7 érdekesség a karácsonyfa legfinomabb díszéről, a szaloncukorról

Nálatok is elfogy az összes már december 24. előtt?

Fotó: Shutterstock

Két csoport van, a zselés szaloncukor rajongók és az azokat gyűlölők klubja, de mindkét körre igaz lehet, hogy nem tudnak sokat arról, hogy szaloncukor hogyan lett a karácsony legfinomabb és legszebb kiegészítője! Lássuk, mióta és miért díszíti ez az édesség a karácsonyfákat!

1. A gazdagok csemegéje

A szaloncukorról, vagyis a fondant alapú desszertről sokan azt gondolják, magyar találmány, mert ma már csak nálunk él a hagyomány, hogy ezzel díszítsük a karácsonyfát, valójában csak 1800-as évek végén terjedt el Magyarországon ez az édesség. A szaloncukrot az arisztokrácia házaiban terjedt el és főleg vendégváró finomság volt. Akkoriban a karácsonyfákat még mézeskalács, szalmadíszek, dióból vagy fából készített díszek ékesítették.

2. Itt lett dísz

A szaloncukor elődjét a 14. századi Franciaországban készítették, az egyesével csomagolt fondant-bonbonok végül meghódították Németországot is, és a német cukrászok által ér el Magyarországra is, és csak nálunk kezdték el a karácsonyfa díszítésére használni

3. Először kézműves édesség

A 19. században Kugler Henrik cukrászdájában még kézzel készítették a szaloncukrot, majd nagy mennyiségben már Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester magyarországi csokoládégyárában kezdtek bele a szaloncukor nagyüzemi gyártásába, amelyet a Gerbeaud cukrászda megrendelésére készítettek.

4. Mi az a rojtozógép?

pin.it

Nem is gondolnád, de nem a cukorkák elkészítése volt a legnagyobb feladat a gyártóüzemben, hanem a csomagolás csinosítása, hiszen a legtöbb időt és energiát a papír rojtozása vitte el – végül ezt lépést is gépekkel csinálták.

5. Hogy készült a szaloncukor?

A szaloncukor formákat először rizsliszttel bevonták, hogy ne ragadjon bele a massza, majd beleöntötték a folyékony cukorfondantot, dermedés után kiszedték a formákból, és színes, csillogó fóliába, vagyis akkori nevén sztaniolba tekerték.

6. Rendelésre bármilyen íz

A szaloncukor elterjedése egyre nagyobb keresletet eredményezett, de csak (időben leadott) rendelésre lehetett hozzájutni az igen drága karácsonyi édességhez. Az első világháború előtt már nagyon keresett desszert volt, de még akkor is a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy megrendeljék a szaloncukrot, a szerény költségvetésből gazdálkodó családok maguk készítették, saját kézzel a desszertet. A két világháború közötti válság és szegénység miatt visszaszorult nagyüzemi szaloncukor-gyártás és csak a 1950-es években indult újra a tömeges gyártás.

7. Hatalmas választék

Ma pedig már rengetegféle és ízű jó és kevésbé magas minőségű szaloncukor fajta kapható hazánkban. Tudtad, hogy Magyarországon legalább 20 csokoládégyár foglalkozik szaloncukor-gyártással? És azt, hogy több ezer tonna szaloncukor fogy hazánkban minden évben? A klasszikus ízeket vagy az újdonságokat szoktad venni?

AMI MÉG ÉRDEKELHET