Fedezzzük fel a Budai vár titkos zegzugait!

Mi van a Mátyás-templomon és a Halászbástyán túl?

Ha egy turista Budapestre érkezik, a Budai vár kihagyhatatlan úti cél, nemcsak egyedi hangulata és a remek kilátás miatt, hanem azért is, mert lépten-nyomon érdekességekre bukkanhatunk.

Kolodko leselkedő nyuszija

Fotó: Facebook

Nehéz megkerülni a Kolodko Art néven alkotó szobrász, Kolodko Mihály műveit Budapesten. Az összes apró szobornak érdekes története van, és egytől egyig furcsa helyre is került. Szuper „Kolodko-körutat" szervezhetünk olyan Budapestre látogató utazóknak, akik nem egy hétköznapi idegenvezetésre vágynak a fővárosban. A várban a Budavári sikló fenti állomása, azaz a turul mellett kapott helyet a kémlelő Kockásfülű nyúl. A mesehős nem véletlenül itt nézi távcsövével a tájat, hiszen Budapest talán innen a legszebb. Ha siklóztunk, és megnéztük az őrségváltást a Sándor-palotánál, akkor vegyük az irány a Rétesvár felé.

Budavári Rétesvár

Fotó: Facebook

Már az üzlet elhelyezkedése is nagyon romantikus: egy pici átjáróban (a Balta közben), egy műemlék épületben kapott helyet ez a családi vállalkozás. A Rétesvárban házi finomságokat kóstolhatunk: a rengeteg féle házi rétes mellett, pékáru, pogácsa, díszített mézeskalács, kenyérlángos is kapható – mindezt most elvitelre kérve, isteni kávéval vagy teával fogyaszthatjuk el egy nagy séta közben. Ha külföldi turistákat kalauzolunk el ide, még mézeskalács szuvenírekkel is feltankolhatnak.

Sziklakórház

Fotó: Facebook

A Sziklakórház (Sziklakórház Atombunker Múzeum) érdekes és fontos helyszín a magyar történelemben, a háborúk alatt nagyon hasznos és életmentő szerepe volt, de később atombunkerként is működött. Amikor a Halászbástyából Budapest látványában gyönyörködünk, vagy a Mátyás-templom építészeti csodáit szemléljük, nem is gondolnánk, mit rejt a talpunk alatt a barlangrendszer... (A járványintézkedések miatt a múzeum zárva van, remélhetőleg hamarosan újra várja majd a vendégeket.)

Középkori zsinagóga

Fotó: Facebook

Kevesen tudják, hogy a várban van egy törökkori, 700 éves zsidó imaház, amelyet nem is olyan régen újítottak fel. Az ásatás leletei mellett a temetkezési helyet és zsinagógát is megnézhetjük, ha véget érnek a korlátozások. A mai Táncsics Mihály utca északi részén, a korabeli Zsidó utcában rövid megszakítással egészen 1686-ig élt zsidó közösség. A Budavári zsinagóga jelenleg imahelyként is működik, így amikor már nyitva áll a közönség előtt, érdemes tájékozódni, hogy a múzeum melyik részét nézhetjük meg.

Mátyás király eldugott játszótere

Fotó: Instagram

A Budavári Mátyás király játszótér a Halászbástya bejárata mellett van, de annyira elrejtették, hogy aki nem tudja, hogy ott van, annak eszébe sem jut egy pár méter lejjebb sétálni. A középkori, lovagi hangulatú játszótér kitünő pihenő lehet szülőknek és remek játéklehetőség a gyerekeknek a sok séta után. Egészen piciktől kiskamaszokig minden gyerek élvezheti a park nyújtotta lehetőségeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET