6 lenyűgöző világítótorony, ahol nyaralhatsz is

Ha különleges úti célra és igazán egyedi szállásra vágysz, akkor görgess lefelé!

Fotó: Getty Images

Észak-Európa vagy inkább Amerika? Te melyik tengerpart történelmi tornyában töltenél el néhány éjszakát?

A világítótornyok évszázadokon keresztül segítették a tengerészeket a tájékozódásban, de mostanság inkább történelmi látványosságként szolgálnak (mondjuk így is nagyon szerethetőek). Világszerte 21 600 világítótorony található, melyekből sajnos egyre kevesebb tekinthető meg belülről is. Számos tornyot már nem emberi kéz működtet, mindent gépesítettek, de sokat alakítottak át szállodává, panzióvá, a turisták legnagyobb örömére. Ezekből szemezgetve most hat olyan szállást mutatunk a világ legszebb világítótornyai közelében vagy azok belsejében, amelyeket érdemes felírni a bakancslistára. Jöjjenek a lenyűgöző tornyok!

A legrégebbi: Torre de Hércules (Coruña, Spanyolország)

Fotó: 123rfA 2000 éves Herkules-torony, azaz a Torre de Hércules

A világ legrégebben működő világítótornyát majdnem 2000 évvel ezelőtt építették az ókori rómaiak. A Spanyolország északnyugati partján található emlékmű az UNESCO Világörökség része. A közelében található Blue Ocean Penthouse-ból tökéletes kilátást nyílik a még mindig eredeti funkcióját betöltő 55 méteres (ebből 34,35 méter az eredeti, római épület, míg 21 méter az 1789-ben végzett korszerűsítés során került rá) építményre.

A hagyományos: Fanad Head Lighthouse (Letterkenny, Írország)

Fotó: Getty Images

Ezer mérföldes partvonal veszi körül ezt a látványos világítótornyot, ahonnan mindig hallani lehet a hullámok és tengeri madarak megnyugtató hangját. Az írországi Donegal megyében található Fanad világítótorony három bájos lakása (régebben a toronyőrök otthonául szolgáltak) egész évben várja a turistákat. A 2015-ben helyreállított helyiségek hagyományos jellegük mellett tökéletes kényelmet kínálnak. A világítótorony szállásai önellátóak, tökéletesen felszerelt konyhával, és minden egyes vendég profi, ám ingyenes idegenvezetést kaphat a világítótoronyban. Wifi nincs az épületben, éppen ezért tökéletes helyszínt nyújt egy jól megérdemelt digitális detoxra.

Az egzotikus: Galle Fort Lighthouse (Galle, Srí Lanka)

Fotó: Getty Images

Bár az eredeti tornyot 1848-ban építették a britek, a jelenlegi világítótorony 1940-ben készült el, miután egy tűz elpusztította az eredeti konstrukciót. 1988-ban az építményt többi részével együtt az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A Villa Aurora nevű ház a világítótoronnyal szemben helyezkedik el, és nem mindennapi kilátást kínál Srí Lanka legrégebbi fároszára és az Indiai-óceánra.

Előtted a Csendes-óceán: Pigeon Point Lighthouse (Fishmonger, Kalifornia, USA)

Fotó: Getty Images

A világítótornyot 1871-ben építették, hogy segítsenek a hajóknak elkerülni a Csendes-óceán sziklás és különösen veszélyes partszakaszát. Az építmény tövében található, eredeti világítótorony-házakat teljesen felújították és szállásként kínálják, melyekből lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Sőt, aki kedvet érez hozzá, akár egy izgalmas bálnalesre is becsatlakozhat.

A középkori: Chania Lighthouse (Kréta, Görögország)

Fotó: Getty Images

A világon az egyik legrégebbi és legszebb világítótorony munkálatait 1595-ben a velenceiek kezdték, és kisebb-nagyobb megszakításokkal hat éven át tartott. Az épület a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, ám csak 2006-ban esett át egy teljes felújításon. Ma már azonban tökéletes történelmi emlék, belülről sajnos nem látogatható, azonban így is nagy élmény mellette egy vízparti séta. Akit megigézett a környék és hosszabb távra maradna, annak ajánlott az Ambassador's Residence Boutique Hotelben megszállnia, amely a város régi kikötője mellett található egy felújított, 1890-es évekbeli villában.

Trópusi gyöngyszem: Diamond Head Lighthouse (Honolulu, Hawaii, USA)

Fotó: Getty Images

Az eredetileg 1899-ben épült torony a Csendes-óceán egyik legismertebb világítótornya. A közelében található Lotus Honolulu at Diamond Head-ben szállás is foglalható – a kilátás természetesen innen is pazar, és csak pár lépésre van tőle a híres Kaimana strand, ahol semmi más dolgod nincs, mint hallgatni a hullámokat, élvezni a hűs habokat és megízlelni a legfinomabb koktélokat. Mit gondolsz, menni fog?

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET