Még több világító bicikliút lesz Magyarországon

A jövő kerékpárútjai pont úgy néznek ki, mint amelyek nálunk épülnek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy éve kísérletezik olyan fényvisszaverő aszfalttal, amely a sötétben magától világít, azaz nem szükséges hozzá áram. A Duna-parti Eurovelo 6 kerékpárút Esztergom melletti szakaszán már találkozhattunk ilyen felülettel, most pedig még 8 bicikliutat tesznek jól láthatóvá ezzel a módszerrel.

A csodás, sötétben világító anyag az úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát, amelyet gyantával elkeverve különféle töménységben lehet használni. Az említett kristályokat napközben feltölti a nap, melyek sötétedés után még 5-6 órán keresztül ragyognak. Attól függően, hogy egy-egy útszakaszt mennyire szeretnének jól láthatóvá tenni (gyalogátkelő, sávelválasztó, járdasziget, sarokkő, fekvőrendőr), annál több világító szemcsét kevernek a felületkezelő anyagba. Az Esztergom mellett egy évig tesztelt bicikliúton olyan jól teljesített a világító felület, hogy további 8 kerékpárutat "villanyoznak fel" ezzel a módszerrel.

Út a jövőbe

Fotó: Facebook/ Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Még az idén 11 útszakasz kap világító jelzéseket.

Öt hazai megyében tizenegy úton, fontos idegenforgalmi célpontok közelében festenek fel bicikliutakra és közutakra világító jelzéseket. November végéig nyolc kerékpárúton jelenik majd meg világító útburkolati jel: a Fertő-tó partján, Tihanynál, Cegléd-Nagykőrös, Tát-Nyergesújfalu, Vác-Sződliget, Zalaegerszeg-Zalalövő és Zebegény-Nagymaros között.

Jól jön a korai sötétedésben

Fotó: Facebook/ Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A korai sötétedés miatt különösen jól jön, hogy a kivilágítatlan kerékpárutak így jól láthatóakká válnak, és ezáltal biztonságosabbak lesznek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint a világító kerékpárút az elmúlt egy évben jól bírta a környezeti terhelést, ezért bízhatnak abban, hogy a hasonló technológián alapuló burkolatjelek máshol is beválnak majd.

A bicikliutak mellett már az autóvezetők is találkozhatnak a világító jelzésekkel, hiszen a 4-es főút vecsési szakaszán a kerékpársáv sárga jelét festik át fénnyel feltöltődő, speciális átlátszó festékkel. A 710-es főútnál pedig azt vizsgálják majd, hogy a világító jelzés mennyire növeli a Balatonfűzfő-Papkeszi körforgalom éjszakai láthatóságát, közlekedés-biztonságát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET