A húsmentes élet fellegvárai

A vega turisták a mennyországban érezhetik magukat a következő helyeken.

Fotó: 123rf

Egyre többen vallják, hogy az élet élvezete nem csak a húst hússal elvű táplálkozással teljesedhet ki, lehet hódolni a hedonizmusnak vegetáriánus, illetve vegán életmód mellett is.

Válasszuk akár etikai, akár környezetvédelmi megfontolásból, akár pedig az egyéni ízlésünk miatt ezt a fajta étrendet, jót és jól enni utazás közben mindenki számára fontos. De merre induljon a nagyvilágban az, aki él-hal a növényi alapú étrendért? Csokorba szedtünk kedvenc úti céljainkat.

Izrael

Fotó: 123rf

Humusz

Tel-Avivot a világ vegán fővárosának is nevezik, hiszen egyes becslések szerint az ország lakosságának több mint 10%-a nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert. Nemcsak a humusz és a mi lecsónkhoz hasonló saksuka (shakshuka) „kötelező" itt, hanem például a grillezett padlizsánnal töltött lepénykenyér, a szábih (sabich) is.

Spanyolország

Fotó: 123rf

Tortilla patas

Ha zöldséges tapaszaikra gondolunk, vagy egy hűs gazpachóra, még a feketeöves húsevők sem fognak tiltakozni. A spanyol konyha azonban ezen felül is bővelkedik húsmentes fogásokban, mint a tortilla de patatas, az a burgonyás, omlett szerű ételük, amelyet szinte szó szerint minden sarkon megtalálunk.

Vietnám

Fotó: 123rf

Vietnámi vega tavaszi tekercs

Ideális desztináció annak, aki egyszerre vágyik képeslapokat idéző tájakra és a legjobb zöldséges falatokra. Az utazókat itt leginkább a friss fűszernövények – például bazsalikom, menta, koriander – használatával veszik le a lábukról. Leveseik, tekercseik mellett érdemes padlizsános ételeiket is kipróbálni.

India

Fotó: 123rf

Indiai palak paneer, azaz sajtkockák spenótos mártásban

Ha növényi alapú ételekről van szó, akkor a kontinensnyi ország megkerülhetetlen a témában. Köszönhetően gazdag és változatos fűszerhasználatuknak, még a megrögzött húsevőknek sem lesz egy szavuk sem az olyan fogások kóstolásakor, mint a szamósza, vagy a számtalan változatban készülő fűszeres zöldségraguk.

Grúzia

Foto: Unsplash

Khachapuri, tojásos-sajtos grúz lepény


Nem csak lenyűgöző tájai miatt bakancslistás úti cél, hiszen konyhája kiemelkedően izgalmas, sőt itt található a borkészítés bölcsője is. Zöldséges, tapas jellegű előételük, a pkhali mellett a kötelező kóstolni valók listáján ott találjuk sajttal és tojással sütött lepénykenyerüket, a hacsapurit is.

New York

Fotó: Getty Images

Vega burger szinte mindenhol kapható már

Az az étel, amit nem találunk meg a Nagy Alma utcáit róva, nagy valószínűséggel nem is létezik. A metropoliszban több mint nyolcmillió lakosának gasztronómiai igényeit elégítik ki éjjel-nappal, nem csoda, hogy a vegetáriánus és vegán utazók számára a világ nagyjából összes konyhájának húsmentes fogásait kínálják.

AMI MÉG ÉRDEKELHET