Rendhagyó úti kalauz: Szeged

A listán nincs se dóm, se halászlé, mégis benne van Szeged legjava...

Fotó: 123rf

Megmutatjuk a város történelmét, hogy merre sétáljunk, és mit együnk – ezek alapján egy múltjából építkező, de modern, szerethető város mutatkozik meg.

Szeged egynapos, egyhétvégés akár egyhetes vakációhoz is remek úti cél, és a következő listánkkal nem azt állítjuk, hogy a tipikus turista látványosságokat ne nézzük meg, csak azokon kívül, vagy azok után is van mit csinálni, kipróbálni Csongrád-Csanád megye székhelyén. A járványügyi korlátozások után tehát vegyük célba a következő izgalmas programokat!

Reök-palota

Fotó: Wikimedia

Reök-palota

A dóm (hivatalos nevén: Magyarok Nagyasszonya-székesegyház) mellett a Regionális Összművészeti Központnak helyet adó jugendstil Reök-palota a második legikonikusabb épület. Szeged-szerte legalább ötven díszes szecessziós ház épült (pl. Gróf-palota, Deutsch-palota, Ungár–Mayer-palota), amelyekhez egy tematikus sétaútvonalat is találunk a város honlapján.

Napfényfürdő Aquapolis

Fotó: Facebook

Szeged az ország egyik leginkább mediterrán jellegű városa, még ha ez így az év leghidegebb részében nem is tűnik fel. Az Aquapolisban viszont még ilyenkor is napfényes a hangulat, óriási csúszdákkal, szaunával és játéksarokkal.

Szent-Györgyi Albert Agóra

Fotó: Facebook

Szent-Györgyi Albert Agóra

A városban folytatott munkásságára emlékezve nevezték el a C-vitamin felfedezőjéről a 2013-ban átadott közművelődési központot. Az első két szint művelődési ház jelleggel működik, a második-harmadik emeleten pedig tudománynépszerűsítő látványlabort és egy informatikai múzeumot találunk.

Gombóc Túróbár Manufaktúra

Fotó: Facebook

Gombóc Túróbár Manufaktúra

Bár nem halászlé, a magyar konyhának nem kevésbé fontos pillére a túró és a túrógombóc – és itt minden ezekről szól! Sós, édes, kicsi, nagy, hagyományos, újhullámos – ez mind megtalálható a Gombóc Túróbár Manufaktúrában. A belváros közepén, a Feketesas utcában többet kapunk egy desszertnél.

Szegedi Vadaspark

Fotó: Facebook

Szegedi Vadaspark

Bármilyen városnézést szívesebben végigcsinálnak a család legkisebb tagjai is, ha a végére állatkertet ígérünk nekik. A helyi vadasparkban igazi nagyágyúkkal találkozhatunk: lakik itt elefánt, sokféle majom, vörös panda, tigris, zsiráf és oroszlán is.

Erzsébet Liget

Fotó: Unsplash

Ha átsétálunk a Belvárosi hídon, egyből a ligetbe botlunk. Minden nagyvárosnak kell egy ilyen „zöld tüdő", és Szeged elég jól teljesít: a New York-i Central Parkhoz hasonlóan – igaz, kicsiben – itt is találhatunk széles sétányokat görkorizáshoz, de eldugott ösvényeket is romantikus sétákhoz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET