Barcelona, a lenyűgöző parkok városa

6 csodás kert, ahova el kell látogtanod, ha a katalán fővárosban jársz.

Fotó: 123rf

Fedezd fel az izgalmas spanyol város legszebb és legnyugodtabb zöldterületeit, ahol mindenkit vár egy kis nyugalom.

Barcelona egy tipikusan nyüzsgő város, tele látnivalókkal, látványosságokkal, ahol számos híres étterem és bár vár rád, hogy megízleld a tipikus katalán ízeket. Ha pedig a nagy pörgés után majd megveszel egy kis zöldért, nyugalomért, romantikus piknikezésért, látogass el a város valamelyik parkjába, kertjébe, és vegyülj a helyiekkel, akik jól tudják: Barcelona nemcsak az őrült tempóról szólhat, de a végtelen nyugiról is. Mutatjuk, utóbbiért hova érdemes ellátogatnod.

1. Ciudadela Park

Fotó: Getty Images

Ciudadela Park

Ezt kell tudni róla: A tenger közelében található, több mint 30 hektáros Ciudadela Park, (ami egyébként katalánul fellegvárat jelent) Barcelona legnagyobb parkja rengeteg zöldterülettel és a város állatkertjével. Itt tudod megnézni a katalán parlament épületét (República Catalana)és a park legnagyobb látványosságát, a szobrokkal díszített szökőkutat, a Cascadát is, amit José Fontseré y Mestre tervezett, az akkor még tanuló státuszban dolgozó Gaudí segédletével.

Miért látogass oda? Bérelhetsz csónakot a tavon evezéshez vagy sétálhatsz és kocoghatsz a csodálatos ösvényeken. Ne lepődj meg, ha közben összefutsz swing táncosokkal vagy cirkuszi előadók csoportjaival, esetleg belebotlasz egy helyi kirakodóvásárba, vagy akár egy kisebb fesztiválba – programokból itt nincs hiány.

2. Parc del Laberint d'Horta

Fotó: 123rf

Parc del Laberint d'Horta

Ezt kell tudni róla: A kertmúzeum a Horta-Guinardo körzetben található, eredetileg Llupiá márki birtokán. A márki a terveket az olasz Domenico Bagutti építésztől rendelte meg, a növényzet szépsége Delvavet francia kertésznek köszönhető, míg az építési munkálatokat a katalán Jaume Valls felügyelte. A végeredmény egy 18. századi neoklasszikus kert lett, olaszos ízlésvilággal. 1971-ben az önkormányzat megnyitotta a nyilvánosság számára, 1994-ben pedig komolyabb helyreállításokat hajtottak végre rajta, amely történelmi kertté változtatta a területet.

Miért látogass oda? Nézd meg a labirintust, amelyről a parkot elnevezték (ne aggódj, ez nem olyan, mint amit a Ragyogás című filmben láttál). Gyönyörködj a csodálatos tavakban, patakokban, vízesésekben, gyaloghidakban és ösvényekben. Számos olyan fát is találsz majd, amelyek mellett érdemes nagyokat lélegezni, hiszen szinte harapni lehet a friss levegőt, ami egy nagyvárosban külön ajándék.

Plusz-tipp: A parkba való belépésért pár eurót (2, 23 euró) kell fizetni, de szerdán és vasárnap ingyenes. A befogadóképessége 750 fő, ezért a kert üzemeltetői azt kérik minden látogatótól, hogy 60 percnél többet ne tartózkodjanak a területen.

3. Parc de Cervantes

Fotó: Getty Images

Parc de Cervantes

Ezt kell tudni róla: A város kevésbé ismert külterületén található buja, látványos parkot könnyedén megközelítheted metróval. A 9 hektáros terület a széles útjainak köszönhetően ideális gyalogosoknak és bringásoknak egyaránt.

Miért látogass oda? Biztosan te sem akarsz kihagyni egy olyan parkot, ahol négyhektárnyi rózsabokor áraszt fantasztikus illatot, a látványról nem is beszélve. Kora tavasztól ősz elejéig mintegy 10 000 rózsatő virágzik itt, melyek között egészen különleges fajták i s felfedezhetők. Ha május elején érkezel a városba, nagy esélyed van rá, hogy éppen akkor rendezik a Nemzetközi Új Rózsa Versenyt (International New Rose Competition) is, amely az új rózsafajok termesztőinek, valamint a virágkedvelő embereknek szól. Őket számos programmal, például virágművészeti és konyhai bemutatókkal, valamint koncertekkel várják a szervezők.

4. Jardí Botànic de Barcelona

Fotó: Jorge Franganillo

Jardí Botànic de Barcelona

Ezt kell tudni róla: A Sants Montjuïc hegy egésze egy park, amit a város közigazgatása megtartott Barcelona egyik tüdejének. A szelíd lejtőn található botanikus kert az év minden évszakában más-más hangulatú sétára invitál a világ öt mediterrán éghajlatú régiójának növényzetén keresztül. A kert feladata, hogy megőrizze és megmutassa a látogatóknak a változatos tájakról származó mediterrán növények gyűjteményeit, emellett fő célkitűzései közé tartozik Katalónia természeti örökségének megőrzése és dokumentálása. A 22 éves birtokon olyan magas fák találhatók, amelyek nem engedik át a napsütést, így a park a legnagyobb melegben is szuper célpont.

Miért látogass oda? Ha van kedved egy könnyed nyomozáshoz, becsatlakozhatsz egy izgalmas nyomvonal játékba is (nyaranta mindennap), amely során meg kell találnod, hogy a kert melyik növénye „mérgezte meg a fekete rigót", de egy vezetett túra alkalmával közelebbről is megismerheted a tenger közelségében élő flórát. Utóbbi kizárólag hétvégén, késő délután indul. Közvetlenül a kert mellett egy hagyományos katalán nyaralót és az annak környezetében található zöldségeskert lakóit is megismerheted.

5. Jardins de la Tamarita

Fotó: Wikimedia

Jardins de la Tamarita

Ezt kell tudni róla: Igaz, ez sem a belvárosban található, de érdemes rászánni erre a romantikus kitérőre néhány órát. A díszítőelemekkel teli Jardins de la Tamarita arra csábít, hogy nyugodtan sétálgass, és élvezd a szökőkutakat, a kis tavakat, és felfedezd annak számtalan ideális zugát az elmélyült olvasáshoz.

Miért látogass oda? Nem csak pihentet, hanem vissza is utaztat abba az időben: egy olyan korba, amikor a katalán középosztály lakóházakat épített a város ezen részén található kúriákból, és lenyűgöző kertekkel vette körül őket. Aki egyszer is járt itt, úgy jellemzi, mint egy történelmi időutazást egy csipetnyi Disney fűszerezéssel. Többek közt láthatsz itt mirtuszt, hennát, tiszafát, keserű narancsfát, jacaranda fát és banánfát is. A kertnek van egy rendezettebb, illetve egy bujább, angol kertre hajazó, eklektikusabb része is, amely a Frare Blanc-patak átfolyásának köszönhető.

6. Parque del Turó de la Peira

Fotó: Wikimedia

Parque del Turó de la Peira

Ezt kell tudni róla: A Nou Barris negyedben található park ösvényei egészen 140 méteres magasságba visznek, ahonnan 360 fokos, festői kilátás nyílik Barcelonára, de főleg annak északnyugati negyedére. Innen csodás képeket lehet készíteni, miközben kicsit távol kerülsz a város zajától. Ez a kerület legrégebbi parkja, 1936 óta pihennek meg itt a helyiek és a nyugalomra vágyó turisták.

Miért látogass oda? A majdnem 8 hektárnyi zöld területe sok-sok piknikhelyszínnel vár, de ideális a focizni és más labdajátékokat játszani vágyók számára is. Sőt, a kijelölt terülteken pingpongozni, kosárlabdázni és röplabdázni is lehet, a kicsiket pedig négy játszótér is várja. Az egész olyan tehát, mint egy hatalmas oázis, amely menedéket nyújt a város zaja elől.

Plusz-tipp: Szinte minden hétvégén megnézhetsz egy focimeccset a Turó de la Peira Labdarúgó Klubhoz tartozó pályán, ahol a helyi szülők óriási ováció kíséretében drukkolnak a gyerekeknek. Itt valódi katalán hangulat vár majd!

AMI MÉG ÉRDEKELHET