Éjszakázz a csillagok alatt!

5 szuper sátorozó és bivakhely Magyarországon.

Fotó: Getty Images

Fogj egy fejlámpát, egy fogkefét, némi élelmet, gyufát, na meg egy hálózsákot, és irány… bármi! Miért is ne aludhatnánk az erdő közepén, a vár tetején, egy barlangban, vagy bárhol, ahol nem tilos? Amit a bivakolásról tudni kell, és persze a legjobb bivakhelyek.

Bivakolásnak nagyjából azt nevezzük, amikor többé-kevésbé a szabad ég alatt alszunk, nomád szálláshelyen vagy csak úgy a „vadonban", és nem zárjuk be magunkat egy sátorba. De a bivak eszköze lehet matrac és hálózsák, esetleg függőágy, kiegészítve ponyvával, bivakzsákkal, bogárhálóval… Minél nomádabb, annál jobb, de azért néhány dolgot érdemes bebiztosítani.

Cserháti titkos menedék

Mondhatnánk, hogy a „méltatlanul elfeledett" Cserhát, de valójában pont ez a tájegység erőssége! A Börzsöny és Mátra közt megbúvó vulkanikus, üledékes dombságban az a szuper, hogy teljesen elkerüli a kirándulók áradata. Ugyanez igaz a 2015-ben épült Nagy-kilátóra, amely a semmi közepén emelkedik; még jelzett út sem vezet hozzá, viszont akár egy csoportot is képes elszállásolni. A többemeletes kő- és faépítmény nem szenvedte meg a tömegeket, így szinte érintetlenül várja a túrázókat, minden emeletén paddal, asztallal és világítással! Közelében halad a „palóc piros" és az Országos Kéktúra is, vagyis erre járva megszerezhetünk néhány pecsétet, és még csak sátrat sem kell cipelnünk. A tűzrakás tilos, de a kis gázfőzőnk megmenthet az éhezéstől, vagy bevacsorázhatunk a 3–5 km-re fekvő falvakban is, például Magyarnándoron vagy Kisecsetben. (Vézvételi lehetőség: nincs, eső elleni védelem: van.)

Csobánc, a Balaton reneszánsz kilátója

Fotó: Wikimedia

Mi lehetne romantikusabb és vadregényesebb, mint egy 800 éves vár maradványai között tölteni az éjszakát? Csobánc a varázslatos hangulatú Káli-medence és a Balaton fölött magasodik, köveiben őrizve évmilliók vulkanikus tevékenységét és évszázadok kultúráját. A várrom mindig szabadon látogatható, és a napfelkelte egész biztosan megéri a kaptatót. Bár fent vízvételi lehetőség nincs, egy túra során útba ejthetjük a kékkúti Theodora-forrást. Ami pedig az alvóhelyet illeti: a hegytető ugyan szeles, de a falak megszelídítik a pöfföket, és egy hirtelen zivatar elől be lehet bújni az évszázadokig a török elől is kellő védelmet nyújtó ablakmélyedésekbe. Reggel pedig az egész Balaton-felvidék talán legszebb körpanorámájára ébredhetünk…(Vízvételi lehetőség: nincs, eső elleni védelem: van)

Zebegényi-sziget modern aranyembereknek

Fotó: Instagram

Nem félsziget, nem is csak Duna-part, hanem egy igazi lakatlan sziget a Duna közepén! Nagyjából a 80. szülinapját ünnepli, és a lehető legmenőbb éjszakai szálláshely vízitúrázóknak, vagy azoknak, akik szívesen átúsznak – cuccostul – a folyón. A talaj nagy része kavics, de sok fa és némi homokos strand is a bátor bivakolók kényelmét szolgálja. Itt meg lehet próbálkozni a függőággyal, bár a nem talajon alvásnak akad néhány fontos szabálya (ld. a cikk alján – a szerk.). Mindenképp készüljünk fel a rovarokra, elmenőben pedig semmiképp ne hagyjunk szemetet. Nagy pozitívuma a helynek, hogy a fürdés megoldott, bár az ivóvízhez víztisztító tablettára is szükségünk lesz. Eső elől leginkább a kajakok alá menekülhetünk, de ezért bőven kárpótol a saját strand és a paradicsomi állapotok. (Vízvételi lehetőség: van, eső elleni védelem: nincs)

Prédikálószéki kilátó

Fotó: Instagram

Izgalmas kombinációját adja a szabad ég alatti alvásnak a Visegrádi-hegység háromszintes, gyönyörű kilátója. Miközben fa padlón alhatunk, épített tűzrakóhely, padok és WiFi is rendelkezésre áll, a vizet magunkkal kell cipelnünk, ráadásul biztos, hogy leizzadunk, mire felérünk a csúcsra. Dömösről indulva a Vadálló-kövek meredek kaptatója vezet ideiglenes szállásunkhoz, ahová felérve a Dunakanyar és a Pilis panorámája a jutalmunk. Ám látvány ide vagy oda: váltás ruha és a mosakodáshoz némi víz kötelező felszerelésnek számít. Másnap pedig mi mást is tehetnénk, mint hogy útba ejtjük a Rám-szakadékot, ahol az út porát is lemoshatjuk magunkról – szándékosan vagy akaratlanul. (Vízvételi lehetőség: nincs, eső elleni védelem: van)

Dobos-kúti grillezés

Fotó: Instagram

Amikor bivakszállásról beszélünk, nem biztos, hogy egy tökéletesen felszerelt grillezőt képzelünk magunk elé… Pedig miért is ne? Nomád alvás, választhatóan erdei talajon, esőbeálló alatt vagy kis padlástérben, forrásvíz és egy áruház grilleszközkínálatát is megszégyenítő felszereltség. A Cserhátban társadalmi összefogással kialakított szuper kis bivakszállás 4–6 ember számára teljesen fedett helyen nyújt menedéket, az esőbeállóban pedig további jó pár álmos túrázó megpihenhet. További nagy előny itt a tiszta vízű forrás, amelyből bátran ihatunk is. Viszont ennek vize biztosítja az érzékeny lelkű foltos szalamandra és több rákfaj életterét is, vagyis a forrásba ne mossuk bele se a kolbászos kezünket, se a grillsajt tényérját – se semmit! (Vízvételi lehetőség: van, eső elleni védelem: van)

Aludj jól!

A bivakolás fő ellenségei itthon a zümmögő, mászkáló „lakótársak". Miattuk tehát érdemes valamilyen bogárhálót beszerezni – akár hálózsákhoz, akár függőágyhoz. A szúnyogokat egy erre a célra kitalált füstölő is távol tartja.

A bivakfelszerelések – pl. ponyva alánk vagy fölénk, a profi háló- és bivakzsák (vízhatlan külső réteg a hálózsákra), a gázfőző, a függőágy és a derékalj – mind megtalálhatók olcsóbb és drágább változatban. Az ár jellemzően a súllyal fordítottan arányos, a drágább és profibb cuccok korszerű anyagokból készülnek és nagyon könnyűek.

A függőágy, bár egyszerűnek tűnik, drága és bizonytalan megoldás. Nem mindegy, hogyan feszítjük meg, kell bele merevítő matrac, és a hátunk alá extratakaró, még nyáron is! És ügyeljünk rá, hogy alváskor a bokánk mindenképpen legyen magasabban a fejünknél.

AMI MÉG ÉRDEKELHET