7 tipp, hogy könnyebben aludj el a hosszú repülőúton

Ha nálad is mumus a repülőn alvás, fogadd meg a tanácsainkat!

Fotó: Shutterstock

Sok a fény, nagy a zaj, üvölt egy gyerek, ideges vagy, nem fér el a lábad, túl sokat rázkódik a gép a turbulenciától... Rengeteg oka lehet, hogy miért nem tudsz elaludni egy éjszakai járaton, amit igyekszünk kicsit könnyebbé tenni.

Okosan válassz ülést!

Ha nincs lehetőséged business classon utazni, vagy megvenni egy egész sornyi ülést, akkor a legjobb esélyeid az alvásra az ablak melletti ülésen vannak. Besötétítheted az ablakot, nem zavarnak az utastársak, amikor ki kell menniük mosdóba, és nem lökdösi a könyöködet a büfékocsi. Véletlenül se ülj vészkijárat mellé, mert ott nem dönthetőek az ülések és sokszor a kartámasz is rögzített. Valamint a mosdók melletti székeket is hanyagold, mert azok meg zajosak.

Kerüld a kék fényt!

Először is szerezz be egy többrétegű szemmaszkot, alvás előtt pedig ne nézz monitort (telefont, tabletet, számítógépet és a gép saját kijelzőjét), mert az általuk kibocsátott kék fény nagyon hasonlít a természetes fényhez és ez gátolja a szervezetben a melatonin (az alvásciklust befolyásoló hormon) termelődését.

Zajszűrés és meditáció

Gondoskodj füldugóról és zajszűrős fülhallgatóról, mert egy repülőn sosem lehet igazán csend, hiszen eleve a repülőnek van egy alapzaja, erre jönnek rá a stewardessek és az utasok neszezései, beszélgetés, zörgés. Utazás előtt tölts le a mobilodra egy meditációs appot vagy zenét, amit offline is tudsz hallgatni, hogy ellazulj.

Fotó: Shutterstock

Érezd magad komfortosan

Sajnos most már nagyon kevés légitársaság ad párnát vagy takarót az utasoknak, vagy nincs annyi, amennyi minden utasnak elég lenne, így a legjobb, ha veszel egy kis kompakt szettet, amiben van felfújható nyakpárna és egy mikroszálas takaró. Hidd el, saját alvóholmival könnyebben elalszol majd.

Egy pohár bor?

Egy pohár bor vagy sör segíthet az elalvásban, azonban ez a hatás csak 3-4 órán keresztül tart, és megvan rá az esély, hogy utána felébredsz és nem fogsz tudni visszaaludni. Ha viszont ennél többet iszol, akkor előfordulhat, hogy fejfájással, szédüléssel és kiszáradt szájjal ébredsz, tehát találd meg azt a köztes mennyiséget, ami kellően megnyugtat, de nem okoz másnaposságot.

Vigyázz a lábadra!

Ha lehet, ne vigyél fel túl sok táskát az utastérbe, hogy biztosan minden elférjen a fejed fölötti tárolóban. Ha a lábadhoz is csomagot teszel, akkor korlátozod a mozgásodat és a nyújtózkodásra alkalmas teret. Ha 4 óránál többet repülsz, akkor ne legyen keresztbe téve a lábad, mert ez a testhelyzet gátolja a megfelelő vérkeringést, vérrögök alakulhatnak ki, és még a derekad is megfájdulhat ebben a pózban.

Óvakodj a túlpörgéstől!

Bár sok utas rengeteg filmmel készül a hosszú utakra, nem árt jól megválasztani a témát! A nagyon izgalmas vagy ijesztő akció- vagy horrorfilmek túlságosan stimulálják az agyadat, így nehezebb lesz megnyugodnod, ellazulnod, majd elaludnod.

AMI MÉG ÉRDEKELHET