Top 6 szörfparadicsom Európában

Az Atlanti-óceán hol a kezdőknek, hol a profiknak kedvez.

ericeira szorf portugalia
Fotó: Getty Images

Aki valaha már szörfözött és egy kicsit is belelátott ebbe a szubkultúrába, tudja, hogy a szörfösök az egész világon „egy nyelvet beszélnek". A mozdulatok, a deszkák, a ruhák és még rengeteg dolog köti össze a szörfözés szerelmeseit, akik képesek napokat repülni egy-egy bakancslistás tengerpartért. Itt, Európában még az is fantasztikus élmény a világjáró hullámlovasoknak, hogy néhány órás utazással egyik szörfparadicsomból a másikba csöppenhetnek. Most ezeket mutatjuk meg!

1. Cotes des Basques, Biarritz, Franciaország

Fotó: Getty Images

A francia baszk régió délnyugati részén fekvő Biarritz városa híres elbűvölő építészetéről és természeti szépségéről, ráadásul a szörfözés megtanulásához ideális helyszín. Ha pedig már tudsz szörfözni, akkor az Atlanti-óceán első hullámcsapása után érezni fogod, hogy miért ezen a parton szervezik az országos és sokszor a nemzetközi szörfversenyeket is.

2. Foz do Lizandro, Ericeira, Portugália

Fotó: Unsolash

Ha szeretsz szörfözni és szórakozni nyaralás alatt, akkor a történelmi múltú Ericeira tökéletes úti cél számodra. Ez a kisváros csak 45 kilométerre van Lisszabontól, tehát akár össze is lehet kötni a szörfvakációt egy pár napos lisszaboni városnézéssel. Ez a hosszú óceáni partszakasz a világ 3 védett szörfrezervátumának egyike, és a kezdő szörfösöktől a haladókig az egész világról jönnek ide a sportolni vágyók. A szörfözés után az óvárosi részen rengeteg kis étteremben és kávézóban töltődhetünk.

3. Zarautz Beach, Zarautz, Spanyolország

Fotó: 123rf

A baszk tengerparti részen 2,5 kilométeres partszakaszon szörfözhetünk. A legtöbb szörfös visszatér erre a helyre, hiszen a hullámokon kívül a helyiek vendégszeretete és a kulináris élmények is felejthetetlenné teszik. A báránypörkölt, a grillezett tengeri ételek, a pintxos (baszk tapas), a juhsajtok és a helyi cider kihagyhatatlanok.

5. Woolacombe, Devon, Anglia

Fotó: Unsplash

Amellett, hogy Agatha Christie egyik kedvenc helye volt, Devon a szörfösök egyik imádott helye is. Anglia délnyugati részén található Devon, ahol Woolacombe szörfparadicsomában turisták és a helyiek szörföznek együtt. Az öböl mentén sok a zátony, így haladó hullámlovasoknak is élvezetes a part, ráadásul az ár-apály is folyamatosan formálja a homokot és így a hullámokat is.

4. La Zurriola, San Sebastian, Spanyolország

Fotó: 123rf

San Sebastianba kifejezetten azok érkeznek, akik a tökéletes szörfkalandot keresik, és tényleg az egész vakációjuk a hullámlovaglásról szól. Olyannyira a szörfözés van fókuszban, hogy a város tele van szörfboltokkal, szörfiskolákkal: ideális azoknak, akik már kicsit tudnak szörfözni, de régen álltak deszkán vagy éppen fejlődni szeretnének és oktatói segítségre van szükségük a haladáshoz. Nem mellékes, hogy a városban több Michelin-csillagos étterem is található. A városnak két nagy strandja van, ezek közül a La Zurriola a szörfparadicsom.

6. Cantinho da Baía, Peniche, Portugália

Fotó: Getty Images

A csodálatos óceánpart mellett akad sok néznivaló Penichében, ha elég volt a szörfözésből, akkor vegyük fel a legkényelmesebb cipőnket egy kis városnézéshez: érdemes megnézni a Nossa Senhora dos Remédios templomot, a Peniche-erődöt és hajózzunk el a Berlengas-szigetekre, ami az UNESCO bioszféra-rezervátuma. A szörfözés mellett a sznorkelezés, búvárkodás is életre szóló élményt nyújt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET