7 új generációs turistaház, amit nyáron fel kell keresni!

A RETRÓ MÁR A MÚLTÉ, A HAZAI TURISTAHÁZAK RENESZÁNSZUKAT ÉLIK.

Jó dolog a nosztalgia, ám az erdei szállások sokszor túlságosan is retró hangulata visszatarthatta a közepesen lelkes kirándulókat a többnapos túráktól. Az utóbbi néhány évben azonban olyan szuper szállások nyíltak vagy újultak meg, amelyekért önmagukban is megéri bakancsot húzni. Az elmúlt tíz évben 150 turistaházat újítottak fel itthon. Jelenleg további 40 újjáépítése zajlik a Téry Ödön Program keretében. Itt az idő felfedezni, szépen sorban mindegyiket!

Rotter Lajos turistaház (Budai-hegység, Budapest)

Fotó: booking.com

A Rotter Lajos Turistaház remek kiindulópont számtalan túrához.

A Hármashatárhegy tetején 2016-ban nyílt meg a hajdani pilótaotthon helyén ez a teljesen funkcionális és nagyon szerethető hangulatú szállás. A Guckler Károly-kilátó épp csak annyira van tőle, hogy még fogmosás után, pizsamában is kedve támad az embernek felmászni, és letekinteni az éjszakai főváros fényeire. A ház az Országos Kéktúra útvonalán fekszik, így a mozgalom teljesítőinek ideális választás, de valójában budapestieknek és távolabbról ide érkezőknek is jó szívvel ajánljuk, hiszen eldugott, mégis közel van mindenhez. Emellett gyalog, futva és kerékpárral is szinte végtelen számú túraútba csatlakozhatunk be innen, akár a Budai-hegység, akár a Pilis felé vesszük az irányt.

Férőhely: 50 fő; kutyabarát szállás

Kirándulástipp: Ha távolabbról érkeztünk, érdemes elsétálni a Normafa tetején található Erzsébet-kilátóhoz, gyerekekkel a gercsei templomhoz vagy a Budakeszi Vadasparkhoz, de egy hosszabb túra keretében akár a Zsíros-hegyet és a Nagy-Szénást is megcélozhatjuk.

Som-hegyi Turistaház (Pilis-hegység, Pilisszentkereszt)

FOTÓ: GULYÁS ATTILA/MTSZ

Ebben a csodás kőházban 30 fő fér el.

A kulcsosházként működő erdei szállás álmaink megvalósult turistaháza. Nem hivalkodó, mégis gyönyörű, miközben belül komfortos és esztétikus. Hol van már a retró műbőr szék és a mintás linóleum! 13 ágya mellett 17 kiránduló matracokon alhat, de sátrazási lehetőség is választható, amihez adott a külső vizesblokk, a fedett terasz és a mosogatóhely – vagyis minden, ami kell. Télen fűthető, gyerekekkel szuper, mert közel van a parkolóhoz, miközben mellette autók egyáltalán nem közlekednek. Ez a ház még azoknak is ajánlott, akik tényleg nem szeretnek lejjebb adni a komfortjukból. Ráadásul az elhelyezkedése is csodálatos.

Férőhely: 30 fő

Kirándulástipp: Pár perc sétával elérhető innen a kihagyhatatlan Dera-szurdok felső kijárata, a Kéktúra is szinte az ajtón kopogtat, Dobogókő egy verébugrás, de Pilisszántó és Piliscsév felé is érdemes kacsintgatni. Nem beszélve a Pilis-tető Boldog Özséb-kilátójáról, ahová kalandos szerpentin vezet fel.

Vízvár Vendégház (Somogy-megye, Vízvár)

FOTÓ: GULYÁS ATTILA/MTSZ

A Dráva egyik mellékágára néz a Vízvár kulcsosház.

Nem messze a horvát határtól, közvetlenül a vízparton bújik meg ez a 2014-ben felújított fantasztikus házikó. A Dráva egyik mellékágára néző kulcsosház 10 főnek nyújt ágyban alvási lehetőséget, a kertjében azonban számos sátor is elfér. A környékén nemcsak gyalog és kerékpárral érdemes körülnézni, hanem szinte kötelező kihasználni a vadregényes vízi világ nyújtotta lehetőségeket. Ráadásul a vendégház távolabb található a falutól, így a madárdalon túl tényleg csak a harangszó és a folyó csobogása töri meg a csendet.

Férőhely: 2 szobában 10 fő

Kirándulástipp: Ha a varázslatos ártér mellett szárazföldi utat választanánk, a közelben kanyarog a Vén Fák tanösvény, ahol a famatuzsálemek között egy több mint négy méter kerületű fenyőt is átölelhetünk, de a kultúrára éhező énünknek is kedvezhetünk a közeli Festetics-kastélyba tett látogatással.

Márianosztrai Fogadóépület és Szálláshely (Dél-Börzsöny, Márianosztra)

FOTÓ: GULYÁS ATTILA/MTSZ

Ez a modern kulcsosház a kisvasút megállójában áll.

A Börzsöny kapujában épült ez a látványos, rendkívül komfortos, jó hangulatú kulcsosház. Mivel közvetlenül a kisvasút megállójában áll, a gyerekek a szobaablakból is figyelhetik a zakatoló szerelvényeket. A hely összesen 19 főt tud elszállásolni, de a kertben itt is szívesen látják a sátorozókat. Közösségi helyiség, gyönyörű konyha és erkélyek fokozzák a kényelmet, bár már önmagában a ház elhelyezkedése is elég lenne ajánlásként. Márianosztra a börtön miatt ugyan nem a legjobb asszociációkat hozza, aki járt már ott, tudja, a környék mesebeli tájat rejt. Dimbes-dombos, színes, nyílt vidék, ahol valami megfoghatatlan kedvesség lengi be az utakat, ösvényeket.

Férőhelyek: 3 szobában 19 hely

Kirándulástipp: A háztól 5 kilométerre emelkedik a Kopasz-hegy, de a kert végében be lehet csatlakozni a piros vagy a zöld jelzésbe is. Jó úti cél lehet a két közeli, vulkanikus dagadódomb – egyiküket, a Nagy-Gallát korábban az Araráthoz hasonlították. A túratervbe érdemes beépíteni egy kisvasutazást is, illetve a márianosztrai kolostorhoz is megéri felmászni.

Vízfő Turistaház (Mecsek, Orfű)

FOTÓ: GULYÁS ATTILA/MTSZ

Erdei házikó ennél kéynelemsebb és szebb már nem is lehet...

Ha valaha aggódtunk, hogy retrókonyhába, Pszichós zuhanyzóba és ezeréves ágyakba kényszerülünk… Nos, ez a turistaház teljesen átrajzolja a retinánkba égett képet. Letisztult, világos, kényelmes, barátságos, egy szállás, ahol végre úgy érezhetjük, ez az, amire vágytunk. Ami nem is csoda, hiszen a Mecsekerdő Zrt. szállásának legújabb tagját 2020-ban adták át, de a korábbi faházak is ugyanezt a 21. századi színvonalat nyújtják, mindezt ráadásul közvetlenül az Orfűi-tó partján. Elhelyezkedéséből fakadóan a hely tökéletes a strandolásra, és az is csábítóan hathat, hogy néhány évvel ezelőtt a világ legjobb őszibarackját árulták itt a faluban.

Férőhelyek: a turistaházban 2 apartmanban 16 férőhely, a 4 faházban 6-6 férőhely

Kirándulástipp: A szálláshelytől ötven méterre az orfűi malmok életébe nyerhetünk betekintést, a vadregényes Szuadó-völgy szintén karnyújtásnyira van, a Vízfő-tanösvényen sétálva pedig titokzatos barlang és bővízű forrás nyújt felfrissülést. És akkor a Sárkány-szakadékról még nem is beszéltünk…

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhely (Börzsönyi-peremhegység, Hont)

Fotó: Dabis Silvius B., Magyar Természetjáró Szövetség

A modern és a retró pont jó arányban keveredik ezen a szálláshelyen.

A túl szép turistaházak idővel ahhoz a félreértéshez vezethetnek, hogy wellness szállodát keresünk kulcsosház címszó alatt. A kútbereki erdei szállás teljes mértékben hiánypótló ebben a szegmensben: gyönyörűen felújított, minőségi, barátságos külső és belső terek jellemzik, miközben a komfortunkhoz nekünk is hozzá kell járulnunk. Az áramról napelemek gondoskodnak, a víz kútról érkezik, a szobák fatüzelésű kályhával fűthetők, de a fürdéshez szükséges melegvízhez is fával kell megrakni a bojlert. A szobai kályhákon mellesleg főzni is lehet. A szobák fölött két matracszállás kapott helyet, ami a gyerekeknek életre szóló élményt nyújt, de felnőttként is remekül kizökkent a hétköznapokból. A ház körüli óriási réten akár 100 főnek szükséges sátor is elfér, ahol a minimum komfortot telepített árnyékszékek szolgáltatják.

Férőhelyek: 3 szoba összesen 20 fő részére, két matracszálláson 10+9 fő, és szinte végtelen sátorhely

Kirándulástipp: Mivel a Börzsönyről beszélünk, az úticélok közül csak választani nehéz. Közelsége miatt adja magát a Honti-szakadék, Drégely vára, Kemence és Holló-kő, ahonnan fenséges kilátás nyílik a hegységre.

Pazsagi Turistaház (Déli-Bükk, Bükkzsérc)

FOTÓ: GULYÁS ATTILA/MTSZ

Teljes elvonuláshoz. digitális detoxhoz tökéletes szállás.

Sem infrastruktúra, sem térerő… mégsem búslakodik az, aki a Déli-Bükk erdei szállására tervezi a pihenését. Már csak azért sem, mert a csapból forrásvíz folyik, ami azért meglehetősen irigylésre méltó, és áram is fellelhető a házban, melyet aggregátor szolgáltat. A meleget és a melegvizet cserépkályha biztosítja. Ebből viszont talán már ki is derült, hogy a Bükkzsérchez közeli turistaszállás komolyan gondolja a természetközeliséget. A bútorok valódi fából készültek, ahogy a parketta is az erdészet műhelyéből került ki. A terek letisztultak, egyszerűek és kényelmesek.

Férőhelyek: 6 szobában 22 fő, matracszálláson 12 fő

Kirándulástipp: A Bükki Kéktúra és a sárga sáv jelzés is a kerten vezet keresztül, így az induláshoz nem kell hosszan tájékozódni. A közelben bújik meg a Balla-barlang, ahova fejlámpával bátran bemerészkedhetünk, de visszautasíthatatlanul hívogatja a túrázót a Hór-völgy, az Ódor-vár és a cserépfalui kaptárkövek.

Extra: Tanösvény az ajtóban

Guckler Károly-tanösvény

A budai Hármashatár-hegy új, interaktív útvonalán a főváros környéki erdők élővilágába és az óbudai térség történelmébe nyerhetünk betekintést, két kilátóponttal fűszerezve a tanulást.

Táv: 3,5 km
Állomás: 14

Vén fák tanösvény

Ártéri hordalékon nőtt, különös bükkös, fenyőmatuzsálemek és lövészárok-rendszer teszi izgalmassá ezt az eldugott útvonalat, amely a Dráva mellett kanyarog, és Vízvártól nem messze indul.

Táv: 2 km
Állomás: 6

Vízfő-forrás tanösvény

A Malommúzeum parkolójától indulva több állomáson végigvezetve mutatja be a malmok működését, a Vízfő-barlangot, a láperdőt és a gyepgazdálkodást.

Táv: 1 km
Állomás: 4

AMI MÉG ÉRDEKELHET