7 ok, amiért még augusztusban el kell utaznod Rijekába

Tavaly Európa kulturális fővárosa volt, nekünk mindig Fiume marad – a Monarchia egyik legszebb kikötője.

Fotó: 123rf

Horvátország harmadik legnépesebb városa, az ország legnagyobb kikötője, az Adria egyik legfontosabb központja, ahova öröm megérkezni – akár hajóval, akár autóval közelítjük meg csodálatos látványban lesz részünk. Nézzük, mit tartogat nekünk egy néhány napos nyaralásra Rijeka.

Pár óra alatt ott lehetünk

Autóval eddig is nagyjából 5-6 óra alatt elérhettük ezt a szép kikötővárost Budapestről, 2020 óta azonban még egy kényelmes lehetőségünk van: a MÁV hálókocsijaiban tehetjük meg az utat Fiuméba. Persze mehetünk tovább Zágrábba, majd Splitbe is. Érdemes kipróbálni ezt az utazási módot, mert nem túl hosszú az út, éjjel indul a járat és reggelre már a tengerparton süt a hasunkra a nap.

Megépítik és elhajóznak vele

Rijeka legerősebb ipari ágazata a hajóépítés, három nagy hajógyár is van a városban, erős a kereskedelem, és a kulturális élet is mindig pezsgő és izgalmas. Olyan nem fordulhat elő, hogy nincs program a városban, év közben több karnevál és fesztivál is várja a helyieket és a turistákat. Ha a vakációnkból néhány napot Rijekára szánunk érdemes egy hajókirándulást is beiktatni a programba.

Korzózás a tengerparton

A város sétáló utcája párhuzamos a tengerparti sétánnyal, bárhova ülünk be kávézni a merőleges kis utcákban vagy tengeri halas ebédet kóstolni a főutcában, nagy valószínűséggel lesz olyan asztal, ahonnan ráláthatunk az Adriai-tengerre.

A 2. napot kezdjük a halpiacon!

Fotó: 123rf

Rijekai halpiac

Az ország legnagyobb halpiaca a városban van, 1916 óta várja ez a gyönyörű régi épület reggelente a vásárlókat. Az isztriai halak és tengeri herkentyűk nagy választékában szinte el lehet veszni, minden friss és ízletes, na persze maga az épület sem semmi belülről. Ha kijöttünk a piacról, sétáljunk el a főutcán Rijeka egyik nevezetességéhez, az Óratoronyhoz, amely a 17. század óta mutatja a városiaknak és az ide érkező tengerészeknek a pontos időt.

Irány Opatija!

Rijekától félórás busszal érhetünk el Horvátország egyik legszebb partjára, Opatijába, azaz Abbáziába. A riviéra a Habsburgok kedvenc üdülőhelye volt kellemes mediterrán klímája miatt, és ez a város lett a horvát turizmus központja annak idején. Elegáns szállodák, csodálatos villák, még elképesztőbb kertek és lugasok várnak, csak győzz választani a színesre vakolt kúriák közül. A városban van a Horvát Tursiztikai Múzeum, amelynek a Villa Angiolinia ad otthont. Ha Opatijában járunk, mindenképp kóstoljuk meg a polipsalátát, a garnéla carpacciót vagy a sós, tejszínes tőkehalragut.

Csodás kilátás a várból

Trsat, azaz egykori magyar nevén Terszat vára 350 méteres magasságban tárja elénk a Kvarner-öböl legszebb panorámáját. A dombon már a római korban is katonai erődítmény állt, az akkori Tarsatica települést védték vele – ez a mai Fiume területén állt. A Recsina folyótól délre emelkedik a várdomb, erre a magaslatra érdemes kirándulni, és mellette van a Csodatévő Szűzanya temploma, amely a középkor óta zarándokhely. Ha izgalmakra vágysz, akkor csússz le Európa leghosszabb városi zip line-ján – a kötélpálya Trsattól indul, át a Recsina folyó kanyonja felett, a végállomás pedig az Exportdrvo áruház.

Vissza a számítógépek őskorába

Fotó: Facebook

A Peek & Poke komputer múzeum azoknak is nagy élmény lesz, akik még Atari vagy Commodore 64 gépen játszottak gyerekkorukban, és azoknak a fiataloknak és gyerekeknek is maradandó emlék lesz a múzeum ősrégi technikai eszközeinek megtekintése, akik sosem láttak régi számítógépeket, videójátékokat és konzolokat – a múzeumban az a legmenőbb, hogy ezek az őskövületek még mindig működnek, ki lehet próbálni a kütyüket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET