5 nem elcsépelt, romantikus hely a világon

Ezúttal kihagytuk Párizst, Velencét és kisebb figyelmet kapó helyeket mutatunk be.

Soha nem lehet elég szeretet az életünkben, különösen ebben a kaotikus, sokszor elkeserítő világállapotban. Földünk szerencsére telis tele van olyan csodás helyekkel, amelyek azonnal belopják magukat a szívünkbe.

Bosznia-Hercegovina

Fotó: Shutterstock

Első úti cél ajánlatunk legyen egy ország, igaz egészen kicsi ország: a három milliós lakosú Bosznia és Hercegovina. A Balkán-félsziget nyugati oldalán fekvő ország Európa egyik rejtett kincse. Közvetlen a horvát határ közelében található Kravica-vízeséstől a lélegzetünk is eláll. A közelben számos kemping közül válogathatunk, és rengeteg természeti látnivaló vár ránk. Medjugorje városa igazi zarándokhely, ami arról híres, hogy 1981-ben néhány fiatal jelenést látott. Azóta a Szent-Jakab plébániatemplomot több ezren keresik fel évente, akárcsak a hét méter magas, Feltámadt Krisztus szobrot. Bosznia-Hercegovinában található a Dervis House, a vízparti sziklákra épített tekke (történelmi szufi kolostor) mauzóleummal és régi törökfürdővel. És nincs ember a világon, aki ne szeretne bele azonnal Počitelj városába – a keleti stílusú város ENSZ világörökség listáján is szerepel, ahol minden ugyanolyan állapotban várja a turistákat, mint néhány száz éve. Ha Bosznia-Hercegovinában járunk, akkor nem szabad kihagynunk az újjáépített és a délszláv háború szimbólumává vált mostari Öreg hidat sem. A háború alatt lerombolták a világörökséget és 2004-ben építették újra, így ma már történelmi jelentősége is van.

Udaipur, India

Fotó: Shutterstock

A rádzsasztáni Udaipurt többen az ország legromantikusabb helyének tartják. Csillogó tavak, paloták és hihetetlen ételek kombinációja vonzza a párokat, akik valami különlegesre vágynak. A Pichola-tavon érdemes csónakázni egyet, onnan egy teljesen más arcát láthatjuk a városnak. A Fateh Sagar-tó Udaipur legnagyobb tava sétánnyal, bazárral és tóparti éttermekkel. A Shaimana étterem a Hotel Sarovar tetején, a Pichola-tó mellett található, a városi palotára és a Gangaur Ghatra nyíló kilátással várja a vendégeket. Nem szabad kihagyni egy könnyű sétát az illatozó virágok mellett a Gulab Bagh-ban, ahol XIX. századi szökőkutak, szobrok, játékvonat és még az állatkert is található.

Shilpgram mindössze három kilométerre található Udaipurtól, itt kézművesek értékesítik különleges portékájukat, de egy nem mindennap tevegelésre is befizethetünk, illetve klasszikus lóversenyen is drukkolhatunk. A kifejezetten történelmi levegőjű városban még mindig található egy olyan palota, ahol egy valódi királyi család lakik.

Ljubljana, Szlovénia

Fotó: Shutterstock

Szlovénia fővárosa könnyű fordításban annyit jelent, hogy szeretet. Már ez is sokat elárul a szűk utcáiról, nagyszerű építészeti csodáiról, a sok zöldterületéről híres városról, ami 2016-ban az Európa Zöld Fővárosa címet is elnyerte. Nincs is romantikusabb program annál, mint az ország második legnagyobb természetes tava, a Bledi-tó mellett kéz a kézben sétálgatni, elmerülni a csillogó víz tükrében. Ha pedig már arra járunk, keressük fel a Vintgar-szurdokot, amely a Radovna folyó mentén húzódik. Kanyargós utak a sziklafalak mellett, a végén pedig egy 16 méter magasból zúduló vízesés koronázza meg a kirándulást. Ljubljanában kitűnő éttermeket kereshetünk fel: közülük talán a legkiemelkedőbb a 13 emeletes Nebotičnik toronyházra nyíló kilátással bíró Marley and Me, ahol elképesztően finom hamburgereket és borokat kínálnak.

Verona, Olaszország

Fotó: Shutterstock

Ez az olasz város nem csupán Júlia híres erkélyét kínálja fel nekünk. Itt van például Európa legrégebbi könyvtára, amely Kr.u. 517-től datálódik, kéziratok és az illusztrált kódexek egyedi gyűjteményével. Az Osteria a la Carega nem egy tipikus turista látványosság. A folyóhoz közeli utcában található hely régóta zenészek, művészek és diákok kedvenc találkozóhelye. Kiváló a borválaszték, főleg a szomszédos Valpolicella és Soave dűlőiből érkeznek, de kézműves sörök és koktélok, valamint a prosecco helyett a helyi pezsgő, a Durello is kapható. Innen vezetett kerékpártúrákat is szerveznek ebéddel és persze finom borokkal. A hónap első vasárnapján hatalmas régiségpiac veszi hatalmába Soave meredek utcáit. Tekintettel arra, hogy a veronai konyha húsban gazdag, kevés vegetáriánus éttermet találunk, de az utóbbi időben ez is változni látszik. A La Lanterna az organikus vegán konyha úttörője, és újraértelmezi a venetói ételeket hús és tejtermékek nélkül. A két séf (mindkettőt Fabiónak hívják) 2013-ban nyitotta meg a helyet, amikor vegánokká váltak, és felhagytak az állati eredetű termékek készítésével a helyi pizzériában. Organikus borokkal és kézműves sörökkel is várják az éhes és szomjas betérőket.

Lisszabon, Portugália

Fotó: Shutterstock

Hol lehetne jobban befejezni egy romantikus hullámvasutat, mint Európa egyik legcsodálatosabb helyén, Lisszabonban? Portugália fővárosa könnyen elérhető úti cél, és egyre több szerelmes keresi fel. Mindenkinek erősen ajánlott, aki ugyanúgy vonzódik a történelem és a kultúra csodálatos egyvelegéhez, mint az ízletes falatokhoz, pezsdítő programokhoz. A Feira da Ladra bolhapiacon minden megtalálható: zokniktól a használt könyveken át a vintage selyemkendőkig – minden kedden és szombaton tart nyitva. A Loco haute cuisine éttermet Alexandre Silva séf üzemelteti, akinek neve egybeforrt a formabontó, isteni ételekkel. Érdemes előre asztalt foglalni, mert sokan szeretnék megízlelni az avantgárd konyha egyedi finomságait. Az 1782-ben alapított Martinho da Arcada kávézó Fernando Pessoa törzshelye volt, ahol most is remek kávékat és gyorsételeket szolgálnak fel, érdemes betérni. Sőt, a sült tőkehaláról híres Zé da Mourairában a borjú steak fokhagymával és a fokhagymás tintahal is isteni. Egy jó bor kíséretében örök élmény maradhat ez a vacsora.

AMI MÉG ÉRDEKELHET