5000 dollárba kerül, ha megkeresed a világ legmagasabb fáját

A védett területen nem érdemes letérni a kijelölt ösvényekről.

Fotó: Unsplash

Az Amerikai Egyesült Államok erdészei nem finomkodnak, ha vadonban, védett területen környezetkárosításon kapják a kíváncsi túrázókat: magas pénzbírság és börtönbüntetés jár azoknak, akik nem tartják be a szabályokat.

A világ legmagasabb (115, 92 m) fája egy tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens), amely az Egyesült Államok Humboldt Redwood Állami Parkjainak egyikében magasodik és a Hyperion nevet adták neki. Eddig a környezetvédelmi területen elnézőek voltak a szabályszegő turistákkal, ám a nemzeti park vezetői augusztusban bejelentették, hogy súlyos büntetés vár azokra, akik letérnek az ösvényekről.

Fotó: Shutterstock

Redwood Nemzeti Park, Egyesült Államok

Többek között a Redwood Nemzeti Parkokban (Kalifornia) találhatóak ezek az igen látványos faóriások, amelyek rengeteg látogatót vonzanak egész évben. A tengerparti mamutfenyő csak Kaliforniában őshonos, így a még megmaradt fákra nagyon vigyáznak, védelmükre 17 nemzeti parkot hoztak létre az államban. A parkokat úgy alakították, ki, hogy egyik ösvény se vezessen a Hyperionhoz, mert ha minden nap több száz turista meg szeretné nézni a növényt, az nagy pusztítással járna, lerombolná a fa környezetét, azzal pedig ártanának ezeknek a több száz éves élőlényeknek.

A mamutfenyők akár 3000 évig is élhetnek.

Hyperion, az óriás

Fotó: Shutterstock

Hyperion, az 115 méteres fa

Mivel a park látogatói közül sokan nem maradtak a kijelölt ösvényeken, és saját szakállukra akarták a vadonban megtalálni a legmagasabb fát, idén komoly büntetéseket vezetnek be. Aki a tiltás ellenére felkeresi Hyperiont, annak 6 hónapos börötnbüntetésre és 5000 dolláros pénzbírságra kell számítania. Egyébként a Hyperion az erdő egy eldugott zugában van, egyáltalán nem könnyű fellelni, éppen ezért csak 2006-ban fedezték fel és mérték le.

AMI MÉG ÉRDEKELHET