5 tó, amit télen is látni kell

A befagyott tavak látványa is magával ragadó, itt-ott még korcsolyázhatunk is.

Fotó: Getty Images

Február másodika a vizes élőhelyek világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban a madarak védelme érdekében. Ennek apropóján gyűjtöttük össze azt az öt tavat, amely minden évszakban, így most, télen is kiváló élményt nyújt.

1. Arlói-tó – Borsod titkos gyöngyszeme

Fotó: Instagram

Sokak számára ismeretlen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Arló községében található Arlói-tó. A Hódos-patak völgyében rejlő csoda többek közt arról híres, hogy földcsuszamlás révén keletkezett, ami igen ritka, hiszen Európában a borsodi tavon kívül csak az erdélyi Gyilkos-tó „született" így. Egy hegyoldal lecsúszott, az alatta kivájt bányajáratokban lezúduló homok pedig elzárta a forráspatak útját. Az Arlói-tó nyaranta családok százait látja vendégül. A partján kiépült Suvadás Ligetben található strandot árnyas fák veszik körül, így akár egész nap élvezhető a víz közelsége. Igazi mediterrán hangulat uralkodik a nádtetős napernyőknek köszönhetően, jó időben pancsolni és vízibiciklizni is lehet – sőt kedvelt horgászparadicsom.

Nemcsak nyáron, de most, télen, hideg időben is ugyanolyan élményt nyújt a Gyilkos-tó „kistestvére". A csodás faházak, a körülötte magasló dombok, a fenyveserdők, a vízben elnyúló stégek látványa egészen elképesztő, főleg, ha hótakaró is borítja. A bátrabbak fel is mászhatnak a suvadás hegy tetejére, ahonnan a tó és környezete szépsége tárul elénk. Sok-sok madár otthona ez a táj, így különleges füttykoncert kísérheti utunkat.

Ezt érdemes megnézni a környéken:

Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki cseppkőbarlang

Érdemes útba ejteni a közelben található Aggteleki cseppkőbarlangot, ami a gyerekeknek is nagy élményt jelent. Illetve, ha az időjárás engedi, érdemes megnézni az Aggteleki Nemzeti Parkot például biciklivel. Ugyancsak közel van a Bükki Nemzeti Park is, amely sok különleges védett madár otthona. És akinek belefér, érdemes elautózni Szilvásváradra, (ez kb. 30 perc autóút), és felfedezni a környéket, elsétálni a Fátyol-vízeséshez, amely télen is lélegzetelállító látványt nyújt.

2. Szálkai tó – A legtisztább levegő ereje

Fotó: Instagram

Szálkai-tó

A mára 67 hektáros tolnai megyei tavat 1977-ben kezdték el feltölteni a Lajvér patak elrekesztésével. A szándék víztározó és egy komplex kirándulóközpont létrehozása volt, hiszen a patak teljes vízgyűjtő területe ipari üzemektől mentes környezet, csodás erdőkkel. A gátakkal elválasztott tavak között találunk vízi sportokra, fürdésre, télen korcsolyázásra alkalmasat is – ennek mindig érdemes utána olvasni az aktuális időjárás függvényében! Szálka falu többek között arról híres, hogy 1891-ben itt vadászták le a Szálkai 22-es néven híressé vált gímbikát, amelynek agancsa sokáig világrekordnak számított. De nem csak ez teszi különlegessé a falut: a kiváló mikroklímának köszönhetően ez az ország egyik legtisztább levegőjű települése. A tavat érinti a Dél-Dunántúli Kéktúra is. Ennek útvonalán a festői környezetben lévő grábóci szerb ortodox kolostor 4 kilométeres túrával érhető el. A Szálka-Kismórágy-Mórágy-Bátapáti 15 kilométeres túra inkább haladóknak ajánlott, ennek a végpontjában található a Tűzkő-birtok borászatának központja, ahol érdemes beszerezni néhány jó vöröset. A hosszabb útvonal a biciklizés szerelmeseinek is nagyon ajánlott, a kacskaringós szerpentinek csodás erdei környezetben futnak.

Ezt érdemes megnézni a környéken:

Fotó: Getty ImagesSzekszárdi borvidék

A Szálkától 14 kilométerre található Szekszárd számtalan látnivalóval, akár biciklivel is ajánlott, de ha csak egy nap van a felfedezésére, érdemesebb autóba ülni. Az egyik legjelentősebb magyar borvidék központjában nyilván a pincelátogatások jelentik az egyik legfőbb vonzerőt, de aki itt van, ne hagyja ki a Béla tér épület-együttesét, különös tekintettel a megye-háza udvarán található Árpád-kori kolostorromra. A Garay térre tartó sétáló utcát sem érdemes kihagyni. A Béla tértől 80-100 méteres sétával elérhető a Babits-ház, itt nőtt fel a költő, és mellette található az idén 100 éve született Mészöly Miklós emlékháza. A Kálvária-domb tetején található kilátóból nem csak az egész város, de a dombvidék nagy része is belátható.

3. Széleskő-bányató, a tengerkék álom

Fotó: Instagram

Széleskő bányató

A Heves megyében található Széleskő bánytavat sokan csak apci tengerszemként emlegetik Apc község közelsége miatt. Az eldugott tó a helyi kőbányászat következtében, mesterségesen alakult ki, a kitermelt kő helyét a talajvíz és a csapadék töltötte meg. Ez semmit nem vesz el a szépségéből, lenyűgöző látvány nyújt bármelyik évszakban a meredek szikláktól körülölelt tó, ahol olyan csend honol, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Nyaranta sokan horgásznak, sátraznak, raknak tüzet a partján, sütögetnek, sőt búvárversenyeket is rendeznek az 5-10 méteres vízben. Élővilága, növényzete is rendkívüli: több különleges lepkefaj és a fokozottan védett pannon gyík is megtalálható a környékén. Egy rövid túrával megnézhetjük az elhagyott bányaterületet, a Kopasz-hegy felfejtett vörös andezit-rétegét. Mindenképp készüljünk egy jó túrabakanccsal, sok helyen csúszós terep fogad minket.

Ezt érdemes megnézni a környéken:

Fotó: Instagram

Hollósdomb, Szurdokpüspöki

Megéri bemenni a hangulatos utcákból álló Apcra is, a falu közepén megnézhetjük a Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus templomot. A közelben található Szurdokpüspöki, ami a Hollósdombon található szent kútjáról híres. A több ezer éves kutat Magyarországi három leghíresebb szent kútja között tartják számon. Mátyás kora előtt a település egyike volt az ország szakrális központjainak Esztergom és Kalocsa mellett. Rengeteg ember zarándokolt erre a helyre, mert úgy tartották, aki ennek a kútnak a vízéből ivott vagy megmosakodott benne, az kigyógyult betegségeiből.

4. Vadása-tó, a túrázók favoritja

Fotó: Instagram

Vadása-tó

Az Őrség leghíresebb tava, mégis a környék lakói járnak leginkább ide, pedig messzebbről is érdemes nekiindulni, nem fogunk csalódni – úgy tartják télen még vadregényesebb az egész. Szépséges dombok veszik körül a Vadása-tavat, amelyet az azonos nevű patak vizének felduzzasztásával kezdtek kialakítani a hatvanas évek végén, de mellette másik 12 forrás is táplálja. Elnevezése onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, akik lyukakat ástak a patak mentén, így lett a patak neve vad-ásta, vagyis vad által ásva, tehát Vadása. Két tó is várja az idelátogatókat: a kisebbik a horgászok kedvence, gyönyörű erdő veszi körül, tuskók állnak ki belőle, a nagyobbik a strandolók kedvelt törzshelye. Itt hosszú stégek nyúlnak be a vízbe és kacsák élik boldog, szabad életüket. A tó mentén futnak össze az Őrségi Nemzeti Park turistaútjai, így a festői tájegység felderítését érdemes innen kezdeni, akár gyalogosan, akár biciklivel kelünk útra. Érdemes végig menni a 4 kilométeres Malomgát tanösvényen (babakocsival nem járható és nyáron is zárt cipő javasolt), amelynek témája az egykori őrimagyarósdi földvár története, a Magyarósdi-patak és a Vadása-tó élővilágának bemutatása.

Ezt érdemes megnézni a környéken:

Fotó: Instagram

Pankaszi harangláb

A Pankaszon található szoknyás harangláb 1755 óta áll büszkén a település legmagasabb dombján. A jórészt tölgyfából épült, jellegzetes őrségi műemlék érdekessége, hogy a toronytörzs és a sátortető szerkezeti részei megfelelő állapotban maradtak, így az idők során az egyéb szerkezeti elemeket könnyen tudták cserélni a torony lebontása nélkül. A harangláb szabadon látogatható – persze világosban érdemes –, a környék nincs lekerítve. A közeli Szőce szintén nagy élmény nyújt, de erre több időt kell szánni. A szőcei tőzegmohás láprét csodálatos élővilágával és az őrségi rétek kezelésével ismerteti meg a nagyokat és a kicsiket. Utóbbiaknak külön élmény az egy kilométeres pallósoron haladó tanösvény, hiszen az egyensúly-játék külön izgalmat jelent.

5. Tihanyi belső – kutyák és gazdák kedvence

Fotó: Instagram

Tihanyi Belső-tó

Ha Tihany, akkor Balaton és levendula. Viszont ennél sokk több élményt nyújt a Balaton parti község, mégpedig egy különleges tóval, ami megér egy misét, meg persze egy nagy csatangolást. A vulkáni tevékenység eredményeként kialakult Belső-tavat könnyedén körbe lehet sétálni, futók kedvenc „sportpályája". Régen libákat legeltettek itt a helyi lakosok. A víz felett látható a Bencés Apátság kettős tornya, jobb időben egy padon ülve hosszú percekig csodálhatjuk, ha szerencsénk van, és nem fúj a szél, a látvány a vízen tükröződik vissza. Sétánk során megnézhetjük a kerítéssel elzárt magyar szürke szarvasmarhákat, akik kíváncsian fogadják az emberek közeledését. Számos madárfajnak ad otthon a Belső- tó, és a horgászok is örömmel várják a kapást a parton, hiszen az 1960-as évek óta ez az ország legnagyobb horgászparadicsoma. A kutyások is szeretik, itt ugyanis a kis kedvencek úsztatása teljesen legális. A csónakkikötő stég környékén tábla jelzi, hol csobbanhatnak be az ebek. Amint lehetséges, érdemes bemenni a Levendula Házba, illetve egy kis sétával könnyedén elérhető Aranyház-gejzírkúp és az Újlaki templomrom is – ezt kizárólag száraz, tiszta időben érdemes felkeresni, amikor már később sötétedik.

Ezt érdemes megnézni a környéken:

Fotó: Pixabay

Tihany, Bencés apátság

Az a szerencse, hogy nem nagyon kell kimennünk Tihanyból, ha látnivalókra vágyunk. A Bencés apátság körül is jó nagyot lehet sétálni, szintén pazar kilátás vár minket. A Ciprián-forrás is méltán híres, ez az egyetlen látható forrás Tihanyban, ami állítólag a Belső-tó vizét is táplálja. Vagy ott vannak az orosz szerzetesek által vájt kőbarlangok, a Barátlakások, amelyekben nem csak éltek a XI. században, de azokban temetkeztek is. Mindenképp misztikus, titokzatos látvány nyújtanak. Ha pedig már autóban ülünk, akár balra, akár jobbra indulunk, a téli Balaton látványa, atmoszférája felejthetetlen – köze sincs a nyári, megszokott hangulathoz.

Szöveg: Sinkó Edit

Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET