8 karácsonyi szokás, ami összehozza az embereket

Hagyományok, amelyek a Föld különböző szegleteiben békés ünnepi hangulatot teremtenek.

Fotó: Shutterstock

A fák díszítésén és az ünnepi ételek elkészítésén túl minden ország egyedi hagyományokkal ünnepel – kukkantsunk most bele, ki hogyan.

Gyertyagyújtás Kolumbiában

December 7-én éjjel több ezer gyertyával világítják meg Kolumbia utcáit és házait Szűz Mária tiszteletére. A Noche de las Velitas (Kis Gyertya napja) néven ismert ünnep az advent kezdetét jelenti, és több helyi lakos fehér és kék színű zászlót akaszt a házára. Minden városnak megvan a maga hagyománya a gyertyák elhelyezésében: Medellínben a folyó mentén rakják le őket, míg Barranquillában az utcákat díszítik velük.

Közös éneklés Martinique-on

Az ünneplés nem kizárólag a családtagokra korlátozódik a karibi szigeten. A La Ribotehagyomány részeként az emberek szomszédról szomszédra járnak, karácsonyi dalokat énekelnek és közösen esznek-isznak. Az ünneplés jellemzően reggel kezdődik, és olyan ételek kerülnek a tányérra, mint a sertéspörkölt, a jamszgyökér, és különféle pástétomok.

Bulis advent Norvégiában

Fotó: Getty Images

A karácsony hatalmas ünnep a skandináv ország lakóinak, és december 3-tól már minden erről szól. Innentől kezdve a bárok és éttermek gyakran zsúfolásig megtelnek az ünneplő emberekkel. Ezt az időszakot Julebordnak hívják, ami szó szerint karácsonyi asztalt jelent. A családok december 23-án ünneplik a kis karácsonyt, amikor együtt feldíszítik a fát és hagyományos ételeket, például forró rizspudingot fogyasztanak.

Közös ostya Lengyelországban

A lengyel családok az ünnepi vacsora előtt megosztanak egymással egy vallási képet ábrázoló karácsonyi ostyát, egy úgynevezett opłateket. A család legidősebb tagja töri le az első darabot, és adja tovább annak, aki áldást mond. A gesztust a feltétel nélküli szeretet és a családi egyesülés szimbólumaként tartják számon, tulajdonképpen a katolikus szentáldozáshoz hasonlít. A hagyományhoz csatlakozhatnak a házi kedvencek is, hiszen az állatok köszöntötték először Krisztust a születésénél.

Szaunázás és filmnézés Finnországban

Fotó: Shutterstock

December 24-én délután gyakran vesznek fürdőt a családok, majd a szentestét a szaunában töltik, amit lámpásokkal és gyertyákkal világítanak meg. Több család ezután a tévé körül gyűlik össze, hogy együtt nézzék meg az 1982-es Hóember (The Snowman) című brit animációs televíziós filmet, amit évről évre megismételnek.

Könyvajándékozás Izlandon

Az izlandi emberek többsége könyvet kap ajándékba, ezt a hagyományt pedig Jolabokaflodnak (Karácsonyi Könyvözön) hívják. A Jolabokaflod a második világháború idején kezdődött, amikor nem lehetett papírt kapni a szigetországban. Sokan ma is egy bögre kakaóval az új könyvek olvasásával töltik a szentestét, míg mások a szomszédokat látogatják meg, vagy részt vesznek a hagyományos szent misén.

Barbecue Új-Zélandon

Fotó: Getty Images

Mivel decemberben igazi nyár van Új-Zélandon, így mi mással töltenék az emberek a karácsonyt, mint a családdal és a barátokkal töltött tengerparti piknikkel vagy grillezéssel. Az ételeket gyakran hagyományos hangikon, vagyis fűtött sziklákon készítik el, amelyek gödörmedencékben, úgynevezett umuban helyeznek el. Ez a maori főzési módszer tökéletes nagyobb mennyiségű étel elkészítésére, viszont több órát kell várni a végeredményre, így legalább van idő tartalmas beszélgetésekre.

Látványos fényjáték a Fülöp-szigeteken

Mivel a helyiek 90 százaléka keresztény, a karácsony különösen fontos időszaknak számít a filippínók életében. Így született meg a fény és a remény szimbólumaként a csillag alakú lámpás, vagyis a parol készítésének hagyománya, melynek San Fernando városában külön fesztivált is szentelnek – ez az Óriás Lámpás Fesztivál. A minden decemberben megrendezett parádé a lámpagyártók közötti versenyből született, amely egyben vallási tevékenység is volt, ugyanis a karácsony előtti kilencnapos novena, az ájtatosság időszaka. A modern fesztivál minden évben új, innovatív dizájnt mutat be, köszönhetően a helyi lámpásművészek kreativitásának.

Ha szeretnél még abszurd és vicces karácsonyi szokásokról olvasni, ezt a cikket ajánljuk!

Szöveg: Sinkó Edit


AMI MÉG ÉRDEKELHET