy hosszú turistaösvény kialakítása és egy kávézó építése is. Az építkezés első fázisában, 2018-ban az ösvényt, a parkolót és a kilátót adták át, idén pedig a hidat vehették birtokba a turisták. A beruházás 2021-ben fejeződik be, addigra még egy kilátót építenek, és meghosszabbítják az ösvényt.

Ilyen elképesztő látvány a Vøringsfossen vízesés:

youtu.be

Vøringsfossen, Norwegian Scenic Route Hardangervidda

Még néhány kép a vízesés környékéről és az új építményről:

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


A Låtefossen is kihagyhatatlan

A másik nagyon kedvelt természeti látványosság Norvégiában a Låtefossen kettős vízesés, amely 163 méter magas. Olvadáskor, nagy vízhozamnál olyan nagy erővel hömpölyög lefelé a víz, hogy a mellette, illetve keresztül alatta futó úton elhaladó autókat ragyogóra mossa. Ez a környék egyébként kitűnő hegymászóterep is, szépen kiépült, hogy a túrázni vágyók ne csak a vízesést látogassák meg, hanem kirándulni is tudjanak egy jót a közelben.

Låtefossen kettős vízesés az autópálya mellett:

youtu.be

Låtefossen, twice waterfall in Norway

Nézd meg az „autómosó" Låtefossenről készült képeket is:

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET