5 úti cél, ahova jobb télen utazni

Hideg, havas, gyönyörű helyeket mutatunk, ahol akár heteket is eltölthetünk anélkül, hogy unatkoznánk.

Fotó: Getty Images

A trópusi nyaralóhelyek a meleg tengerrel és a párás, langyos levegővel igen csábítóak és sokan fel is keresik az ilyen szigeteket az év első heteiben. Mi most mégis inkább olyan helyeket ajánlunk, amelyek a télből hozzák ki a legtöbbet!

Hegyek és tavak: St. Moritz, Svájc

Fotó: Shutterstock

St. Moritz

Az Alpok lankáin kirándulni is jó, de még síelni? A hóborította hegyeknél nem sok szebb látvány van és St. Moritz-ban található Európa egyik leghosszabb, 4000 méter hosszú kivilágított sípályája Chastelets-ben. Az üdülőhely a St. Moritz-tó partjára épült, így egyedülálló a látvány és az élmény a hegyekben. Van a környéken gyógyfürdő, téli bobpálya, mindenféle téli sportra van lehetőség, rengeteg jó étterem és szórakozóhely vár. Mivel a város a hóhatárhoz közel van, január és március között szinte garantált a jó hó.

Onszen és síelés – Niseko, Japán

Fotó: Getty Image

Japánról, mint úti célról két dolog jut mindenkinek eszébe: a tavaszi cseresznyevirágzás és Tokió – egészen addig, amíg nem látják télen a japán szigeteket! Ott van például Hokkaidó szigete, ahol van egy 2191 hektáros profi síterep és a csodálatos Yōtei-hegy, amely egy aktív rétegvulkán. Niseko Village-et úgy építették ki, hogy minden oda érkező, téli sportokat kedvelő utazónak minden igényét kielégítse, még onszenek, azaz japán gyógyfürdők is vannak, ahol egy hosszabb outdoor program után felmelegedhetünk. Az onszeneknek sajátos fürdőzési szabályai vannak, amelyeket illik betartani, például kemikáliákat, szappant, fürdősókat nem szabad benne használni, és általában geotermikus (vulkáni) eredetű a termálvíze.

Gleccsermászás – Vatnajokull, Izland

Fotó: Shutterstock

Harapást szőrével! Ha már olyan helyre megyünk, ahol sosincs meleg, még nyárra is vinnünk kell a téli bakancsot és kabátot, nézzük meg akkor, amikor a teljes pompájában láthatjuk. Izland pont ilyen! Izlandon nemcsak a sarki fényt csodálhatod meg ilyenkor, hanem a gleccsereken is túrázhatsz: a Vatnajokull jégbarlang (a Vatnajokull egyébként Európa legnagyobb gleccsere) például tökéletes úti cél azoknak, akik szeretik ezt a feelinget és kedvelik a kihívásokat, de nem akarnak életveszélyes helyen jégtúrázni. Ezen a gleccseren van teljesen kezdőknek és profiknak való terep is, mindenhova túravezetővel mehetünk csak, egy túra nagyjából 4-5 órás és fenti a képen is látható csodálatos kék-fehér jégbarlangokon vezet át.

Szánkózás Tirolban – Ausztria

Fotó: Getty Images

Tirol történelmi tájain minden évszakban van mit csinálni, nem lehet betelni sem a nyári zöld-bocis, sem a téli havas lankák látványával. Nyáron szuper túrahely, télen a síelés mellett érdemes kipróbálni az egyedülálló tobogán- és szánkópályákat. Tirolban összesen 750 km szánkópálya vár – ez elképesztő szám és elképesztően sok vidám pillanatot ígér. Területtől függően van, ahol felvonóval kell visszamennünk a pálya tetejére, de van olyan is, ahol magunknak kell felhúzni a szánkót a starthoz. A pályák nagy része kivilágított, úgyhogy akár azt is megtehetjük, hogy napközben síelünk, este meg csúszunk párat szánkóval. Ha pihenőnapot tartunk, akkor feltétlenül látogassunk el az Ötzi múzemba!

Jégbúvárkodás – Sermilik-fjord, Grönland

Fotó: Getty Images

Grönland nem az a hely, ahova bármikor is bikinivel indulnak el a turisták, tehát az utolsó tippünk sem egy trópusi szigetre szól. Grönlandon bármerre nézel, jéghegyeket, fjordokat és havat látsz, a legnagyobb gleccserek a víz alatt is folytatódnak, így akár 25 méteres mélységbe is merülhetünk, ha víz alatti jégtömbökben szeretnénk gyönyörködni. A kristálytiszta tenger és benne a jéghegyek látványa nem mindenkinek adatik meg, és azoknak sem sokáig már... Ha nem tartasz a hidegtől és tapasztalt búvár vagy, akkor ez egy kihagyhatatlan tétel lehet a bakancslistádon. Plusz jutalom az este látható északi fény!

AMI MÉG ÉRDEKELHET