Sétáltál már álmodban rózsaszín homokon?

Mert tulajdonképpen a valóságban is megteheted, hogy pink tengerparton sétálj...

Fotó: Shutterstock

Le kell szögezzük: mielőtt bárki, bármi rosszra gondolna, a rózsaszín homokos vízpartok nem emberi beavatkozás során keletkeznek. A koralloknak, a kagylóknak, algáknak és a baktériumoknak jutott a szerep, hogy pinkre fessék a világ legszebb partjait és vizeit.

Fotó: Shutterstock

Ha beírtad a keresőbe, hogy rózsaszín homokos tengerpart, akkor szinte biztos, hogy kidobta Szardínia büszkeségét, a Spiaggia Rosát. A kis olasz szigeten található ugyanis az egyik legnépszerűbb partszakasz, ami olyannyira kedvelt lett az utóbbi időben, hogy most már kizárólag idegenvezető felügyelete mellett, hajóval látogatható. A turisták ugyanis annyi homokot hordtak el a szigetről, hogy veszélybe került a természeti kincs épsége. Szardínián ezt annyira komolyan veszik, hogy el sem hagyhatod a repteret egy mélyrehatóbb csomagellenőrzés nélkül: ha homokot találnak nálad, magas bírságot kell fizetned. De nézzük a jó oldalát: így biztosan sokáig ilyen csodálatos marad ez a rózsaszín part.

Komodo-sziget, Indonézia

Fotó: Shutterstock

Az Indonéz szigetvilág telis-tele van csodálatosabbnál csodálatosabb tengerparttal és természeti értékekkel. Innen nézve már nem meglepő, hogy van pink tengerparti szakaszuk is, ami a korallszigeteken nyomot hagyó mikroszkopikus lényeknek köszönhetően pompázik egy kicsit élénkebb rózsaszín színben. A Komodo-sziget a Komodo Nemzeti Park része (3 szigetből áll) és illik minden turistának úgy is viselkednie, mint akinek fontos a hely értékeinek megőrzése. A part látogatása kevésbé szigorú, mint Szardínián. Az indonéz szigeten helyet teremtenek olyan vízisportoknak is, mint a búvárkodás, ami valljuk be, kihagyhatatlan élmény az átlátszó tisztaságú, sekély tengerben.

​Horseshoe Bay Beach, Bermuda

Fotó: Shutterstock

A Horseshoe Beach képeit nézegetve egyre kevésbé tűnik hihetőnek, hogy az emberek azért tűnnek el a Bermuda-háromszögben, mert valami természetfeletti lény rabolta el őket. Sokkal valószínűbb, hogy azért, mert egy kissé átlátszó indokot keresnek arra, hogy a rózsaszín homokos tengerparton maradjanak. Ezen a partszakaszon még az előbbinél is lazábbak a szabályok: bár ez a terület is nemzeti parkhoz tartozik, nyugodtan lehet strandolni rajta, úgyhogy biztosan nem leszünk egyedül, ha erre a szigetre érkezünk, de cserébe teljesen ki tudjuk élvezni a zafír színű víz és a pink homok adta lehetőségeket – akár eltűnünk, akár nem.

​Hillier-tó, Ausztrália

Fotó: Shutterstock


Ha nem lenne elég az, hogy vannak helyek, ahol a tengerparti homok pink színben pompázik, akkor mindenképpen meg kell látogatni Ausztrália egyik szokatlan természeti kincsét, a Hillier-tavat, ami teljes egészében rózsaszín. A tó vizében lehet fürdeni, de nem árt felkészülni lelkiekben, ugyanis nagyon erősen sós. A kutatók még nem tudták teljesen megfejteni, hogy mekkora összefüggésben van a víz színe és sótartalma, de abban már biztosak, hogy az okokat valahol ott kell keresni, ugyanis ellentétben a többi rózsaszín színű tóval, itt nem találhatóak olyan baktériumok, amik felelősek lehetnének a jelenség kialakulásáért.

AMI MÉG ÉRDEKELHET