A 6 legfinomabb boros koktél

Keverd ki Európa legjobb hűsítő mixeit, garantáltan jobbak, mint a sima fröccs!

Fotó: Getty Images

Szikrázó napsütés, azúrkék égbolt, a levegőben madárcsiripelés és méhdongás – várnak a teraszok, a nyitott napernyők és a hűs borospalackok.

A fröccs 2013 óta nemzeti értéktárunk, a Hungarikum-gyűjtemény része, és bár nehezen tudnánk fejből mindet felsorolni, több mint 50 féle bor-szóda keverési arány létezik a magyar fröccskultúrában. Mindenkinek megvan a maga favoritja, a tikkasztó melegben kevés dolog esik jobban, mint egy jó kis bor szódával felhúzva. Lássuk, Európa borkultúrájában milyen hasonló bor alapú nemzeti italok hódítanak!

Olasz Negroni

Fotó: 123rf

Negroni

Nehéz elhinni, de az Aperol Spritznél is nagyobb rajongótábora van a világ második legkedveltebb koktéljának, a Negroninak. A Firenzéből származó ital ma is gróf Camillo Negroni 1920-as receptje alapján készül: egy rész Campari, egy rész gin, egy rész vermut (ürmösbor), narancshéjjal díszítve, jégen szervírozva.

Máltai Spricc

Fotó: Getty Images

Máltai spricc

Az elmúlt években vált a máltaiak sláger koktéljává a máltai spricc, amelyet ma már szinte minden étteremben megtalálni a forró szigetországban. Alapját a nemzeti ital, a bajtra (kaktuszfüge likőr) adja, amely se nem keserű, se nem édes; tökéletes viszont ahhoz, hogy két rész gyöngyöző rozé borral vagy proseccóval és ízlés szerinti mennyiségű szódával keverve oltsa a szomjunkat.

Osztrák Tiroler

Fotó: Getty Images

Tiroler

A zöldveltelinik és rajnai rizlingek hazájában a nyári meleget leginkább a nálunk is ismeretes bodzaszörppel és pezsgővel készült Hugo cseppjei hűsítik. Emellett a sógorok nem vetik meg a fröccsöt sem, azonban nem lennének osztrákok, ha nem húznák fel italukat egy rész Almudlerrel: a Tirolerrel könnyű szerelembe esni.

Spanyol Sangría

Fotó: 123rf

Sangría

A forró mediterrán vidéken számtalan nemzeti bor alapú koktél létezik: innen származik a mimóza (cava és narancslé) és a Kalimotxo (vörösbor fröccs), a leghíresebb viszont alighanem a sangría. A legtöbb spanyol baráti és családi beszélgetés mellé előkerül egy-egy jól behűtött kancsó. Alapját a vörösbor mellett brandy, szóda és számtalan gyümölcs szolgáltatja.

Német Kir

Fotó: Getty Images

Kir

A nemzet, amely szinte mindenből képes fröccsöt, vagyis spritzet készíteni. A fehérbornak és az almabornak is szívesen emelik ki az aromáit Sprite-tal vagy citromos szódával, emellett pedig a franciáktól kölcsönvett koktélokat, a Kirt (feketeribizli-likőr és bor) és a Kir Royalt (feketeribizli-likőr és pezsgő) is sajátjukként tisztelik.

Francia French 75

Fotó: 123rf

French 75

A champagne alapú koktéloknak külön szakirodalmuk van, és nem is lehet olyan teraszos bisztrót találni Párizsban a Szajna partján, amely ne tartana legalább 4–5 féle pezsgőkoktélt az itallapján. Közülük is a legősibb a French 75 koktél, amelyet 1915-ben kevertek ki először: gin, cukor, citromlé és valódi francia pezsgő házasítása champagne kehelyben szervírozva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET