7 tipp a kényelmes és egészséges hosszú repülőúthoz

Ha betartod a tippjeinket, a hosszú repülőutak nem lesznek kegyetlenül kényelmetlenek, fájdalmasak.

Fotó: Shutterstock

Nem régen írtunk arról, hogyan érdemes járvány alatt repülőhelyet választani, és azt is elárultuk, hogy melyek a repülőtéren a legfertőzőbb helyek, most pedig jöhetnek a kényelmes repülés trükkjei.

Ha hosszú, tengerentúli utakról beszélünk, mindenkinek más kellemetlenség jut eszébe, egyeseket a puffadás, valakit a lábdagadás és érgörcs, másokat pedig a derékfájás kínoz, és akkor még nem beszéltünk a fejfájásról és az égő szemekről... Lehetséges egyáltalán, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket? Egyértelműen igen!

Immunturbó

Hosszú repülés előtt adjunk az immunrendszerünknek egy kis löktet, szedjünk már hetekkel az utazás előtt több vitamint, figyeljünk a B-vitaminok, D-vitamin, a C-vitamin és az Omega-zsírsavak fokozott bevitelére. Ha hirtelen jött az utazás ötlete, akkor elég, ha a utazás előtti napon és az utazás napján vitamindús ételeket, italokat fogyasztunk. Hogy miért van erre szükség? A repülőtéren, a tranzitbuszokon és repülés közben rengeteg kórokozóval találkozunk, ráadásul az utazás mindig stresszes is, így még fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre.

Tölts, igyál, tölts, igyál...

...vizet! Mindig legyen nálad BPA-mentes újratölthető palack, kulacs. A repülőn nagyon száraz a levegő és rengeteget kell ahhoz inni, hogy a nyálkahártyák ne száradjanak ki. A kiszáradt nyálkahártyán nagyon könnyen megtapadnak a kórokozók. A megfelelő folyadékbevitel az anyagcserének is jót tesz, és az izomgörcsöket is megakadályozza.

Pluszok a nesszeszerbe

Néhány dologgal egészítsd ki a piperetáskádat: mindig legyen nálad gyömbéres étrendkiegészítő vagy cukorka, esetleg kandírozott gyömbér – ez a gyógynövény segíti az emésztés, gátolja a puffadást és immunerősítő. A nesszeszerbe kerüljön még sós vizes orrspray, szemcsepp szemszárazság ellen és ajakápoló balzsam.

Zsibbadásra, fájdalomra speciális zokni

Ha sokszor fájnak az erek a lábadban, hosszú ülés közben zsibbad, lüktet vagy görcsöl a vádlid, akkor mindenképp szerezz be kompressziós zoknit – nagyon jó befektetés és sokkal komfortosabb lesz a repülés, no és sokkal biztonságosabb is, hiszen csökkentheted a trombózis veszélyét.

Nassolj okosan!

Fotó: Unspalsh

A repülőtársaságok menüi és büfékínálata nem arról híres, hogy túl egészséges, általában tartósított nasikat kínálnak, a főételek mellé fehér kenyeret, sima rizst vagy tésztát adnak, egyszóval, hamar éhesek leszünk utána. Akármennyire sóvárgunk, ne nyúljunk a csokiszeletért és a csipszért. Vigyünk magunkkal könnyen emészthető, de laktató és egészséges ropogtatnivalót: tökéletes a diákcsemege vagy a natúr mandula, a dió, a fodroskel- vagy hínárcsipsz, a zabszelet, az extrudált gabonaszeletek. A nagyon sós ennivalót ne a repülőn edd meg, mert vizesedést okoz.

Bor helyett...

Sokan alkoholt isznak a repülőn, hogy ellazuljanak, de a könnyű elalváshoz nem biztos, hogy ez a legjobb módszer. A magnézium sokkal jobb hatással van a szervezetre, ráadásul az izomgörcsöket is megakadályozza. Ha sok időzónát repülünk át, akkor természetes melatoninnal is rásegíthetünk az alvásra – a melatonin a jetlag legyőzésében is hatásos.

Sétaszünet

Ahogy a mozgásterapeuták ülőmunka közben is azt ajánlják, hogy 50-60 percenként álljunk fel, úgy a repülés közben ez még inkább igaz. A hosszú ülés élettani ártalmait még jobban fokozza a repülőn a légnyomásváltozás és a kicsi, szűk ülések. Tehát álljunk fel óránként 5 percre, nyújtózkodjunk, csináljunk nyakkörzést, így kisebb eséllyel gémberednek el az ízületeink.


AMI MÉG ÉRDEKELHET