A pho levesen túl – 8 vietnámi étel, amit meg kell kóstolnod!

Vega és húsos verzió is bőven van.

Fotó: Shutterstock

Abban biztosan egyetértünk, hogy ötcsillagos étel a rizstésztás pho – kérhetsz vegát, csirkéset, marhásat vagy rákosat –, amit órákig főznek, mielőtt friss zöldségekkel és különféle aromás fűszernövényekkel tálalnák. Azonban a francia gyarmati múlt és a szomszédos országok – Kína, Laosz, Kambodzsa és Thaiföld – befolyásolta vietnámi konyha rengeteg más, egzotikus ízt rejteget, miközben saját identitását is megtartotta. Annak érdekében, hogy eligazodj az étlapon, mutatjuk is, mit kérj legközelebb.

Bánh xèo és Banh khot

Fotó: Shutterstock

Bánh xèo, azaz ázsiai palacsinta

Ez egy ropogósra sütött sós palacsinta rizslisztből és kurkumaporból (ennek köszönhető a sárga színe), amit rendszerint sertéshússal, garnélarákkal, illetve apróra vágott hagymával és babcsírával töltenek meg. Friss fűszernövényekkel és frissítő lime mártogatós halszósszal tálalják. A banh khot a bánh xèo mini változata, közepén egyetlen garnélarákkal. Ezeket a falatkákat speciális öntöttvas edényben sütik ki, így lesz a külsejük ropogós, a belsejük pedig selymesen krémes.

Goi cuon

Lehet, hogy korábban kóstoltad már az olajban ropogósra sütött tekercset, a cha gio-t, de „friss” párja sokkal könnyebb és egészségesebb előétel alternatíva – nyári tekercsnek is szokták nevezni. A sertéshús-, garnélarák-, saláta- és menta- szeleteket – a cérnametélttel együtt szépen becsomagolják áttetsző rizslapba, mielőtt azokat belemártogathatnád a hoisin szószos, mogyorós mártogatósba.

Thit kho

Fotó: Shutterstock

Thit kho

Egyszerűen lefordítva ez egy karamellizált sertéshús (cukrot és halszószt használnak hozzá, de van, ahol kókuszvizet is). A hús párolásából származó édes és sós mártást főtt és friss zöldségekhez is felhasználják. Hagyományosan az ételt faszén grillen, agyagedényben készítik. Az éttermekben tűzhelyen készül, azonban szintén agyagedényben, párolt fehér rizzsel és főtt zöldségekkel tálalják. Ha nem rajongsz a zsírosabb húsokért, de bírod a halas ételeket, kérd a harcsás változatot, aminek ca kho to a neve.

Bun bo Hue

Néha csak bun bónak nevezik, a Hue a származási várost jelöli. A kiadós marhahúslevest bő citromfűvel főzik, majd garnélrákpasztával, cukorral és chiliolajjal ízesítik. Az ételhez csúszós, kissé rágós rizstészta jár, amelyhez különféle húsok kerülnek – vékonyra vágott sertés- és marhahús szeletek –, majd lime-mal és fűszernövényekkel kerül az asztalra. A végeredmény egy igazán fűszeres, savanyú, édes, sós étel.

Rau muong xao toi

Fotó: Shutterstock

Rau muong xao toi

A vízi spenót Vietnámban igen elterjedt zöldség, mivel az ország trópusi éghajlata ideális feltételeket teremt a termesztéséhez. Leggyakrabban bő fokhagymával (akár egy csipetnyi halszósszal és cukorral) megsütve, párolt rizzsel fogyasztják. Ha esetleg te is kedvet kapsz arra, hogy otthon is elkészítsd, mindig friss, zöld spenótot vegyél, a puha és fonnyadt zöldség már nem használható.

Goi xoai

Ha valami friss, könnyű, de különleges ételre vágynál, akkor ez a te salátád! A sárgarépát, a hagymát és az éretlen mangót (magas C-vitamin-tartalommal és egyéb gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik) olyan fűszernövényekkel keverik össze, mint menta, thai bazsalikom, koriander, mielőtt az egészet meglocsolnák a nuoc cham és a lime alapú szósszal. A saláta tetejére főtt garnélarák vagy szárított marhahús kerül, majd pörkölt földimogyoróval díszítik.

Bo kho

A kínai párolt marhapörkölt ihlette vietnámi változat sokkal gazdagabb aromákkal bír. Az órákig forralt főételnek csillagánizs, szegfűszeg, fahéj, hagyma és fokhagyma az alapja – elképesztően illatos és finom. A marhahús darabok megpirítva kerülnek az edénybe, és mielőtt megpuhulnának, friss sárgarépát hintenek rá. Kérhetsz hozzá rizst vagy tésztát, de a helyiek rendszerint frissen sült baguettel eszik, amivel igazán jól lehet tunkolni.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET