8 titkos kirándulóhely itthon, ahol magunk lehetünk

Mindenkinek megvannak a jól bevált, klasszikus kirándulóhelyei, néha érdemes újítani, mutatunk néhányat, ami miatt érdemes változtatni a szokásokon.

Fotó: Unsplash

Ha már ilyen rövid idő alatt gyógyulni kezdett, adjunk még egy kis időt a Földnek. Repülőjegy helyett vegyünk néhány turistatérképet, és fedezzük fel hazánk titkait, ezzel kisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után.

Hogy a hétvégi kirándulásról ne csak a Normafa, Tihany vagy Dobogókő jusson eszünkbe, ajánlunk néhány kevéssé ismert, ám annál varázslatosabb úti célt. Az ország változatos pontjairól összegyűjtött desztinációkat érdemes felkeresni, ha valami újszerűre, és nem utolsósorban kisebb turistaáradatra vágyunk.

Tornakápolnai református templom

Fotó: tornakapolna.hu


Az Aggteleki Nemzeti Park ad otthont annak az 1700-as évekből itt maradt, festett kazettás mennyezetű templom- nak, amely növényi ornamentikájával és szerény, meghitt hangulatával egy másik korba és más lélekállapotba is repít.

Füzérradványi Károlyi-kastély

Fotó: Wikimedia

Füzérradványi Károlyi-kastély


A Tokaj-Zempléni-hegyvidéken található kastély angolparkját az odavezető 850 méter hosszú, fenyők által alkotott allé mellett két gigantikus platánfa és a kis patak teszi az ország egyik legszebb történeti kertjévé. Ha pedig egy kastély nem kastély, úgy a közelben található Füzéri várat is jó szívvel ajánljuk.

Vágáshuta

Fotó: Szemes Elek

Vágáshuta


A Zemplén teljesen egyedi konzerváló ereje itt is tetten érhető: gyönyörű fekvésű apró falu, amely máig őrzi szlovák hagyományait, többek közt az üvegkészítés művészetét és azt a hangulatot, amely mindenkinek ismerős és kedves valamilyen távoli kollektív emlékezetből.

Nádasdy-kastély

Fotó: Wikimedia

Nádasdy-kastély


A Tudor-stílusú nádasladányi épületben nemcsak a csodálatos könyvtárterem, hanem a Borgiák vagy éppen az Underworld díszletei is a mesék birodalmába repítenek.

Lázbérci víztározó

Fotó: Wikimedia

Lázbérci víztározó


Az Északi-Bükkben lévő Dédestapolcsány festői fekvésű, hegyek lábánál megbúvó tava tanösvényeivel és gyönyörű környezetével a horgászok és a kirándulók örömét egyaránt szolgálja.

Rudabányai bányató

Fotó: Wikimedia

Rudabányai bányató


Az ország legmélyebb, közel 60 méter mély állóvize türkizkék színével és a tavat körülölelő sziklafalakkal repít el egy ismeretlen, mediterrán tájba, ahol már egy korai felmenőnk (Rudapithecus) is otthonra lelt.

Úrkúti őskarszt

Fotó: Wikimedia

Úrkúti őskarszt


A Déli-Bakony 100 millió éves mészkőformái immár egy rekultivált bányaterületen, a természet által visszahódított, tanösvényen bejárható mélyedésben varázsolják el az erre látogatókat.

Kemenes vulkánpark

Fotó: Wikimedia

Kemenes vulkánpark


A Ság-hegy vulkáni tanúhegyének bazaltsapkája helyén hipermodern vulkánpark és izgalmas sziklavilág, valamint lávakürtő kalauzol el egy évmilliókkal ezelőtt kialakult világba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET