A 2022-es év „legboldogabb” úti céljai

Máris egy spoiler, hiszen Budapest is benne van!

Fotó: Shutterstock

A Numbeo és a Tripadvisor munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy idén szeptemberig melyik város/hely volt a „legkedvesebb” a 0-100-ig terjedő boldogságskálán rangsorolva, különböző tényezők alapján.

Milyen eredmény született?

A világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjának adatait összegyűjtve megvizsgálták az adott hely:

  • bűnözési-, biztonsági-, szennyezettség indexét;
  • hazai, csapolt sörének az árát;
  • szabadtéri tevékenységeinek, illetve az egynapos kirándulások lehetőségeinek a számát 100 ezer lakosra nézve;
  • gyógyfürdőinek és wellness központjainak számát 100 ezer lakosra nézve;
  • lakói mennyire elfogadóak a mássággal szemben, illetve mennyire érzik magukat boldognak a városukban.

Bali a csúcson!

Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, messze Bali a legjobb választás, ha boldog és stresszmentes utazásra vágysz. Az indonéziai sziget a hihetetlen mennyiségű gyógy- és wellness fürdője, illetve a számos szabadtéri tevékenysége miatt került az élre – tökéletes nyaralóhely tehát, ha pihenésre és kalandra vágysz. A strandok kivételesen szépek és tiszták, a Nusa Dua közelében található Balangan Beach a szörfösök legkedveltebb helye a hófehér homokjával, a warung (családi vállalkozásban működtetett) kávézóival és az olcsó tengerparti kunyhóival. A gyönyörű partokon és azúrkék tengervízen kívül Bali rengeteg látnivalót kínál – csodálatos hindu vagy buddhista templomokat, hosszan elterülő, varázslatos rizsteraszokat, hagyományos balinéz táncelőadásokat. De benevezhetsz egy működő vulkán megmászására, elcsíphetsz egy tipikus árnyszínházi estet, és ha szeretnél, még a komodói sárkányokkal is találkozhatsz. A Bali Safari & Marine Parkban rendszeresen tartanak úgynevezett Komodo Dragon bemutatót, ahol mindent megtudhatsz a különleges gyíkokról. A balinéz konyha gazdag, fűszeres, édes-savanyú ízkompozícióit a legtöbb turista külön kiemelte, még ha nem is szerepelt a szűrésben gasztro kategória. Indonézia nemzeti ételét, a Nasi gorenget is kár lenne kihagyni, ha Balira készülnél. A fokhagymával, tamarinddal és csilivel készült rizst gyakran kombinálják tükörtojással, hússal vagy szárított hallal – isteni kombó!

Amerikai és európai helyezések

Fotó: Shutterstock

New Orleans, a kultúrák olvasztótégelye

Bali után két amerikai város nyert: második helyen végzett Las Vegas, szorosan utána New Orleans. Mindkettő magas biztonsági pontszámot kapott, míg a Top 5-ben végzett Barcelona és Amszterdam az egyedi- és különleges szabadidős tevékenységeinek köszönheti helyezését. A legelfogadóbb város New Orleans és Barcelona lett, mindkettő a maximumot kapta ebben a kategóriában. Szintén biztonságban érezheted magad a holland fővárosban, viszont itt mérik a legdrágábban a sört – átlagosan 2300 Ft-ba került korsónként. Az is érdekes, hogy bár Dubai 100 pontból 83-at kapott a biztonságra, semmilyen más kategóriában nem kapott érdemleges pontszámot.

Hol végzett Budapest?

Végül a kutatás a globális számok után csak Európát vette célba, amely során egyértelműen Barcelona kapta a legmagasabb boldogságpontokat. A mediterrán tengerparti várost követte Amszterdam és harmadik helyen végzett Budapest, Porto és Marseille csak ezután következett. Bár fővárosunkat sokan hátrébb sorolták a bűnözés kategóriában, de sokat nyomott a latban a gyógyfürdő hálózat és a kontinensen itt lehet a legolcsóbban sörözni. Amszterdam magasan a legbiztonságosabb város, Portónak az egynapos kirándulások és a szabadtéri tevékenységek emelték a pontszámát, míg Marseille lett a legnyitottabb a mássággal szemben – maximális pontot kaptak a francia kikötőváros lakói, amire ők maguk is nagyon büszkék.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET