6 dolog, amit ne viseljünk a repülőn...

...stewardessek szerint. Vannak egyszerre kényelmes, stílusos ÉS biztonságos megoldások is.

Fotó: Unsplash

A koronavírus-járvány az utazást is teljesen megváltoztatta, szinte naponta hoznak új szabályokat, változnak a járványügyi intézkedések és az elvárások. Ahhoz, hogy a repülés ilyen körülmények között is a lehető legkényelmesebb legyen, van néhány tippünk.

A repüléssel kapcsolatos furcsa kérdéseket már korábban megválaszoltunk, arról is írtunk már, hogy a pandémia hogyan változtatja meg a jövőben a repülést, legutóbb pedig azt részleteztük, hogyan változik meg az utazás, azaz az egész iparág a covid hatására. Jelenleg ott tartunk, hogy karanténnal, negatív tesztekkel, hamarosan pedig oltási könyvvel tudunk biztonságosan utazni. Aki most is gyakran repül munkaügyben, vagy megteheti, hogy hosszabb, több hetes vakációra induljon, annak a következő intelmek biztosan hasznosak lesznek.

Csősál (maszk helyett)

Boltokban és utcán is megfigyelhettük az utóbbi hónapokban, hogy nagyon sokan csak az orrukra húzzák a nyakukban lévő sálat, főleg, ha cső- vagy körsálról van szó, mivel az az orron is marad. A semminél persze több egy arcot eltakaró textil, de igazán hatékony védelmet ne várjunk tőle. Márpedig a repülőn különösen törekedni kell a maximális védelemre. Tehát az utaskísérők és a légitársaságok a kifejezetten erre készült, dupla- vagy triplarétegű, klinikai arcmaszkokat ajánlják a sál helyett.

Sok, nagy ékszer

Fotó: Unsplash

A sok fém (övcsat, cipőszögek, merevítések, szegecsek a ruhán, táskán) és az ékszerek lelassítják a biztonsági ellenőrzést a reptéren. Fontos tehát, hogy legalább ékszerekkel ne terheljük túl a rendszert. Ha nagyon ragaszkodunk egy-két darabhoz, például jegygyűrűhöz vagy egy vékony nyaklánchoz, akkor csak azt viseljük, a többi bizsut tegyük bele a feladott poggyászunkba.

Szűk ruhák

Fotó: 123rf

A szűk szoknyák, a testhez simuló farmerek és egyéb kényelmetlenebb ruhadarabok nem ideálisak a repüléshez. A sok üléstől lelassul az emésztésünk, könnyebben felpuffadunk, valamint a vérkeringésünket ért terhelés miatt vizesedhetünk is. Bő fazonú nadrágokat, egyberészes ruhákat viseljünk, a szoros harisnyát pedig hagyjuk az utazásunk többi napjára.

Kényelmetlen fehérnemű

Fotó: Unsplash

Egy rosszul megválasztott fehérnemű a hétköznapot is tönkreteheti, hát még az utazást! A szoros, bordába, vállba, hátba bevágó melltartó nemcsak a megfelelő keringést akadályozza, hanem a rendes levegővételt is, így több fronton kényelmetlenné teszi a repülést. Helyettük az utaskísérők a varrás nélküli, pamut fehérneműket és a sportmelltartókat ajánlják.

Erős parfüm

Fotó: 123rf

Ki ne próbálna ki szívesen parfümöket a reptéren, amikor egy-egy csatlakozásnál akár órákat is várakozhatunk? Nos, legközelebb, amikor a duty free shop illatszerkínálatát teszteljünk, gondoljunk arra, hogy az utastársaink nem biztos, hogy ugyanúgy szeretni fogják azt a bizonyos illatot, amit magunkra permeteztünk, sőt egyesek allergiásak is lehetnek az illatszer valamelyik összetevőjére. Utazás közben mindig viseljünk könnyű illatot és ne közvetlenül indulás előtt fújjuk magunkra, de még jobb, ha bízunk a dezodorunkban és mást nem használunk aznap. Ezzel az asztmás, migrénes, allergiára hajlamos utastársainknak nagy szívességet teszünk.

Papucs, magas sarkú, flipflop

A stewardessek a legkényelmesebbnek és legbiztonságosabbnak a lapos, fűzős cipőket tartják repüléshez. Ezek bősége tetszőlegesen állítható, ami hasznos arra az esetre, ha esetleg megdagadna a lábunk repülés közben. A magas sarkú cipők és a papucsfélék vészhelyzet esetén nemcsak balesetveszélyesek, de le is lassíthatják az evakuálást a gépről. A magas sarkú ráadásul könnyen ki is lyukaszthatja a menekülőcsúszdát, ami miatt nehezebb és lassabb lehet a mentés.

Ami viszont feltétlen legyen nálunk mindig a repülőn:

Könnyű pehelydzseki, ami kis helyen elfér

Fotó: Tchibo


Főleg akkor hasznos, ha más klímába utazunk. Mindegy, hogy hidegből melegbe vagy fordítva, mindenképp jól jön egy könnyű kabát, legjobb, ha vízálló. A réteges öltözködés mindig meghálálja magát, hiszen nem tudhatjuk, aktuálisan éppen milyen hőmérséklet lesz a repülőn, ráadásul a reptéren sem kényelmes egy vastag, nehéz bundát vagy szövetkabátot cipelni a kezünkben.

Kendő vagy sál

Fotó: H&M


A nagy, széles kendők és sálak a repülőn vagy a reptéren takaróként is szolgálhatnak, ráadásu vakáció közben arra is jó, ha lengén öltöztünk, és olyan helyre kell mennünk, ahova kulturális, vallási okokból nem szabad fedetlenül belépni.

Kompressziós zokni

Fotó: drorto.hu


Nem csak a futók használnak kompressziós zoknit, sokan a hosszú ülőmunkához vagy autó-, illetve repülőutakhoz is hordják. Trombózisra hajlamos utasoknak kötelező ilyen zoknit viselni, de azoknak is érdemes beszerezni, akiknek sokat zsibbad, fáj vagy görcsöl a lába utazás alatt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET