Kalandok a híres 66-os úton

Ezúttal egy igazi roadmovie-ban lesz részed az új RoadMovie Podcastben.

Milyen lehet egy beteljesült álom, amely egyben egy hosszú, kihívásokkal teli túra is? Egyszerre szép és tanulságos. Nagy Péter a RoadMovie Podcastben elmondja, milyen nagy elvárásokkal indult el az Egyesült Államokba, hogy végigjárja a híres 66-os utat, és milyen élményekkel tért haza.

Péter tapasztalt utazó, sőt idegenvezetőként dolgozik, így szinte állandóan úton van Európában. Ám, amikor vakációzik, olyankor messzebbre merészkedik. Tartott már előadást Délkelet-Ázsiáról, a Húsvét-szigetről és a 66-os útról is a Járatlan utakon fesztiválon. Utazási szezonon kívül könyveket is ír, utazási témájú kötete eddig három jelent meg, és a kezei közül került már ki pár novelláskötet is.

„Fürdőnadrág és útlevél mindig legyen nálad!"

Péter főleg barátokkal utazik. A Route 66 ötlete is valahol nekik köszönhető: az elhatározás úgy született meg, hogy egy nagyon hosszú vonatos túra alkalmával – a Transzszibériai Expresszel mentek Moszkvától Mongóliáig – egy mongol jurtában ülve megbeszélték az utastársával, hogy a következő kalandjuk egy hosszú autós utazás lesz. Azon a bizonyos 66-os úton. De milyen lehet 23 napig egy autóban összezárva megtenni ezt a hatalmas, 3943 km-es távot? Még az amerikaiak 99%-a sem megy végig rajta, jó esetben is csak egy részére vállalkoznak, mert aki nagyon nagyot utazna, sokszor inkább külföldre utazik. A régi történelmi útvonal ma már persze nem ugyanaz, de vannak szakaszai, amelyek még az eredeti nyomvonalon húzódnak, ezeken a részeken találunk emlékműveket, táblákat is, amelyek a múltra emlékeztetnek.

Európai szemmel van-e kulturális értéke?

Mindenképpen, de nem feltétlenül olyan, mint az amerikai filmekben. A Route 66 régen praktikus funkciót töltött be: a keleti és nyugati partot kötötte össze. Ha tehát az eredeti útvonal még ma is létező szakaszát szeretnéd megnézni, akkor az első három államon (Illinois, Missouri és Oklahoma) mindenképp gurulj végig, itt ugyanis tényleg olyan a hangulat, mintha semmi nem változott volna. A többi szakaszon azonban már kiterjedt infrastruktúrát építettek az út köré, nagyobb a forgalom, ugyanakkor nincs tele turistákkal.

Mivel és hogyan?

Nagy, megbízható és kényelmes autót béreljünk, hogy semmiképpen se hagyjon bennünket cserben a 4000 kilométeren. Hogy milyen autóbérlési feltételekre számíthatunk? Rengeteg autókölcsönző van, ezért érdemes utazás előtt informálódni. Nem minden autókölcsönzőnek van olyan szolgáltatása, amelyben benne foglaltatik, hogy messze is leadhatod az autót – a 66-os úti túra esetében Amerika másik végén –, a legtöbb helyen pedig kirónak egy drop off fee nevű díjat, ami 300-700 dollár is lehet. Ha tehetjük, tehát olyan kölcsönzőt keressünk, ahol nincs ilyen pluszköltség. Hogy pontosan mi szükséges az autóbérléshez, az a műsorból kiderül. Ahogyan arról is szó esik, Péter szerint hol érdemes több időt eltölteni, mi az, ami neki csalódás volt, melyek azok a látnivalók, amelyek nem érik meg a nagyobb kitérőt, és melyekre érdemes áldozni. Mivel Péter nagyon szereti a természetet, talán nem is meglepő, hogy neki a túra azon szakaszai jelentették a legtöbbet, ahol lélegzetelállító tájat járhatott be vagy a kisebb települések, ahol elvegyülhetett a helyiek között.

A műsor vendége azt tanácsolja, ne zsúfoljuk tele az utazást mindenféle programokkal, néznivalókkal, hanem tervezzünk be néhányat, de azt jól szívjuk magunkba, mélyítsük el az élményt, és ne rohanjunk végig egy ekkora távon millió helyen megállva. Hogy kell ezt jól csinálni? Ő is hosszú évek alatt, jól és rosszabbul sikerült utazások során tanulta meg, milyen a normális egyensúly, és ezt a tapasztalatát át is adja nekünk a podcastben.

Hallgasd meg Nagy Péterrel készült műsorunkat:

Nézd meg Péter utazási albumát!














AMI MÉG ÉRDEKELHET