5 navigációs applikáció, ami több sima GPS-nél

Eljutni A-ból B-be nem mindig olyan egyszerű, hogy csak megadjuk a GPS-koordinátákat.

Illusztráció: Getty Images

A Google Maps nagyon jó navigációs rendszer, de sok lehetőségünk van még, amit érdemes kipróbálni. Ne zárkózz el az újítások elől, hiszen vannak olyan applikációk, amelyek plusz információkat is adnak az útbaigazításon kívül, és ajánlunk olyat is, ami offline módban is működik.

Terepre: GPS Essentials

A GPS Essentials dizájnban nem modern, viszont rengeteg olyan pluszt ad, amit a többi navigációs rendszer nem tud. Nem kifejezetten autós GPS, sőt talán túrázóknak, terepbiringásoknak még hasznosabb, mert olyan funkciókat építettek bele, mint iránytű, tengerszinttől mért magasság, megtett méterek száma, napfelkelte és naplemente időpontja, holdfázis, a megérkezés megsaccolt ideje, sebesdégátlag. Van egy úgynevezett HUD szolgáltatás is az alkalmazáson belül, amin láthatod a képeket, amit mások készítettek, és te is megoszthatsz fotókat, amelyeket a térképen jelölsz. Ez az app ingyenes és sima GPS-ként is használhatod, plusz modulokat azonban vásárolni kell hozzá.

Outdoor-bajnok: BackCountry Navigator GPS Pro

Ez a fizetős alkalmazás minden fillért megér azoknak, akik nagy természetjárók, mert nem egy közönséges GPS. A BackCountry ugyanis a természetben ugyanolyan jól elnavigál, mint az autópályán, így extrém vízi- és szárazföldi sportolók, vadászok, mentőcsapatok, túralovasok is használják, hiszen segítségével lehetetlen eltévedni. Az applikáció nem olcsó, cserébe olyan domborzati, vízi és útvonal-térképeket kapsz, ami máshol nem elérhető és offline állapotban is tudod használni – ez utóbbi nagy előny olyan terepen, ahol ritkán vagy egyáltalán nincs térerő.

Fotó: Getty Images

Éjjeli szem: Sygic GPS Navigation & Maps

A Sygic nagy előnye, hogy 3D-s térképet tár elénk, így olyan, mintha a város felett lebegve látnánk rá az útvonalra, a dugókra, az útakadályokra, sebességmérőkre és azt is látjuk, mi van a környékünkön. Ez a navigációs app is használható offline módban: van benne sebességkorlátozásra való figyelmeztetés, sávnavigáció, HUD, amely éjszakai vezetés alatt a szélvédőre vetíti az információkat, ezáltal sokkal biztonságosabb a vezetés.

Az egész világ használja: Here WeGo térkép és navigáció​

A Nokia által fejlesztett ingyenes alkalmazás most friss, új dizájnnal rendelkezik, és átláthatóbb, könnyebben használható navigációt kínál. Ez a navigációs app már 2014 óta létezik és azóta folyamatosan fejlesztik, olyan nagy vállalatok szavaztak bizalmat a térképnek, mint az Audi, a BMW és a Mercedes. A Here WeGón az egész világ térképrendszere megtalálható és offline is használhatod, de városi közlekedéshez érdemes az adatforgalmat bekapcsolni, hogy elkerüljük a dugókat, építkezéseket.

Tengerészeknek és kalandoroknak: Polaris GPS Navigation

Milyen lehet egy mindent lefedő navigáció? Olyan, mint a Polaris, aminek hozzáférése van a Google Mapshez, az OpenStreetMapshez, a MapQuesthez és a Cycle Route Mapshez is. Ezzel a navigációs applikációval egyedi útvonalakat tudsz beállítani, legyen szó offroad kalandokról, vagy hegymászással egybekötött kenutúráról az Alpokban. Geocachinghez, kempingezéshez, hegymászáshoz, vitorlázáshoz vagy vadászathoz is remek segítség lesz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET