8 izgalmas lombkoronaösvény bátraknak

Pipáld ki mind a 8 erdei útvonalat még idén!

Fotó: 123rf.com

Erdei séta extrákkal – így jellemezhetnénk a lombkorona-sétányokat, amelyeket végigjárva eddig nem látott perspektívából (akár több mint 20-40 méteres magasságban) csodálhatjuk meg a természetet. Ha kirándulás, akkor lombkoronaösvények, ahol a panoráma és a tanulás is garantált!

Ott járni, ahol a madarak repülnek: az ötlet már önmagában is izgalmas, az egyre több helyen kiépülő lombkorona-ösvényeknek köszönhetően pedig könnyen meg is valósítható. Egy-egy ilyen kirándulás alkalmával végigmehetünk a fák lombkoronáinak szintjén létrehozott „folyosókon", amelyek közül van, ahol ismeretterjesztő állomásokkal, máshol kalandparkokat idéző megoldásokkal is találkozhatunk. Bármelyiket választjuk is, garantáltan emlékezetes élmény lesz az egész családnak!

Boldog Mór-kilátó és tanösvény (Pannonhalma)

Pannonhalmi lombkorona-sétány és tanösvény



A Sokorói-dombság tölgyfáiból épült többszintes kilátótól pár lépésre beléphettek az erdők birodalmába. A fák lombkoronája fölé nyúló sétányról zavartalanul élvezhetitek az alattatok elterülő táj szépségét, teljes rálátással Pannonhalma városára, de tiszta időben a Bakony északi vonulatai is jól kivehetők. Ha kinézelődtétek magatokat, a lombkorona-ösvénytől – amelyet az egyik legrégibb keresztény szimbólum, a hal formáját idézve építettek meg – egy sétaúton haladva pár perc alatt eljuthattok a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz. A tanösvényre egy rámpa vezet fel, így kerekesszékesek is látogathatják. Tökéletes egész napos kirándulás lehet a családnak!

Hossza: 80 méter
Magassága: 14 méter
Belépő: ingyenes

Kaszó lombkorona-tanösvény

Kaszó lombkorona-tanösvény


A magasan az ágak közé épített falétesítményen végighaladva számos interaktív ismeretterjesztő tábla és játékos feladat hozza közelebb a lombkorona élővilágát a kis természetbúvárokhoz. A Somogy megye zöld szívében található ösvény különlegessége az állatok megfigyelésére szolgáló rejtett vadles és a függőhíd, melyen a legmerészebbek próbára tehetik bátorságukat kirándulás közben. Ha ez utóbbit mindenképpen ki szeretnétek próbálni, akkor érdemes előzetesen bejelentkezni, hogy a hidat nyitva találjátok.

Hossza: 124 méter
Magassága: 9,5 méter
Belépő: ingyenes

Maros-part lombkorona-sétány (Makó)

Maros-part, Makó


Habár erről a május elejétől október végéig nyitva tartó építményről nem láthattok rá hegyekre, a tervezők gondoskodtak róla, hogy a szintkülönbségeket a lehető legélvezetesebb módon érzékelhessük. A lombkorona-sétány különlegessége, hogy hagyma formájú kupolával ellátott kilátójáról egy 40 méter hosszú csőcsúszdán száguldhattok lefelé, így az erdei séta ötvözhető a kalandparkok izgalmával . A tanösvény tíz állomásának mindegyikén érdekes ismeretekkel gazdagodhattok, megtanulva felismerni például a különböző énekesmadarak hangjaat.

Hossza: 91 méter
Magassága: 10 méter (sétány), 18 méter (torony)
Belépő: ingyenes, a csúszda alkalmanként 200 Ft
Weboldal: maroskalandpart.hu

Erzsébet ligeti lombkorona-sétány és kilátó (Gyomaendrőd)

Fotó: Facebook

Erzsébet ligeti kilátó


A Ligetfürdő mellett, a Hantoskerti-holtággal körülvett kis félszigeten található ez a magaslati sétány, amely áprilistól október végéig várja látogatóit. A séta egy 15 méter magas, faszerkezetes kilátóba vezet, amelynek legfelső szintjén panorámateleszkóppal csodálhatjuk meg a tájat. Az interaktív táblákkal gazdagított ösvény egyik különlegessége az üvegkilépő, ahonnan a lábunk alatti mélységbe tekinthetünk. A tanösvény a vízen is folytatódik, ahol óránként 2000 forintért csónakot is bérelhetünk, hogy körbeevezzük a Hantoskerti-holtágat.

Hossza: 1000 méter (a teljes tanösvényé)
Magassága: 5 méter
Belépő: felnőtt 550 Ft, gyermek 450 Ft
Weboldal: gyomamuvhaz.hu

Ipolytarnóci lombkorona-sétány

Fotó: Instagram

Ipolytarnóci Ősmaradványok


Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen található kilátótoronyból induló, keskeny függőhidakból álló sétányon a látogatók egy szinten, karabineres biztosítás nélkül fedezhetik fel a lombkoronában megbújó vadvilág talajszintről nem látható mindennapjait. Akik könnyebb sétára vágynak, azokat a középső, hálóval védett ösvény várja. A séta végén hologramos vetítésen elevenednek meg előttünk azok az ősállatok, amelyek az egykori vulkáni katasztrófa idején itt éltek.

Hossza: 110 méter
Magassága: 7-8 méter
Weboldal: osmaradvanyok.hu

Baumwipfelweg (Óhodász, Burgenland, Ausztria)

Fotó: Burgenland

Baumwipfelweg



A magyarországi Bozsoktól mindössze 12 kilométerre fekvő Althodis (Óhodász) határában fekvő varázslatos tanösvény tizenegy tornyát fahidak kötik össze egymással. Az ösvényt úgy alakították ki, hogy azt vakok és gyengén látók, valamint kerekesszékesek is könnyen használhassák a kirándulás során, illetve babakocsival is kényelmesen bejárható legyen. A magaslati fapallókon 8 tematikus ismeretterjesztő állomás és tábla várja a kirándulókat.

Hossza: 500 méter
Magassága: 20 méter
Belépő: felnőtt 6 € (2000 Ft), gyermek 4 € (1300 Ft)

Stezka korunami stromů lombkoronaösvény (Lipno nad Vltavou, Csehország)

Fotó: Stezka


Csehország nagyszabású lombkorona-ösvényéhez Lipno nad Vltavou településen kell libegőre szállnunk. A Lipno-tó panorámája, a környező érintetlen természet és tiszta időben az Alpok osztrák hegyeinek látványa felejthetetlen élményt nyújtanak majd. Az ösvény egy 40 méter magas, kilencszög alakú kilátótoronynál ér véget, amelynek tetejéről a bátor vállalkozók pár száz forintnyi cseh korona fejében akár száraz csúszdán is megtehetik a lefelé vezető utat. A torony tetejére vezető sétát éjszaka is bevállalhatjuk, részben a csillagok, részben a kivilágított kilátó fantasztikus látványában gyönyörködve.

Hossza: 675 méter
Magassága: 24 méter
Belépő: felnőtt - 250 cseh korona (3300 Ft), gyermek - 205 cseh korona (2700 Ft)
Weboldal: stezkakorunamistromu.cz

Bachledka lombkorona-ösvény (Bachledova-völgy, Szlovákia)

Blachedka lombkorona-ösvény


A fenyőfák felett vezető útvonal a műfaj egyik legigényesebben és legkreatívabban kialakított gyöngyszeme. A fokozatosan emelkedő tanösvény folyamatosan kanyargó, szűk, két méter széles faszerkezetének végpontján valódi adrenalinbomba vár: a kilátó tetejére felkapaszkodva egy hatalmas, strapabíró műanyag háló fogad minket, amelyre rásétálva több mint 32 méterrel a föld felett „lebeghetünk". A helyszín megközelítéséhez érdemes egy kicsit tájékozódni a térképen. Az ösvény autóval közvetlenül nem érhető el, így a legcélszerűbb a Hotel Bachledka Strachan vagy a Bachledka Ski & Sun helyeknél leparkolni, és innen egy kellemes erdei sétával melegíteni a magaslati kirándulásra.

Hossza: 603 méter
Magassága: 24 méter
Belépő: felnőtt 9 € (2900 Ft), gyerek 7 € (2300 Ft), családi jegy 22 € (7100 Ft)
Weboldal: bachledka.sk/hu

Ilyen messzire ellátni a Stezka Lipno 40 méter magas kilátójából

www.instagram.com

Login • Instagram
AMI MÉG ÉRDEKELHET