Desszerttúra az USA-ban – Sütik államról államra

Ezúttal nem a legismertebb sütiket mutatjuk, hanem a tradicionális, ünnepi variációkat.

Fotó: Shutterstock

Rengeteg amerikai film fő- vagy mellékszereplője egy finom sütemény, egy extra édes, nyúlós, mázas brownie vagy egy ragacsos-cukorbomba. Ha te is mindig nyálcsorgatva nézed a filmek útmenti bisztróinak pitéit vagy a rendőrök fánkját, akkor most mutatjuk, milyen édességeket érdemes megkóstolni vagy akár otthon elkészíteni.

Shave ice (jégkása), Hawaii

Fotó: Shutterstock

Nálunk a jégkása terjedt el, Hawaii-on pedig a jégdara, amit különféle színes, ízesített szirupokkal öntenek le, szívószállal és/vagy kanállal fogyaszatják. De hogy került a trópusi szigetre ez a desszert? A cukorültetvények dolgozói révén érkezett Hawaiira Japánból, ahol a kakigori már évszázadok óta népszerű édesség volt. Honnan a neve? A tömör jégtömbből „leborotválják" a jégpelyheket, amelyek felszívják a szirupot. Ohauban található a legrégebbi jégkásázó hely, a Matsumoto Shave Ice, amelyet 1951-ben alapítottak, az üzletben rengeteg helyi és külföldi is rendszeresen sorban áll a hűsítő finomságért. A megszokott ízek mellett, mint az eper, vanília vagy a rágógumi, olyan különlegességek is vannak az ízek között, mint a sűrített tej vagy adzuki bab.

Key lime pie, Florida

Fotó: Shutterstock

Lime pite

A hollywoodi filmek rendszeres visszatérő szereplője a citromos pite, nos, Floridában a lime-os változata terjedt el. Egy igazán hűsítő, krémes finomság, amit bármilyen alkalomra elkészíthetsz, ráadásul nagyon egyszerű recept, a kezdőknek is sikere lesz vele. Története régre nyúlik vissza: Florida nagy lime-termesztő régió volt, tehát mi másból készülne a helyi finomság, ha nem a sárgás-zöldes fanyar gyümölcsből, ma már főleg import lime-ból készül a pite, de az elkészítése ugyanaz. A sütemény alját képező darált, vajas graham kekszre egy cukros sűrített tejből, lime-léből, reszelt lime-héjból készült puding állagú krém kerül. A pitét jól lehűtik, hogy megdermedjen a krém és összeérjenek az ízek, majd tálaláskor friss tejszínhabbal kínálják.

Csokis-diós pite, Kentucky

Fotó: Shutterstock

Ez a pite olyan fontos Kentuckynak, hogy még jogi csatákba is belementek, hogy hivatalosan is az ő helyi süteményük legyen ez a pite, de sajnos levédette egy cég a „helyi sütit". A desszert nevét más nem is használhatja, csak az a vállat, akié a védjegy. A louisville-i Kern's Kitchen azt állítja mai napig, hogy csak egyetlen ilyen pite létezik, amelyet először 1954-ben ők készítettek, és a Derby-Pie® néven fut, 2021 óta hivatalosan is övék a védjegy. De mit tudhat ez a sütemény, ha ilyen hercehurca folyik a nevéért? Kóstold meg, és kiderül! A nagyon egyszerű receptet itt találod.

Buckeyes (vadgesztenye), Ohio

Fotó: Shutterstock

Amilyen szép, olyan egyszerű ez az édesség. A kis csokis golyók az Ohióban őshonos vadgesztenye termését szimbolizálják, és általában karácsonyra készítik el, azonban ne tévesszen meg a külső, a süti nem szelídgesztenye-masszából van! Ehhez a sütés nélküli édességhez csak golyóra formázott mogyoróvajra és megolvasztott étcsokoládéra lesz szükséged. A falatnyi édességeket állítólag az 1960-as években Gail Tabor ohiói lakos készítette először, és az Ohio Állam-Michigan futball-mérkőzéseken osztogatták, ahol akkora sikert aratott, hogy az egész államban elterjedt.

Bananas Foster, Louisiana

Fotó: Shutterstock

Ez a recept is rendkívül egyszerű: a banánt, vajat, barna cukrot, fahéjat, rumot és banánlikőrt egy serpenyőbe teszik. alacsony lángon melegítik. A desszert különlegessége valójában a tálalásban rejlik, hiszen meggyújtják és flambírozzák az alkoholban úszó gyümölcsöt, majd végül tejszínhabot vag vaníliafagyit szoktak mellé kínálni. A New Orleans-i Brennan's étteremben álmodták meg ezt a desszertet Richard Foster, a New Orleans-i Bűnügyi Bizottság elnöke tiszteletére rendezett vacsorára 1951-ben.

Biscochitos, Új-Mexikó

Fotó: Getty Images

Ezt az ánizsos, fahéjas cukorral megszórt sütit a korai spanyol gyarmatosítók hozták Új-Mexikóba. A biscochito 1989 óta az állam hivatalos sütije. A gyakran sertészsírral készült tésztát vékonyra kinyújtják, és formákat szúrnak ki belőle, 10-12 perc alatt megsül és ha készen van, fahéjas cukorban megforgatják. A biscochitót karácsonykor, esküvőkön és egyéb ünnepségeken is kínálják. Ha az ünnepekre el szeretnéd készíteni, itt találsz részletes receptet a tradicionális süteményhez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET