6 tipp repülésfóbiásoknak

Így nyugtasd meg magadat, ha összeráz a repülőgép a magasban!

Fotó: Getty Images

Nagyon szerencsés, aki még soha nem repült viharban, villámlásban életében, sajnos egy rázósabb szakasz bármikor bekövetkezhet, és olyankor még azok is szoktak kicsit félni, akik amúgy nem rettegnek a repüléstől. Most azoknak adunk tippeket, akik a felszállástól a landolásig idegesen markolják a karfát!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy elkerül az utazási betegség (ha mégis szenvednél tőle, van 13 tuti tippünk ellene), akkor is lehetsz feszült a levegőben, nehéz megszokni, hogy mindenféle környezeti hatásnak ki vagyunk téve a repülőn és mindössze egy ember, a pilóta kezében van a sorsunk. A legjobb, ha ebbe bele sem gondolsz, amikor felszállsz, koncentrálj arra, hogy kivételes élményben van részed és milyen kalandok, élmények várnak a célországban!

Turbulencia, a mumus

Kutatások kimutatták, hogy a szorongó utasok nagy része a turbulenciától fél (az utóbbi 2 évben még ott volt a koronavírustól való való félelem is), ami a repülés természetes velejárója. Aki már ült valaha repülőn, tapasztalta, hogy a rázkódáshoz elég egy felhőn átrepülni, vagy ha tengerparton szállunk fel vagy le, akkor ott garantáltan lesz szél, ami megdobhatja a gépet. De mi is az a turbulencia, amitől annyira félünk? A fizika egyik területe az áramlástan, amely ezzel a hatással foglalkozik. Ha a levegőben megváltozik hirtelen az áramlási közeg, például változik a légnyomás, hőmérséklet vagy a szélsebesség, esetleg légörvény jön létre, akkor turbulencia is létrejöhet. A legtöbbször ezek rövid szakaszok, amiken hamar túljut a gép, de olyan is előfordul, hogy egész út alatt követik egymást a kellemetlen rázkódások – erre az esetre vannak tippjeink.

Józan ész

Fotó: Getty Images

Ha viharba kerül a géped, az első, ami jusson eszedbe, hogy minden repülőgépet úgy terveztek, hogy simán átrepüljön a turbulencián. A gép, amin ülsz ép, rendszeresen ellenőrzött jármű, a pilóták pedig jól képzett, profi szakemberek, akiket erre maximálisan felkészítettek. Bármilyen nehéz, támaszkodj a tiszta tényekre, hogy a légikatasztrófák milyen ritkák és a légörvények, viharok milyen hétköznapi események a repülésben. A pilóták, ha szükséges, úgyis előre jelzik a turbulenciát, hiszen a radaron látszanak a ciklonok, viharok, ha pedig hirtelen érkezik, akkor is útközben tájékoktatni szokták az utasokat pont azért, hogy megnyugtassák azokat, akik izgulnak.

Légzőgyakorlatokkal az idegesség ellen

Még a szárazföldön tanulj meg olyan gyors, relaxációs gyakorlatokat, amelyek könnyen megnyugtatnak. A lassú légzés megnyugtatóan hat az idegrendszerre és a vérnyomásra. Ha van egy bevett meditációs technikád, akkor bátran használd a levegőben is. Jó lehet, ha mondasz magadban egy verset, vagy színeket keresel: pl. keress 5 piros, 5 sárga és 5 kék tárgyat a repülőn. Vagy számolj visszafelé 1000-ből, a lényeg, hogy eltereld a figyelmedet a szorongás tárgyáról.

Beszélgess vagy nézz filmet!

Használd ki a repülési időt és hallgass hangoskönyvet, olvass, fejts rejtvényt, nézz meg egy filmet! Ha ezek nem tudnak kikapcsolni, akkor beszélgess – ez a legjobb megnyugtató tevékenység, és ha egyedül utazol, de nagyon félsz, akkor bátran mondd el a melletted ülőnek, hogy szorongsz és jól esne beszélgetni, hogy eltereld a figyelmedet.

Rosszullét ellen jég

Akik nem a lezuhanástól félnek, azok általában attól tartanak, hogy rosszul lesznek repülés közben. Ha úgy érzed, kezdesz rosszul lenni, akkor rögtön szólj a légiutas-kísérőnek, kérj tőle jégakkut vagy hideg vizet, amit lassan kortyolgatva fogyassz el. A jégakkut tedd a tarkódra, ez bizonyítottan segít az émelygés leküzdésében. Olyan is előfordul, hogy a szorongás vezet rosszulléthez, ezért is érdemes megtanulni egy meditációs gyakorlatot!

Ülj át!

Ha nincs teljesen tele gép, akkor kérdezd meg a légiutas-kísérőt, hogy átülhetsz-e olyan ülésbe a gép elején, ahol kevésbé érezni a rázkódást. A szárnynál és a gép végében általában jobban érezhető a turbulencia. Az is segithet, ha nem ablaknál ülsz és nem látod a gép mozgását, plusz ilyenkor közelebb vagy a közlekedő folyosóhoz és a stewardess könnyebben meg tud nyugtatni egy-két szóval.

Bátran kérj segítséget!

Sok pilóta ott áll a boardingnál és üdvözli az utasait, megnézi, milyen hangulatban vannak, a légiutas-kísérők és a pilóták könnyen kiszúrják az aggódó, izgatott, feszült utasokat – meg persze a problémásokat is –, előfordul, hogy valaki annyira fél, hogy sír vagy remeg. A profik látják ezt és megkérdezik, hogy segíthetnek-e valamiben. Ilyenkor nem feltétlenül a táskád felrakására gondolnak, hanem mentális támogatást szeretnének nyújtani. Ha van nagyon szorongó utas a gépen a pilóta is többször elmondja, hogy a géppel minden rendben van, a személyzet felkészült és bárkinek bármire szüksége van, akkor vegyék igénybe a segítségüket. A stewardesseket erre is kiképzik, pontosan tudják, milyen eszközökkel tehetik kellemesebbé az utadat!

AMI MÉG ÉRDEKELHET