7 indok, amivel leparancsolhatnak bennünket a repülőről

Sokunknak természetes, hogy milyen szabályokat kell betartanunk a repülők fedélzetén, de nem mindenkinek egyértelmű...

Fotó: Getty Images

2001-ben az amerikai terrortámadások után, majd 2020-ban a világjárvány miatt történtek a legnagyobb szigorítások a repülés történetében, de emellett vannak általános szabályok is, amit, ha az utasok nem tartanak be, akkor repülnek... Le a gépről!

Vannak bizonyos viselkedési normák, öltözködési szokások, amelyek egyértelműek – eszünkbe sem jut megszegni azokat, főleg nem repülőút közben. De azt mennyien tudják, hogy szülinapi tortát nem lehet felvinni? Vagy hogy mezítláb nem léphetünk a repülő fedélzetére? Minden légi társaságnak saját szabályzata van, amit tulajdonképpen elfogadunk azzal, hogy náluk vásárolunk repjegyet. De ezen felül is lehetnek olyan kiszámíthatatlan helyzetek, amikor a személyzetnek kell spontán eldöntenie, hogy engedik-e így felszállni az utast vagy sem. Egy biztos: ha egy utas zavarja vagy veszélybe sodorja a többi utast, akkor el kell hagynia a repülőt felszállás előtt.

Bűzfaktor

Sok repülőtársaság szabályzatában benne van, hogy olyan tisztasági kritériumoknak kell megfelelni, hogy másokat ne zavarjunk, és ne is veszélyeztessük mások egészségét. Kirívó esetben a személyzet megkérheti az utast, hogy távozzon a gépről, ha például napok óta nem mosakodott és ennek érezhető nyomai vannak...

Torta vagy utazás

Fotó: Unsplash

A New Yorkból Las Vegasba tartó Burke család születésnapi tortát szeretett volna kézi poggyászként felvinni a JetBlue járatára néhány évvel ezelőtt. Az egyik légiutas-kísérő megkérte őket, hogy ne a fenti tárolóba, hanem a lábukhoz tegyék a süteményt, egy másik stewardess pedig szembement a kollégája utastíásával, így a család nem tudta mitévő legyen. Végül akkora felfordulás lett, hogy a légügyi hatósághoz fordultak, hogy tegyenek rendet, a végeredmény pedig az lett, hogy az összes utasnak, valamint a legénységnek is el kellett hagynia a gépet, a Burke család pedig nem jutott el a családi születésnapra.

Csak egy csók

Az L. című (angolul The L Word) sorozat színésznőjét, Leisha Hailey-t és barátnőjét csókolózás miatt küldték le 2011-ben az amerikai Southwest Airlines járatáról. A színésznőnek és barátnőjének közös együttese van Uh Huh Her néven, az eset után pedig közös nyilatkozatot is tettek közzé, amiben azt állították, csupán egy visszafogott csók volt köztük a repülőn és ez verte ki a biztosítékot a prűd utasoknál. A repülőtársaság hivatalos közleményében azt írta, több utas is panaszt tett, szerintük túl heves, kihívó volt a két nő viselkedése. A személyzet próbálta a szerelmespárnak ezt jelezni, de tovább eszkalálódott a helyzet, ezért úgy döntöttek, jobb a konfliktust a földön rendezni, mint a levegőben.

A lazaságnak is van határa

Fotó: Getty Images

Az angolul sagging pantsnek nevezet öltözködési forma szintén nem elfogadott a gépeken, a hipster és a hiphop közösségekben elterjedt ejtett nadrágból kilógó alsónadrág nem mindenkinek kellemes látvány. Billie Joe Armstrongot, a Green Day gitárosát annak idején egy Oaklandből a kaliforniai Burbankbe tartó járaton a légiutas-kísérő megkérte, hogy húzza fel a nadrágját. Erre a zenész azt válaszolta, vannak fontosabb dolgok is, amikkel foglalkoznia kéne a stewardessnek, így Armstrongot leküldték a gépről a tiszteletlen viselkedése miatt. Ugyanabban az évben egy sikeres amerikai futballistát is lezavartak egy amerikai gépről, mert nem húzta fel a pizsamáját a derekáig.

Várni sem lehet akárhogy

A Delta AirLines leszállított a gépről egy utast, mert a férfi használni szerette volna a mosdót, amikor már fél órája várakoztak a kifutópálya szélén. Mikor megtagadták tőle, felállt és elindult a mellékhelyiségbe, de ekkor letessékelték a gépről – hiába mondta védekezve, hogy sürgős elintéznivalója volt.

Csak egy kis matek

Guido Menzio közgazdász, a Borostyán Ligás Pennslyvaniai Egyetem egyik tudósa Philadelphiában ült gépre, ahol serényen jegyzetelt a füzetébe felszállás előtt. Az egyik utas értelmetlen katyvasznak tartotta a számokat, nem jött rá, mit ír a mellette ülő, talán zavartnak tartotta, ezért jelentette a légiutas-kísérőknek a matematikus furcsa viselkedését. Megkérték Menzinót, hogy távozzon a gépről, be kellett bizonyítania, hogy magas szintű matematikai egyenleteket old meg, amelyek a munkájához kellenek.

Kihívó–kirívó

A legtöbb légi társaság tiltja, hogy túl sok bőrfelületet mutassunk, mert az szerintük „erkölcstelen, sértő és obszcén". 2016-ban egy utast azért küldtek le a gépről, mert túl sokat mutató sort volt rajta, majd 2017-ben a Spirit Airlines leszállított egy hölgyet, akinek túl mély volt a dekoltázsa, végül a légi társaság úgy nyilatkozott, hogy azért kérték meg az utast a távozásra, mert ittas volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET