6 érdekesség Nicaraguáról, Közép-Amerika hídjáról

Ha Latin-Amerikába tervezel utazást, akkor Nicaragua nagyon jó választás, mindjárt kiderül, miért!

Fotó: Shutterstock

Nicaragua az úgynevezett amerikai kontinenshídon terül el, vagyis Észak- és Dél-Amerika között fekszik. Már a földrajzi elhelyezkedési is rendkívülivé teszi, na de miért hallunk róla kevesebbet, mint a többi karibi országról?

A Magyaroszágnál másfélszer akkora, 6,7 millió lakosú Közép-Amerikai ország nem leggyakoribb karibi desztináció, ennek az az egyik oka, hogy a rendkívül hosszú Karib-tengeri partszakasza nagy részben lápos, mocsaras, de persze vannak olyan szép strandokis , ahol lehet fürdeni, sportolni és napozni. Az országot északról Honduras, délről Costa Rica fogja közre és legalább olyan gazdag az élővilága, mint a szomszédos országoknak, hatalmas érintetlen erdők, tájak várják, hogy felfedezd magadnak. Néhány tényleg lenyűgöző természeti adottságnak ad otthont, például több aktív vulkánnak és Amerika tizedik legnagyobb tava is ott található, a partok és a hegyek is rengeteg sportolási lehetőséget adnak. Nézzük, miket érdemes még tudni erről a csodálatos trópusi országról!

A legnagyobb Közép-Amerikai ország

Nicaragua a 129 494 négyzetkilométeres területével a legnagyobb a közép-amerikai államok közül. 2021-ben a becsült lakossága 6 723 544 fő volt. Az ország legnagyobb városa Managua, amely egyben a főváros is, ahol 1 073 000 ember él. Ha szereted a meleget, ebbe az országba bármikor utazhatsz, hiszen az évi középhőmérséklet 26, 9 fok, májusban átlagosan 28, januárban 25 fok van. Ha az esőt és sarat nem annyira kedveled, akkor májustól októberig inkább ne ide foglalj nyaralást.

Mit jelent a szó: Nicaragua?

A 15. és 16. században a nicaraói őslakosok a mai Nicaraguai-tó környékén éltek. Amikor a spanyol telepesek megérkeztek a nicarao szót spanyol agua (víz) szóval kombinálták, hiszen nemcsak két hosszú tengerpartja (Csenes-óceáni és Karib-tengeri), hanem még egy hatalmas tavuk is van.

Kettős gyarmatosítás

Nicaragua az egyetlen Latin-Amerikai ország, amelyet a spanyolok és a britek is gyarmatosítottak. A spanyol konkvisztádor, Gil González Dávila 1522-ben volt az első európai, aki a mai Nicaragua területére lépett. A britek 1633-ban kezdték meg Nicaragua gyarmatosítását, és az ország 1860-ig Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozott.

A világ egyik legaktívabb vulkánja

Fotó: Shutterstock

Momotombo vulkán

Több mint 40 vulkán szegélyezi Nicaragua csendes-óceáni partvidékét, ezek közül 19 aktív vulkán. A Momotombo és a Masaya a legaktívabb vulkánok az országban, utóbbi a fővárostól, Managuától csak 20 km-re délre köpködi a hamut és füstöt.

A nagy tó

Nicaraguában található Közép-Amerika legnagyobb tava, a Nicaraguai-tó, amelynek területe 8264 négyzetkilométer, 26 méter mély – ezzel Amerika 10. és a világ 19. legnagyobb tava. A Nicaraguai-tó édesvize a San Juan folyón keresztül a Karib-tengerbe folyik.

Nincs utcanév

Fotó: Shutterstock

Ahogy fentebb írtuk, nicaraguai vulkáni kordillera miatt az országban rengeteg aktív vulkán van, éppen ezért a földrengés is gyakori.1972-ben egy földrengés olyan súlyosan megrongálta Managuát, hogy az egész addig rendszetett utcarendszer eltűnt, így az újjáépítés után csak összekuszálódott volna. Manapság a legtöbb utcának nincs neve, és a helyeknek az ott lévő tárgyak, házak, szobrok, hidak alapján adnak nevet. Ha például szállás szeretnél foglalni, akkor a hotel címe valahogy így fog kinézni: az iskolától délre, a kolostor előtt található, a közlekedési lámpától a harmadik utcában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET